Priča: Dosije Partizanovih povreda...

Uticaj fizičke spreme, kako je bilo kod Nikolića u pohodu na duplu krunu, prevencija i zašto se stariji čuvaju? Osmorica crno-belih fudbalera ispadala iz stroja otkako je počela sezona!

Fudbal 06.12.2018 | 00:00
Priča: Dosije Partizanovih povreda...
Loša selekcija tima o čemu smo pisali nekoliko puta, nedostak sreće na šta je, između ostalih, ukazivao Saša Zdjelar, slab postotak dobijenih utakmica sa ekipama iz prošlosezonsmkog plej-ofa, a na sve to i muke sa povređenim igračima. Jednim od uzorka Partizanovog dvocifrenog bodovnog zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu i gledanja u leđa niškom Radničkom može se smatrati i „kratka“ rotacija, uočljiva u trenucima kad je neko od nosilaca igre ispadao iz stroja.

Čak osmorica fudbalera crno-belih su od početka sezone morali na bolovanje, što je trenerima MiroslavuĐukiću (na početku) i Zoranu Mirkoviću stvaralo ogromne nevolje, jer nisu uspevali da pronađu ili jednostavno nisu imali na raspolaganju odgovarajuće zamene. Posledica: prosipanje bodova i igre daleko ispod renomea kluba.

Poslednji takav slučaj zabeležn je u Lučanima, gde je Parnom valjku nedostajao Marko Janković. Štagod ko mislio o njemu, makar se suočavao sa nimalo prijatnim ocenama selektora Ljubiše Tumbakovića, crnogorski vezista je toliko značajan za ovaj sastav osvajača Kupa Srbije da se svaki njegov izostanak primeti. I teško je nadoknadiv. Tako je bilo, na primer, u Istanbulu, kad je prvi put morao da pauzira zbog povrede zadnje lože pretrpljene na beogradskom susretu sa Bešiktašem, a neće ga biti na terenu ni do kraja 2018, jer je obnovio povredu mišića trbušnog zida, staru skoro godinu dana.

Jankovićevo ispadanje iz stroja može da otvori niz pitanja o tome kako se radi(lo) u Partizanu, kao i da li se sve povrede, a bilo ih je dosta, mogu pripisati samo lošoj sreći ili ima, možda, nešto i do pripreme fudbalera, njihove kondicije, te načina oporavka. Na primer, ove sezone Partizan ne igra evropske mečeve tokom jeseni. Posledično tome, nema velike potrošnje igrača, jer im je zadatak se dokazuju samo na dva koloseka, u prvenstvu i Kupu Srbije. A opet, Đukić i Mirković maltene nijedan meč nisu imali sve izabranike na raspolaganju. Kad je tako, ne mogu ni da računaju na bolji bodovni saldo.

Što nameće dilemu da li su valjano pripremljeni i za izazove i kakav je uticaj kondicionih trenera MišeFilipovića i Aleksandra Saše Tomića. Pogotovo ako se zna da je isti slučaj, da se ne igraju evropske utakmice, bio i pre dve jeseni pod komandom Marka Nikolića, kad je o fizičkoj spremi brinuo Goran Basarić. Tad nije zabeležena nijedna ozbiljna povreda igrača, sve do finiša sezone kad su na bolovanje morali najpre Alen Stevanović (od derbija početkom marta do kraja prvenstva), Mohamed el Monir(povremeni bolovi u listu), te Everton Luiz i Filip  Kljajić (propustilo nekoliko zavšrnih utakmica). Glavni fudbaleri u jurišu na duplu krunu, Leonardo da Silva Soza, Uroš Đurđević, Nikola Milenković, Bojan Ostojić, Miroslav Vulićević kao kapiten, Marko Jevtović i ostali sve vreme su bili zdravi. I to nešto govori.

Naravno, ne bi trebalo u startu odgovornost svaliti (samo) na kondicionog trenera. Prvo, zato što su neke povrede mehaničke (lom nosa Aleksandra Šćekića), a drugo – legitimo je zapitati se da li Partizanovi fudbaleri rade na prevenciji povreda. Kao što to, u ozbiljnom profesionalnom fudbalu kakav se igra u Premijer ligi, čini Aleksandar Mitrović. Još nešto, nimalo zanemarljivo. U Partizanu su se, sa izuzetkom Zorana Tošića, čije koleno je bilo „načeto“ još prošle sezone, uglavnom povređivali fudbaleri mlađi od 30 leta. Stariji, poput Saše Ilića (41), Vladimira Stojkovića (35), Bojana Ostojića (34), Milana Smiljanića (32) i Marka Valijentea (31)  očigledno, znaju i kako da se čuvaju, dok su se mlađi ispadali, a relativno brzo se vraćali u kolosek, zahvaljujući brizi lekarskog tima na čijem je čelu dr Ilija Rosić, čije su zasluge za „krpljenje“ pojedinaca velike.

POVREDE IGRAČA PARTIZANA OVE SEZONE

Zlatan Šehović – povreda lista (pauza osam utakmica)
Zlatan Šehović – povreda medijalnog kolateralnog ligamenta desnog kolena (pauza 13 utakmica)
Luka Cucin – metatarzalna kost stopala (pauza pet utakmica)
Aleksandar Šćekić – povreda nosa (pauza pet utakmica)
Danilo Pantić – povreda zadnje lože (pauza dve utakmice)
Zoran Tošić – povreda meniskusa (pauza 20 utakmica)
Marko Janković – povreda zadnje lože (pauza tri utakmice)
Marko Janković – povreda mišića trbušnog zida (predviđene pauza četiri utakmice)
Goran Zakarić – povreda ramena (pauza dve utakmice)
Nemanja Nikolić – povreda kolena (pauza šest utakmica)

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport, MN Press, FK Partizan

Komentari / 0

Ostavite komentar