Прича: Досије Партизанових повреда...

Утицај физичке спреме, како је било код Николића у походу на дуплу круну, превенција и зашто се старији чувају? Осморица црно-белих фудбалера испадала из строја откако је почела сезона!

Фудбал 06.12.2018 | 00:00
Прича: Досије Партизанових повреда...
Лоша селекција тима о чему смо писали неколико пута, недостак среће на шта је, између осталих, указивао Саша Здјелар, слаб постотак добијених утакмица са екипама из прошлосезонсмког плеј-офа, а на све то и муке са повређеним играчима. Једним од узорка Партизановог двоцифреног бодовног заостатка у односу на Црвену звезду и гледања у леђа нишком Радничком може се сматрати и „кратка“ ротација, уочљива у тренуцима кад је неко од носилаца игре испадао из строја.

Чак осморица фудбалера црно-белих су од почетка сезоне морали на боловање, што је тренерима МирославуЂукићу (на почетку) и Зорану Мирковићу стварало огромне невоље, јер нису успевали да пронађу или једноставно нису имали на располагању одговарајуће замене. Последица: просипање бодова и игре далеко испод реномеа клуба.

Последњи такав случај забележн је у Лучанима, где је Парном ваљку недостајао Марко Јанковић. Штагод ко мислио о њему, макар се суочавао са нимало пријатним оценама селектора Љубише Тумбаковића, црногорски везиста је толико значајан за овај састав освајача Купа Србије да се сваки његов изостанак примети. И тешко је надокнадив. Тако је било, на пример, у Истанбулу, кад је први пут морао да паузира због повреде задње ложе претрпљене на београдском сусрету са Бешикташем, а неће га бити на терену ни до краја 2018, јер је обновио повреду мишића трбушног зида, стару скоро годину дана.

Јанковићево испадање из строја може да отвори низ питања о томе како се ради(ло) у Партизану, као и да ли се све повреде, а било их је доста, могу приписати само лошој срећи или има, можда, нешто и до припреме фудбалера, њихове кондиције, те начина опоравка. На пример, ове сезоне Партизан не игра европске мечеве током јесени. Последично томе, нема велике потрошње играча, јер им је задатак се доказују само на два колосека, у првенству и Купу Србије. А опет, Ђукић и Мирковић малтене ниједан меч нису имали све изабранике на располагању. Кад је тако, не могу ни да рачунају на бољи бодовни салдо.

Што намеће дилему да ли су ваљано припремљени и за изазове и какав је утицај кондиционих тренера МишеФилиповића и Александра Саше Томића. Поготово ако се зна да је исти случај, да се не играју европске утакмице, био и пре две јесени под командом Марка Николића, кад је о физичкој спреми бринуо Горан Басарић. Тад није забележена ниједна озбиљна повреда играча, све до финиша сезоне кад су на боловање морали најпре Ален Стевановић (од дербија почетком марта до краја првенства), Мохамед ел Монир(повремени болови у листу), те Евертон Луиз и Филип  Кљајић (пропустило неколико завшрних утакмица). Главни фудбалери у јуришу на дуплу круну, Леонардо да Силва Соза, Урош Ђурђевић, Никола Миленковић, Бојан Остојић, Мирослав Вулићевић као капитен, Марко Јевтовић и остали све време су били здрави. И то нешто говори.

Наравно, не би требало у старту одговорност свалити (само) на кондиционог тренера. Прво, зато што су неке повреде механичке (лом носа Александра Шћекића), а друго – легитимо је запитати се да ли Партизанови фудбалери раде на превенцији повреда. Као што то, у озбиљном професионалном фудбалу какав се игра у Премијер лиги, чини Александар Митровић. Још нешто, нимало занемарљиво. У Партизану су се, са изузетком Зорана Тошића, чије колено је било „начето“ још прошле сезоне, углавном повређивали фудбалери млађи од 30 лета. Старији, попут Саше Илића (41), Владимира Стојковића (35), Бојана Остојића (34), Милана Смиљанића (32) и Марка Валијентеа (31)  очигледно, знају и како да се чувају, док су се млађи испадали, а релативно брзо се враћали у колосек, захваљујући бризи лекарског тима на чијем је челу др Илија Росић, чије су заслуге за „крпљење“ појединаца велике.

ПОВРЕДЕ ИГРАЧА ПАРТИЗАНА ОВЕ СЕЗОНЕ

Златан Шеховић – повреда листа (пауза осам утакмица)
Златан Шеховић – повреда медијалног колатералног лигамента десног колена (пауза 13 утакмица)
Лука Цуцин – метатарзална кост стопала (пауза пет утакмица)
Александар Шћекић – повреда носа (пауза пет утакмица)
Данило Пантић – повреда задње ложе (пауза две утакмице)
Зоран Тошић – повреда менискуса (пауза 20 утакмица)
Марко Јанковић – повреда задње ложе (пауза три утакмице)
Марко Јанковић – повреда мишића трбушног зида (предвиђене пауза четири утакмице)
Горан Закарић – повреда рамена (пауза две утакмице)
Немања Николић – повреда колена (пауза шест утакмица)

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс, ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар