Priča: Bogdan, Jokić, Adetokunbo i...

. . . 15 najboljih pikova drafta u poslednjih pet godina. . .  NBA klubove umeli su da se žestoko ogreše u procenu kvaliteta pojedinih asova.

Košarka 09.12.2018 | 22:45
Priča: Bogdan, Jokić, Adetokunbo i...
Da li je Luka Dončić trebalo da bude prvi pik ovogodišnjeg drafta? Ko je krađa ovog drafta? Iako je iza nas više od četvrtine sezone, odgovore na ova pitanja ipak je još prerano davati, morćemo da sačekamo da se završi cela sezona jer se još puno toga može dogoditi. No, možemo da se osvrnemo na prethodne draftove pa smo izabrali, po nama, 15 najboljih pikova koji su se dogodili između 2013. i 2017. godine. Na ovaj popis nismo uvrstili one logične igrače, koji su izabrani visokim pikovima, već one koje su te godine NBA klubovi nekako zaobišli a kasnije se pokazalo da je trebalo mnogo bolje da prođu. Pomalo je neverovatno koji su igrači nisko birani, a verujemo da pojedini GM-ovi i dan-danas grizu nokte zbog nekih odluka. Pogledajte ko se “obogatio” niskim pikovima:

SI-DŽEJ MEKOLUM
(Portland Trejl Blejzersi, 10. pik 2013. godine)

Samo je činjenica da je Zapad pretrpan sjajnim zvezdama te da Portland ima Demijana Lilarda sprečila Mekoluma da bude pozvan na ol-star utakmicu. On je trenutno jedan od najboljih bekova šutera, a poslednje četiri sezone postiže više od 20 poena po utakmici.

Bekovi koji su birani pre Mekoluma i klubovi koji su ih birali: Ben Meklemor (Sakramento), Kentavijus Koldvel-Poup (Detroit), Trej Burk (Juta).

JANIS ADETOKUNBO
(Milvoki Baks, 15. pik 2013. godine)

Nema se šta puno reći o jednom od najboljih igrača NBA lige. Baksi su imali viziju i sada imaju igrača koji je sa tek 23 godine stub ekipe.

Krila koja su birana pre Janisa i klubovi koji su ih birali: Entoni Benet (Klivlend), Oto Porter (Vašington).

RUDI GOBER
(Juta Džez, 27. pik 2013. godine)

Prvu grešku su napravili u Denveru koji su u noći drafta menjali Gobera za Erika Grina i nešto novca. Francuz je u drugoj sezoni pokazao da će biti sjajan igrač, kasnije postao i najbolji obrambeni igrač lige, a sve je opasniji u napadu. Ove sezone je do sada na sjajnih 15,5 poena, 12,8 skokova i 2,1 blokade po utakmici.

Centri koji su birani pre Gobera i klubovi koji su ih birali: Kodi Zeler (Šarlot), Aleks Len (Finiks), Nerlens Noel (Filadelfija), Keli Olinik (Boston), Lukas Nogueira (Atlanta), Gorgi Đeng (Minesota), Mejson Plamli(Bruklin).

ZEK LAVIN
(Minesota Timbervulvs, 13. pik 2014. godine)

Žale li Timbervulvsi što su Bulsima za Džimija Batlera poslali Lavina, Krisa Dana i pik prve runde kojeg će Čikago pretvoriti u Laurija Markanena? U svakom slučaju Lavin se ove godine potvrdio kao sjajan strelac, a teška povreda je definitivno iza njega. S prosekom od 24,5 poena po utakmici ove je sezone 11. strelac lige.

Bekovi koji su birani brije Lavina i klubovi koji su ih birali: Dante Eksum (Juta), Nik Stauskas (Sakramento)

GERI HARIS
(Denver Nagets, 19. pik 2014. godine)

Čikago često dobro bira na draftovima, ali ove godine su napravili neverovatnu grešku. Bili su zaljubljeni u Daga Mekdermota pa su za 11. pik 2014. godine dali dva – 16. i 19. - a njima su izabrani Jusuf Nurkić i Geri Haris koji je od svoje druge sezone stabilan u petorci Nagitsa.

Bekovi koji su birani pre Harisa i klubovi koji su ih birali: Dante Eksum (Juta), Nik Stauskas (Sakramento), Džejms Jang (Boston).

KLINT KAPELA
(Hjuston Rokets, 25. pik 2014. godine)

Švajcarski centar se mučio u ruki sezoni, u drugoj je nagovestio potencijal, a u trećoj eksplodirao. Lani je iskoristio sve što mu se nudilo igrajući s Džejmsom Hardenom i Krisom Polom i zasluženo dobio ogroman ugovor. Ove sezone je na sjajnih 18,1 poena, 11,8 skokova i 2,2 blokade po utakmici.

Centri koji su birani pre Kapele i klubovi koji su ih birali: Džulijus Rendl (LA Lejkers)

NIKOLA JOKIĆ 
(Denver Nagets, 41. pik 2014. godine)

Vrlo kratko: 16,5 poena, 9,6 skokova, 7,8 asistencija. To je sve što treba napisati o Jokiću, uz Adetokunbanajboljeg igrača s ovog spiska.

Centri koji su birani pre Jokića i klubovi koji su ih birali: Džulijus Rendl (LA Lejkers), Džoni O’Brajant III(Milvoki)

DEVIN BUKER
(Finiks Suns, 13. pik na draftu 2015. godine)

Od prve sezone Buker se pokazao kao rasni strelac, a od kada je došao u Sanse jedna je od retkih svetlih tački ekipe iz Arizone. Poslednje tri sezone ima prosek od više od 20 poena po utakmici, a ove postiže 23,5 poena uz 6,7 asistencija i 3,6 skokova po utakmici.

Bekovi koji su birani pre Bukera i klubovi koji su ih birali: Mario Hezonja (Orlando)

DŽOŠ RIČARDSON
(Majami Hit, 40. pik na draftu 2015. godine)

Ričardson je iz sezone u sezonu sve bolji, a koliko ga cene na Floridi govori podatak da Pet Rajli nije želeo da ga uključi ni u jednu ponudu za trejd za bilo koju veliku zvezdu koju je Majami želeo da dovede u svoje redove. Kako i bi kada je na proseku od 19,7 poena, 4 skoka, 3,3 asistencije i 1,3 ukradene lopte po utakmici?

Bekovi koji su birani pre Ričardsona i klubovi koji su ih birali: Mario Hezonja (Orlando), Keli Obri junior(Vašington), Rašad Von (Milvoki), Ar-Džej Hanter (Boston), Džedi Osman (Klivlend), Darun Hilijard (Detroit)

KARIS LEVERT
(Buklin Nets, 20. pik na draftu 2016. godine)

Jedna od najtužnijih priča ove sezone je teška povreda Leverta kojeg nećemo gledati do sljedeće jeseni. A baš je postao najvažniji igrač Netsa s prosekom od 18,4 poena, 4,3 skoka, 3,7 asistencija i 1,2 ukradenih lopti u prvih 14 utakmica.

Bekovi koji su birani pre Leverta i klubovi koji su ih birali: Denzel Valentajn (Čikago), Malik Bizli (Denver)

PASKAL SIJAKAM
(Toronto REptors, 27. pik na draftu 2016. godine)

Uoči početka sezone Sijakama sigurno ne bi uvrstili na ovaj popis, ali Kamerunac koji je trebalo da postane sveštenik ove godine briljira. Na proseku je od 14,5 poena, 6,5 skokova i 2,7 asistencija, nezamenjivi je član udarne petorke Reptorsa i kandidat za nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

Visoka krila koja su birana pre Sijakama i klubovi koju su ih birali: Dragan Bender (Finiks),Markiz Kris(Finiks), Geršon Jabusele (Boston), Henri Elenson (Detroit), Brajs Džonson (LA Klipers)

MALKOLM BROGDON
(Milvoki Baks, 36. pik na draftu 2016. godine)

U Hrvatskoj ga šira javnost ne voli jer smatra da je nepravedno dobio nagradu za rukija igrača godine ispred Darija Šarića. Međutim, Brogdon je tu nagradu zaslužio, a ove godine se sjajno uklopio u novi sustav Baksa kojeg je doneo Majk Budenholcer i nezamenjiv je šraf jedne od najboljih ekipa Istoka.

Bekovi koji su birani pre Brogdona i klubovi koji su ih birali: Kris Dan (Minesota), Vejd Boldvin (Memfis), Malik Bizli (Denver), Malaki Ričardson (Sakramento), Tajler Julis (Finiks), Rade Zagorac (Memfis)

DONOVAN MIČEL
(Juta Džez, 13. pik na draftu 2017. godine)

Da nije Ben Simons pauzirao svoju “pravu” ruki sezonu, Mičel bi lani bio najbolji novajlija godine. I ovako se nametnuo kao franšizni igrač Džeza, a prosek od 21,3 poena, 3,6 asistencija, 2,9 skokova i 1,7 ukradenih po utakmici govori koliko je sjajan igrač.

Bekovi koji su birani pre Mičela i klubovi koji su ih birali: Markel Fulc (Filadelfija), Lonzo Bol (LA Lejkers), Frank Ntilikina (Njujork), Malik Monk (Šarlot), Luk Kenard (Detroit)

BOGDAN BOGDANOVIĆ
(Sakramento Kings, 27. pik na draftu 2014. godine)

Došao je u NBA kao osvajač Evrolige, najbolji strelac Fajnal fora, odmah je u svoje ruke uzeo i odlučujuće šuteve. U prvoj sezoni 11,8 poena uz 3,3 asistencije, usporila ga je malo povreda, ali ove sezone još je bolji: 15,4 poena po meču uz 3 skoka i 3,3 asistencije. Verovatno su se pokajali u Finiksu što su ga, dve godine nakon što su ga birali, prosledili Sakramentu za osmog pika na draftu 2016. Odnosno, za Markiza Krisa.

Bekovi koji su pirani pre Bogdanovića i klubovi koji su ih birali: Endrju Vigins (Klivlend), Dante Eksum (Juta), Nik Stauskas (Sakramento), Zek Levin (Minesota), Džejms Jang (Boston), Geri Haris (Čikago), Džordan Adams (Memfis), Pi-Džej Herston (Majami).

KAJL KUZMA
(Los Anđeles Lejkers, 27. pik na draftu 2017. godine)

Verovatno najprijatnije iznenađenje prošle sezone. Navijači Lejkersa odmah su se zaljubili u moderno krilo sa sjajnim šutem za tri poena, a Kuzma je bio jedan od igrača koji su bili nedodirljivi u raznim kombinacijama preslaganja Lejkersa.

Krila koja su birana pre Kuzme i klubovi koji su ih birali: Džonatan Ajzak (Orlando), Di-Džej Vilson(Milvoki), Ti-Džej Lif (Indijana), Taljer London (Denver), Kaleb Svanigan (Portland)

Izvor: Germanijak.hr, mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar