Прича: Лав је рањен!

Клуб са 33 трофеја клизи ка другој лиги. . . !

Фудбал 05.12.2018 | 21:45
Прича: Лав је рањен!
Атлетик Билбао налази се усред олује, највеће која га је задесила у овом веку и свакако једне од већих у својој богатој историји. Кијамет је током јучерашњег дана са клупе "почистио" аргентинског тренера Едуарда Бериза и сврстао га у ред стручњака који су се најкраће задржали на функцији у Билбау (свега седам месеци), а све после тешког пораза у предграђу Валенсије од Левантеа (0:3), пораза који је прелио чашу жучи. 

Јер клуб који се поноси чињеницом да никада није испао из елитног ранга шпанског фудбала на путу је да то учини у сезони када слави свој 120. рођендан! 

Едуарду Беризу нико не може да оспори његове "заслуге" у години која ће сасвим сигурно црним бити подвучена у историјским књигама клуба - преваљена је трећина шампионата, Билбао се налази у зони испадања са само једном победом и свега 11 освојених бодова, с првенственим постом дугим 106 дана, илити од августа у првог кола против Леганеса - али дефинитивно није проблем само у Беризу.  

Сезона која је почела рекордним профитом (продаја Кепе Челсију за 80.000.000 евра), те другим највећим пазаром од оснивања клуба (додуше само захваљујући трансферу Јурија Берчичеа за 24.000.000 евра из Пари Сен Жермена) наговештавала је мирну јесен на новом Сан Мамесу, а догодила мећава какву млађе генерације навијача клуба чистокрвних Баска не памте. 

"Ако ће мој одлазак помоћи Билбау, ја одмах одлазим", казао је после Левантеа Беризо. Састанак са првим човеком Хосу Урутиом није дуго трајао. Уговор је раскинут одмах ујутру. 

На место Едуарда Бериза дошао је Гаизка Гаритано, бивши играч клуба и човек који је водио филијалу Билбао Атлетик. Први проблем - по законима Лиге он не може да води тим дуже од две недеље као привремено решење. Други проблем - избори у клубу за ново руководство заказани су за 27. децембар. Ко ће даље одлучивати засад је нејасно, а то "просту" резултатску кризу подиже на виши, институционални ниво. Шпански медији због тга не искључују могућност да Гаритано силом прилика буде остављен и да са њим буде потписан уговор као са трајним решењем. И ту долазимо до трећег, не и најмањег проблема - ради се о човеку који има мање од три године тренерског искуства у Примери (као шеф струке) и као такав морао би да спасава клуб од испадања. 

Легенде клуба углас: ситуација је забрињавајућа! Лав је рањен! 

"Забринут сам као и већина навијача. Како не бих био?! Мислим да играчки имамо квалитет за више, али ствари нису кренуле најбоље и дошли смо где смо дошли", казао је легендарни штопер Билбаа Рафаел Алкорта. 

Слично размишљају Аранзубија, Ларазабал, па и чувени Мали Наполеон - Хавијер Клементе, човек који је осамдесетих донео две последње титуле Атлетик Билбау. Сви они гаје одређени оптимизам да ће кренути набоље, али не затварају очи пред реалношћу и свесни су да клуб у новијој историји никада није био ближе испадању из елитног ранга. Један од ретких њихових "опонената" је чувени голгетер Исмаел Урсаис:

"Ја сам велики оптимиста. Ако мислите позитивно - позитивно ће се десити. Овај клуб је увек излазио из тешких ситуација. Биће тако и сада, иако је веома компликован моменат".  

Шпанци доста пажње придају великој кризи у Билбау. А како и не би, када се ради о једном од најтрофејнијих тамошњих клубова. Заправо, трећем најтрофејнијем у земљи, одмах иза Реала и Барселоне (ако рачунамо све трофеје у првенству и Купу краља). Атлетик Билбао је осам пута био шампион Шпаније (последњи пут 1984)и чак 23 пута узео Куп краља. Ту су и два Суперкупа. Овај други освојен је 2015, што је једини клупски пехар у последњих 35 година.  

Укупно, за 120 година - 33 трофеја!

Билбао је и редовни учесник еврокупова. Највећи успех забележио је 1977, када је изгубио финале УЕФА купа од Јувентуса. Прошле сезоне стигао је до 1/8 финала Лиге Европе, а 2015. последњи пут наступио је у ЛИги шампиона...

Ако нешто иде наруку Лавовима онда је то распоред до краја године. Две утакмице код куће и гостовање Алавесу, који је запао у кризу. Мада, домаћинства нимало лака - Ђирона (није још изгубила у гостима) и Ваљадолид (само два пута поклекао на страни од старта сезоне).

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар