Vječita debata: Da li je Luka Modrić zaslužio Zlatnu loptu?

I koji su kriterijumi kad se bira najbolji na svetu? Argumenata ima za obe strane. . .

Fudbal 06.12.2018 | 23:30
Vječita debata: Da li je Luka Modrić zaslužio Zlatnu loptu?
Sestra Kristijana Ronalda, Elma, kategorički je navela da je izbor Luke Modrića – ili možda bolje reći to što nije izabran njen brat? – dokaz da živimo u svetu u kome odlučuje “sprega mafije i kradljivaca“. Fanovi Lionela Mesija pozvali su se na statistiku, koja kaže da je Argentinac u apsolutno svim parametrima bio daleko ispred Modrića (najbolji primer su njegova 52 gola, naspram samo pet hrvatskog asa). I nisu samo “laici“ izneli stav protiv Modrićevog proglašenja za najboljeg u 2018. Dijego Simeone je recimo ocenio da Hrvat sigurno ne bi dobio Zlatnu loptu da je igrač njegovog Atletika, a ne Reala. I trener Sevilje Maćin naveo je da je Mesi, samo primera radi, za klasu bolji fudbaler, a da ih ima još nekolicina da su za jotu ispred Modrića.

I tu onda dolazimo do ključnog pitanja: da li je Luka Modrić zaslužio Zlatnu loptu? I koji su uopšte kriterijumi za izbor najboljeg?

Uobičajene su to debate i sasvim je jasno da bi ih bilo i da su za najboljeg proglašeni recimo Antoan Grizman ili Rafael Varan. Obojica svetski prvaci sa Francuskom, Grizman i dvostruki strelac u finalu Lige Evrope, a Varan tek deveti igrač koji je u istoj godini objedinio titule Lige šampiona i Mundijala.

A u godini Mundijala valjda je baš planetarna smotra najbitnija? Da li se uopšte ostalo računa? Da li gledamo sezonu ili takmičarsku godinu, jer ova jesen ne bi baš išla u prilog Modriću? Može li uspeh kolektiva tek tako da poništi nadrealnu statistiku Ronalda i Mesija? Ili je Modrić bio u pravu kada je rekao da ova Zlatna lopta pripada i svim onim igračima koji su je još ranije zaslužili, ali zbog Ronalda i Mesijajednostavno nisu mogli da je dobiju. Takvi subili Ćavi, Andres Inijesta i Vesli Snajder ili čak Frank Riberi i Arjen Roben (mada njih dvojicu novi laureat nije imenovao)?

I sam časopis Frans Fudbal, koji je jedno vreme nagradu delio u saradnji sa Fifom, ali se odvojio baš zato što je smatrao da se najbolji ne može birati samo na osnovu glasova kapitena i selektora, tradicionalno naklonjenim ovom ili onom igraču, uneo je dodatnu zabunu. U odličnom tekstu u kome objašnjava zašto Grizman nije mogao da bude proglašen za najboljeg na svetu poteže još neka pitanja. Bili vi saglasni ili ne, jeste tema za debatu.

Frans Fudbal naime primećuje da se Grizmanov Atletiko nije ni domogao nokaut faze Lige šampiona – eto nas opet na priči o kalendarskoj godini ili sezoni? – podseća da je na Mundijalu postigao samo jedan gol iz igre (tri sa penala), a i taj jedan u četvrtfinalu, dok su u odlučujućim mečevima neki drugi Francuzi prelamali utakmice. Dalje, Frans Fudbal iskreno priznaje i da su na Grizmanove šanse bile značajno oslabljene samim tim što igra za Atletiko – Čolo bi se ovde saglasio, mada iz drugih razloga – koji živi od odbrane i prosto nije dovoljno atraktivan tim. Navodi se i primer: ove sezone je Atletiko postigao svega 18 golova u Primeri, Barselona čak 37, a i Sevilja recimo dalekih 26. Šta god mislili, fudbal i treba da bude pomalo spektakl, a Grizman to ne pruža, iako je napadač. I to mu, baš tim rečima, “zamera“ Frans Fudbal,  koji hvali njegov karakter podređen timu, inteligentnu igru, citira Simeonoveu izjavu da Grizman“ima kompjuter u glavi i uvek zna šta treba da uradi“... Ali Frans Fudbal ističe: Grizman vrlo retko oduševljava, a najbolji treba da vas ostavljaju da se razjapljenih čeljusti pitate kako im je to dođavola uspelo?

Tu se opet vraćamo na Mesija i Ronalda, jer niko ne oduševljava kao njih dvojica. Ali baš zbog te veličine niko ni ne razočarava kao njih dvojica. Ni Mesi ni Ronaldo nisu recimo došli da uveličaju veliki Modrićevdan, iako su u poslednjih deset godina i već pomenuti Ćavi, Inijesta, Riberi, Roben uvek dolazili da njima dvojici ukažu poštovanje. Nejmar? Taj živi u Parizu, a baš u vreme proglašenja najboljeg kačio je po društvenim mrežama sebe kako igra video igrice?!

Pride, Nejmarov Pari Sen Žermen se žestoko ugruvao protiv Reala u Ligi šampiona. Ronaldo nije uspeo da kao na Evropskom prvenstvu 2016. Portugalce povede u neke neslućene visine na Mundijalu. Mesi je morao da zbog igre Argentine u Rusiji da istrpi i više kritika no što je zaslužio, no činjenica je da su njegovi Gaučosi izgledali kao raspojasana banda, iako nije baš da je to ekipa u kojoj je samo Leo veliki fudbaler.

A Modrić? Modrić samo nema statistiku da potkrepi koliko je u stvari bio dobar. Ali nije je svojevremeno imao ni Zinedin Zidan, pa se niko nije bunio. Da ne pominjemo recimo Majkla Ovena iz 2001. godine?! Kako bilo, Luka Modrić je sa Realom osvojio Ligu šampiona. Luka Modrić je bio nesumnjivo najbolji igrač Hrvatske na Mundijalu -za Grizmana ili Varana se to ne može tvrditi kad je Francuska u pitanju – doveo je ekipu značajno skromnijeg kvaliteta do finala (uz dosta sreće, da, ali u fudbalu je sreća značajan faktor) i bio proglašen za najboljeg igrača turnira. Kasnije su ga i Uefa i Fifa imenovale za najboljeg, s tim da oni jasno gledaju sezonu, ne kalendarsku godinu.

Frans Fudbal ističe i spisak od 10 utakmica u Modrićevu odbranu, zanimljivo tu je i Realov remi sa Levanteom (2:2) iz marta ove godine. Tu je i onih 3:1 protiv Pari Sen Žermena u Ligi šampiona.

“Pari Sen Žermenov Đovani Lo Selso sigurno još pamti kako se Modrić poigrao s njim u prvoj utakmici. Real je slavio sa 3:1, a Modrić je bio zaslužan za odlučujući pogodak Kristijana Ronalda. Ta akcija savršeno dočarava njegovu predstavu: dinamika, tehnika, altruizam, preciznost. Ukratko, sjajno umeće“, piše Frans Fudbal, koji dalje piše i o polufinalnim mečevima sa Bajernom, finalu protiv Liverpula (uz Benzemu bio najbolje ocenjeni igrač francuskog lista, iako je Geret Bejl kao rezervista postigao dva gola), pa igrama u dresu Hrvatske protiv Argentine (naš utisak: savršenstvo!), Rusije, Engleske i na kraju Francuske, te za kraj dodaje meč protiv Rome (3:0) na početku nove sezone u Ligi šampiona i Modrićevih90 odsto preciznih dodavanja i majstorsku asistenciju za Gereta Bejla za 2:0.

Radio Monte Karlo tezu da je Modrić zaslužio najprestižnije priznanje u svetu fudbala objašnjava video klipom u kome u prvi plan ističe njegov pregled igre...

“Modrić vrhunski čita igru. Zna šta će da uradi i pre nego što dobije loptu u noge. Uvek je korak ispred, a pritom je tehnički sjajan čak i pod pritiskom suparnika. Ove sezone drugi je najbolji dribler Reala.  Odličan je u predaji lopti i bez obzira kako je primi znaš da će nešto napraviti... Uvek je dostupan između linija, ne utrčava četo u prostor, radije stoji iza napadača, uvek izvan kaznenog prostora. Ove sezone je samo 22 puta dodirnuo loptu u protivničkom šesnaestercu... Dajte mu loptu u bilo kojoj situaciji i on će je sačuvati. Sve vidi i jako je inteligentan. Čini sve igrače boljima“, piše RMC u superlativima.



Možemo samo da potvrdno klimnemo glavom. Što se nas tiče, nemamo dilemu: zasluženo!

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar