Zakon o radu ne štiti radnike

Zakon o radu je neprimjenjiv i ne štiti radnike, zbog čega su neohodna nova zakonska rješenja, poručeno je sa sastanka predstavnika Saveza sindikata i Republičkog inspektorata.

Republika Srpska 06.12.2018 | 18:27
Zakon o radu ne štiti radnike
Moramo sačuvati radnike, obezbjediti povećanje plata, pravdu i pravičnost, vremena je sve manje, upozoravaju u Savezu sindikata.

Nisu potpisani kolektivni ugovori pa se zakon o radu ne može primijeniti u potpunosti. Inspektori u kontrolama ne mogu utvrditi kako je radnik plaćen i da li poslodavac ispunjava sve obaveze, navode u Sindikatu.

Da su radnička prava umanjena saglasni su i u Republičkom insektoratu. Radnici se, kažu, uglavnom javljaju kada dobiju otkaz. Kontrole pokazuju da više od polovine radnika trpi nepravdu.

Iz Sindikata i Inspektorata najavljuju kampanju, mjesec dana kontrola, s ciljem da se zakonska rješenja mijenjaju kako bi se omogućilo da radnici žive od svog rada.

Sastanku je prisustvovala i vršilac dužnosti direktora Inspektorata, Danijela Batar, koja je vješto izbjegla konferenciju za novinare i pitanja o namještanju konkursa za izbor direktora ove institucije, o čemu je BN televizija već izvještavala.



BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Adiomare

06.12.2018 17:29

Pa da ih stiti ne bi se iseljavali iz BiH. Dabogda sve u BiH pozatvarali.

ODGOVORITE
Name

Ko

06.12.2018 22:20

u ovoj zemlji podržava zakon? da ima zakona ovaj Rudonja bi svirao klavir..ito ne nenaštiman .

Name

Radnik

06.12.2018 17:47

Zakonom o radu je smanjen minuli rad sa 0.5% na 0.3%. Time mi je smanjena plata za nekih 20 km. Istim tim zakonom topli obrok mi je smanjen za 50km sa 185km na 135km. 1 dan na svake 4 godine staza je razlog sto sam izgubio 2 dana godisnjeg odmora. Ocigledno je da je zakon o radu donesen da narusi prava radnika. Medjutim u tom zakonu pise da poslodavac moze da otpusti radnika kad mu se digne ona stvar. Jedino zbog cega se ne moze raskinuti ugovor o radu je ako radnik napuni 40 godina staza. Sad svako ima pravo da radi do 65 godina zivota. To djeluje kao da nije na stetu radinka ali u praksi to djeluje ovako. Radnik koji ima 60 godina zivota i 40 godina staza jedva ceka penziju ako radi kod privatnika. A ni jedan radnik sa 40 godina staza i 60 godina zivota ne zeli da ide u penziju iz drzavne firme. Sto bi isao u penziju kad ovamo ima duple pare a ne radi nista. Sramota id drzave.....

ODGOVORITE
Name

@ Radnik

06.12.2018 18:45

Evo ja radim u jednoj Njemackoj firmi vec 17 godina,ne znam sta je minuli rad to ne postoji,ne znam sta je topli obrok,ponesi sa sobom sendvice i kad je pauza jedi,firma stim nema nista.

Name

pravda

06.12.2018 17:49

kakav zakon ova krivi usta ovo je cirkus ali samo kod nas gde samo nadjete ovakvu bagru

ODGOVORITE
Name

Pero Situacija

07.12.2018 05:44

Da si bar malo pismeniji odgovorio bih ti sad ja. Đali se debelom Stevandiću.On je naredio obaranje Ranke u skupštini.On sad ima poziciju u Sarajevu, a ti?

Name

Мирослав

06.12.2018 18:03

Штити их Ранка Мишић.

ODGOVORITE
Name

Robovi 21.vijeka

06.12.2018 18:18

Zakon o radu je namjenski kreiran na štetu radnika, koji se tretiraju kao roblje, koje treba "cijediti", iskorištavati maksimalno, a plaćati minimalno. Takođe, većina privrednih grana nisu nikad donijeli Opšte kolektivne ugovore, koji su ključni za pojedinačne ugovore, tako da su radnici uopšte, apsolutno ugroženi ugovorima o radu, uslovima rada, eksploataciji, načinu isplate, neprijavljivanju za poreze, neuplaćivanju doprinosa,... Sindikat je tek onako "kao sporio Zakon", neiskreno, dodvornički se ponašajući u odnosu na režim. Ropski odnos prema radnicima, mizerne plate, nemoguća egzistencija, neplaćeni prekovremeni rad, doveli su do logičnog slijeda, egzodusa radne snage prema zapadnim zemljama, gdje će raditi, skućiti se, živjeti iole životom dostojnom čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Re tzv Robovima

07.12.2018 05:42

Pa onaj zdepasti Stevandić je naredio da Ranku vuku po Narodnoj skupštini jer se protivila Zakonu o radu, a radnicima je bilo teško da izađu i dignu glas protiv svojih partijskih idola.Ne poznakeš materiju i miješaš granske sindikate sa Opštin kolektivnim ugovorom. Zakon je i donesen da bi se van snage stavio Opšti kolektivni jer je on davao garancije radnicima. Ali ko bi natjerao naše ljude da izađu i protetsvuju. Lako je vrijeđati nekoga zbog izgleda ili pretrpljene olesti. Da sam tu bliže sakrio bih ti tastatru.

Name

Miladin limar

06.12.2018 18:23

Eto viecete vi, usta gladna, uljo nemeres kupiti vise

ODGOVORITE
Name

realno

06.12.2018 19:21

U javnim preduzećima štiti neradnike. Kod preivatnika je druga priča.

ODGOVORITE
Name

Doris.

06.12.2018 20:59

U stranim Drżvama su Radniku jednaka prava kod privatnika i u Državnim Firmama, Imaju Sindikat koji štiti prava Radnika.