Вјечита дебата: Да ли је Лука Модрић заслужио Златну лопту?

И који су критеријуми кад се бира најбољи на свету? Аргумената има за обе стране. . .

Фудбал 06.12.2018 | 23:30
Вјечита дебата: Да ли је Лука Модрић заслужио Златну лопту?
Сестра Кристијана Роналда, Елма, категорички је навела да је избор Луке Модрића – или можда боље рећи то што није изабран њен брат? – доказ да живимо у свету у коме одлучује “спрега мафије и крадљиваца“. Фанови Лионела Месија позвали су се на статистику, која каже да је Аргентинац у апсолутно свим параметрима био далеко испред Модрића (најбољи пример су његова 52 гола, наспрам само пет хрватског аса). И нису само “лаици“ изнели став против Модрићевог проглашења за најбољег у 2018. Дијего Симеоне је рецимо оценио да Хрват сигурно не би добио Златну лопту да је играч његовог Атлетика, а не Реала. И тренер Севиље Маћин навео је да је Меси, само примера ради, за класу бољи фудбалер, а да их има још неколицина да су за јоту испред Модрића.

И ту онда долазимо до кључног питања: да ли је Лука Модрић заслужио Златну лопту? И који су уопште критеријуми за избор најбољег?

Уобичајене су то дебате и сасвим је јасно да би их било и да су за најбољег проглашени рецимо Антоан Гризман или Рафаел Варан. Обојица светски прваци са Француском, Гризман и двоструки стрелац у финалу Лиге Европе, а Варан тек девети играч који је у истој години објединио титуле Лиге шампиона и Мундијала.

А у години Мундијала ваљда је баш планетарна смотра најбитнија? Да ли се уопште остало рачуна? Да ли гледамо сезону или такмичарску годину, јер ова јесен не би баш ишла у прилог Модрићу? Може ли успех колектива тек тако да поништи надреалну статистику Роналда и Месија? Или је Модрић био у праву када је рекао да ова Златна лопта припада и свим оним играчима који су је још раније заслужили, али због Роналда и Месијаједноставно нису могли да је добију. Такви субили Ћави, Андрес Инијеста и Весли Снајдер или чак Франк Рибери и Арјен Робен (мада њих двојицу нови лауреат није именовао)?

И сам часопис Франс Фудбал, који је једно време награду делио у сарадњи са Фифом, али се одвојио баш зато што је сматрао да се најбољи не може бирати само на основу гласова капитена и селектора, традиционално наклоњеним овом или оном играчу, унео је додатну забуну. У одличном тексту у коме објашњава зашто Гризман није могао да буде проглашен за најбољег на свету потеже још нека питања. Били ви сагласни или не, јесте тема за дебату.

Франс Фудбал наиме примећује да се Гризманов Атлетико није ни домогао нокаут фазе Лиге шампиона – ето нас опет на причи о календарској години или сезони? – подсећа да је на Мундијалу постигао само један гол из игре (три са пенала), а и тај један у четвртфиналу, док су у одлучујућим мечевима неки други Французи преламали утакмице. Даље, Франс Фудбал искрено признаје и да су на Гризманове шансе биле значајно ослабљене самим тим што игра за Атлетико – Чоло би се овде сагласио, мада из других разлога – који живи од одбране и просто није довољно атрактиван тим. Наводи се и пример: ове сезоне је Атлетико постигао свега 18 голова у Примери, Барселона чак 37, а и Севиља рецимо далеких 26. Шта год мислили, фудбал и треба да буде помало спектакл, а Гризман то не пружа, иако је нападач. И то му, баш тим речима, “замера“ Франс Фудбал,  који хвали његов карактер подређен тиму, интелигентну игру, цитира Симеоновеу изјаву да Гризман“има компјутер у глави и увек зна шта треба да уради“... Али Франс Фудбал истиче: Гризман врло ретко одушевљава, а најбољи треба да вас остављају да се разјапљених чељусти питате како им је то дођавола успело?

Ту се опет враћамо на Месија и Роналда, јер нико не одушевљава као њих двојица. Али баш због те величине нико ни не разочарава као њих двојица. Ни Меси ни Роналдо нису рецимо дошли да увеличају велики Модрићевдан, иако су у последњих десет година и већ поменути Ћави, Инијеста, Рибери, Робен увек долазили да њима двојици укажу поштовање. Нејмар? Тај живи у Паризу, а баш у време проглашења најбољег качио је по друштвеним мрежама себе како игра видео игрице?!

Приде, Нејмаров Пари Сен Жермен се жестоко угрувао против Реала у Лиги шампиона. Роналдо није успео да као на Европском првенству 2016. Португалце поведе у неке неслућене висине на Мундијалу. Меси је морао да због игре Аргентине у Русији да истрпи и више критика но што је заслужио, но чињеница је да су његови Гаучоси изгледали као распојасана банда, иако није баш да је то екипа у којој је само Лео велики фудбалер.

А Модрић? Модрић само нема статистику да поткрепи колико је у ствари био добар. Али није је својевремено имао ни Зинедин Зидан, па се нико није бунио. Да не помињемо рецимо Мајкла Овена из 2001. године?! Како било, Лука Модрић је са Реалом освојио Лигу шампиона. Лука Модрић је био несумњиво најбољи играч Хрватске на Мундијалу -за Гризмана или Варана се то не може тврдити кад је Француска у питању – довео је екипу значајно скромнијег квалитета до финала (уз доста среће, да, али у фудбалу је срећа значајан фактор) и био проглашен за најбољег играча турнира. Касније су га и Уефа и Фифа именовале за најбољег, с тим да они јасно гледају сезону, не календарску годину.

Франс Фудбал истиче и списак од 10 утакмица у Модрићеву одбрану, занимљиво ту је и Реалов реми са Левантеом (2:2) из марта ове године. Ту је и оних 3:1 против Пари Сен Жермена у Лиги шампиона.

“Пари Сен Жерменов Ђовани Ло Селсо сигурно још памти како се Модрић поиграо с њим у првој утакмици. Реал је славио са 3:1, а Модрић је био заслужан за одлучујући погодак Кристијана Роналда. Та акција савршено дочарава његову представу: динамика, техника, алтруизам, прецизност. Укратко, сјајно умеће“, пише Франс Фудбал, који даље пише и о полуфиналним мечевима са Бајерном, финалу против Ливерпула (уз Бензему био најбоље оцењени играч француског листа, иако је Герет Бејл као резервиста постигао два гола), па играма у дресу Хрватске против Аргентине (наш утисак: савршенство!), Русије, Енглеске и на крају Француске, те за крај додаје меч против Роме (3:0) на почетку нове сезоне у Лиги шампиона и Модрићевих90 одсто прецизних додавања и мајсторску асистенцију за Герета Бејла за 2:0.

Радио Монте Карло тезу да је Модрић заслужио најпрестижније признање у свету фудбала објашњава видео клипом у коме у први план истиче његов преглед игре...

“Модрић врхунски чита игру. Зна шта ће да уради и пре него што добије лопту у ноге. Увек је корак испред, а притом је технички сјајан чак и под притиском супарника. Ове сезоне други је најбољи дриблер Реала.  Одличан је у предаји лопти и без обзира како је прими знаш да ће нешто направити... Увек је доступан између линија, не утрчава чето у простор, радије стоји иза нападача, увек изван казненог простора. Ове сезоне је само 22 пута додирнуо лопту у противничком шеснаестерцу... Дајте му лопту у било којој ситуацији и он ће је сачувати. Све види и јако је интелигентан. Чини све играче бољима“, пише РМЦ у суперлативима.



Можемо само да потврдно климнемо главом. Што се нас тиче, немамо дилему: заслужено!

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар