Priča: Lav je ranjen!

Klub sa 33 trofeja klizi ka drugoj ligi. . . !

Fudbal 05.12.2018 | 21:45
Priča: Lav je ranjen!
Atletik Bilbao nalazi se usred oluje, najveće koja ga je zadesila u ovom veku i svakako jedne od većih u svojoj bogatoj istoriji. Kijamet je tokom jučerašnjeg dana sa klupe "počistio" argentinskog trenera Eduarda Beriza i svrstao ga u red stručnjaka koji su se najkraće zadržali na funkciji u Bilbau (svega sedam meseci), a sve posle teškog poraza u predgrađu Valensije od Levantea (0:3), poraza koji je prelio čašu žuči. 

Jer klub koji se ponosi činjenicom da nikada nije ispao iz elitnog ranga španskog fudbala na putu je da to učini u sezoni kada slavi svoj 120. rođendan! 

Eduardu Berizu niko ne može da ospori njegove "zasluge" u godini koja će sasvim sigurno crnim biti podvučena u istorijskim knjigama kluba - prevaljena je trećina šampionata, Bilbao se nalazi u zoni ispadanja sa samo jednom pobedom i svega 11 osvojenih bodova, s prvenstvenim postom dugim 106 dana, iliti od avgusta u prvog kola protiv Leganesa - ali definitivno nije problem samo u Berizu.  

Sezona koja je počela rekordnim profitom (prodaja Kepe Čelsiju za 80.000.000 evra), te drugim najvećim pazarom od osnivanja kluba (doduše samo zahvaljujući transferu Jurija Berčičea za 24.000.000 evra iz Pari Sen Žermena) nagoveštavala je mirnu jesen na novom San Mamesu, a dogodila mećava kakvu mlađe generacije navijača kluba čistokrvnih Baska ne pamte. 

"Ako će moj odlazak pomoći Bilbau, ja odmah odlazim", kazao je posle Levantea Berizo. Sastanak sa prvim čovekom Hosu Urutiom nije dugo trajao. Ugovor je raskinut odmah ujutru. 

Na mesto Eduarda Beriza došao je Gaizka Garitano, bivši igrač kluba i čovek koji je vodio filijalu Bilbao Atletik. Prvi problem - po zakonima Lige on ne može da vodi tim duže od dve nedelje kao privremeno rešenje. Drugi problem - izbori u klubu za novo rukovodstvo zakazani su za 27. decembar. Ko će dalje odlučivati zasad je nejasno, a to "prostu" rezultatsku krizu podiže na viši, institucionalni nivo. Španski mediji zbog tga ne isključuju mogućnost da Garitano silom prilika bude ostavljen i da sa njim bude potpisan ugovor kao sa trajnim rešenjem. I tu dolazimo do trećeg, ne i najmanjeg problema - radi se o čoveku koji ima manje od tri godine trenerskog iskustva u Primeri (kao šef struke) i kao takav morao bi da spasava klub od ispadanja. 

Legende kluba uglas: situacija je zabrinjavajuća! Lav je ranjen! 

"Zabrinut sam kao i većina navijača. Kako ne bih bio?! Mislim da igrački imamo kvalitet za više, ali stvari nisu krenule najbolje i došli smo gde smo došli", kazao je legendarni štoper Bilbaa Rafael Alkorta. 

Slično razmišljaju Aranzubija, Larazabal, pa i čuveni Mali Napoleon - Havijer Klemente, čovek koji je osamdesetih doneo dve poslednje titule Atletik Bilbau. Svi oni gaje određeni optimizam da će krenuti nabolje, ali ne zatvaraju oči pred realnošću i svesni su da klub u novijoj istoriji nikada nije bio bliže ispadanju iz elitnog ranga. Jedan od retkih njihovih "oponenata" je čuveni golgeter Ismael Ursais:

"Ja sam veliki optimista. Ako mislite pozitivno - pozitivno će se desiti. Ovaj klub je uvek izlazio iz teških situacija. Biće tako i sada, iako je veoma komplikovan momenat".  

Španci dosta pažnje pridaju velikoj krizi u Bilbau. A kako i ne bi, kada se radi o jednom od najtrofejnijih tamošnjih klubova. Zapravo, trećem najtrofejnijem u zemlji, odmah iza Reala i Barselone (ako računamo sve trofeje u prvenstvu i Kupu kralja). Atletik Bilbao je osam puta bio šampion Španije (poslednji put 1984)i čak 23 puta uzeo Kup kralja. Tu su i dva Superkupa. Ovaj drugi osvojen je 2015, što je jedini klupski pehar u poslednjih 35 godina.  

Ukupno, za 120 godina - 33 trofeja!

Bilbao je i redovni učesnik evrokupova. Najveći uspeh zabeležio je 1977, kada je izgubio finale UEFA kupa od Juventusa. Prošle sezone stigao je do 1/8 finala Lige Evrope, a 2015. poslednji put nastupio je u LIgi šampiona...

Ako nešto ide naruku Lavovima onda je to raspored do kraja godine. Dve utakmice kod kuće i gostovanje Alavesu, koji je zapao u krizu. Mada, domaćinstva nimalo laka - Đirona (nije još izgubila u gostima) i Valjadolid (samo dva puta poklekao na strani od starta sezone).

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar