Закон о раду не штити раднике

Закон о раду је непримјењив и не штити раднике, због чега су неоходна нова законска рјешења, поручено је са састанка представника Савеза синдиката и Републичког инспектората.

Република Српска 06.12.2018 | 18:27
Закон о раду не штити раднике
Морамо сачувати раднике, обезбједити повећање плата, правду и правичност, времена је све мање, упозоравају у Савезу синдиката.

Нису потписани колективни уговори па се закон о раду не може примијенити у потпуности. Инспектори у контролама не могу утврдити како је радник плаћен и да ли послодавац испуњава све обавезе, наводе у Синдикату.

Да су радничка права умањена сагласни су и у Републичком инсекторату. Радници се, кажу, углавном јављају када добију отказ. Контроле показују да више од половине радника трпи неправду.

Из Синдиката и Инспектората најављују кампању, мјесец дана контрола, с циљем да се законска рјешења мијењају како би се омогућило да радници живе од свог рада.

Састанку је присуствовала и вршилац дужности директора Инспектората, Данијела Батар, која је вјешто избјегла конференцију за новинаре и питања о намјештању конкурса за избор директора ове институције, о чему је БН телевизија већ извјештавала.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Адиомаре

06.12.2018 17:29

Па да их стити не би се исељавали из БиХ. Дабогда све у БиХ позатварали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

06.12.2018 22:20

у овој земљи подржава закон? да има закона овај Рудоња би свирао клавир..ито не ненаштиман .

Name

Радник

06.12.2018 17:47

Законом о раду је смањен минули рад са 0.5% на 0.3%. Тиме ми је смањена плата за неких 20 км. Истим тим законом топли оброк ми је смањен за 50км са 185км на 135км. 1 дан на сваке 4 године стаза је разлог сто сам изгубио 2 дана годисњег одмора. Оцигледно је да је закон о раду донесен да наруси права радника. Медјутим у том закону писе да послодавац мозе да отпусти радника кад му се дигне она ствар. Једино због цега се не мозе раскинути уговор о раду је ако радник напуни 40 година стаза. Сад свако има право да ради до 65 година зивота. То дјелује као да није на стету радинка али у пракси то дјелује овако. Радник који има 60 година зивота и 40 година стаза једва цека пензију ако ради код приватника. А ни један радник са 40 година стаза и 60 година зивота не зели да иде у пензију из дрзавне фирме. Сто би исао у пензију кад овамо има дупле паре а не ради ниста. Срамота ид дрзаве.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Радник

06.12.2018 18:45

Ево ја радим у једној Њемацкој фирми вец 17 година,не знам ста је минули рад то не постоји,не знам ста је топли оброк,понеси са собом сендвице и кад је пауза једи,фирма стим нема ниста.

Name

правда

06.12.2018 17:49

какав закон ова криви уста ово је циркус али само код нас где само надјете овакву багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Ситуација

07.12.2018 05:44

Да си бар мало писменији одговорио бих ти сад ја. Ђали се дебелом Стевандићу.Он је наредио обарање Ранке у скупштини.Он сад има позицију у Сарајеву, а ти?

Name

Мирослав

06.12.2018 18:03

Штити их Ранка Мишић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робови 21.вијека

06.12.2018 18:18

Закон о раду је намјенски креиран на штету радника, који се третирају као робље, које треба "циједити", искориштавати максимално, а плаћати минимално. Такође, већина привредних грана нису никад донијели Опште колективне уговоре, који су кључни за појединачне уговоре, тако да су радници уопште, апсолутно угрожени уговорима о раду, условима рада, експлоатацији, начину исплате, непријављивању за порезе, неуплаћивању доприноса,... Синдикат је тек онако "као спорио Закон", неискрено, додворнички се понашајући у односу на режим. Ропски однос према радницима, мизерне плате, немогућа егзистенција, неплаћени прековремени рад, довели су до логичног слиједа, егзодуса радне снаге према западним земљама, гдје ће радити, скућити се, живјети иоле животом достојном човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тзв Робовима

07.12.2018 05:42

Па онај здепасти Стевандић је наредио да Ранку вуку по Народној скупштини јер се противила Закону о раду, а радницима је било тешко да изађу и дигну глас против својих партијских идола.Не познакеш материју и мијешаш гранске синдикате са Општин колективним уговором. Закон је и донесен да би се ван снаге ставио Општи колективни јер је он давао гаранције радницима. Али ко би натјерао наше људе да изађу и протетсвују. Лако је вријеђати некога због изгледа или претрпљене олести. Да сам ту ближе сакрио бих ти тастатру.

Name

Миладин лимар

06.12.2018 18:23

Ето виецете ви, уста гладна, уљо немерес купити висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

06.12.2018 19:21

У јавним предузећима штити нераднике. Код преиватника је друга прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорис.

06.12.2018 20:59

У страним Дрżвама су Раднику једнака права код приватника и у Државним Фирмама, Имају Синдикат који штити права Радника.