У "ЖРС" примају нове раднике

Док грађани Републике Српске отплаћују кредит намијењен за измиривање нагомиланих дугова и за отпремнине прекобројним железничарима, управа је расписала конкурс за запошљавање 11 нових радника! 

Република Српска 04.12.2018 | 21:13
У "ЖРС" примају нове раднике
При томе, Жељезнице РС се и планом реструктурирања обавезала да ће драстично смањити број запослених, што је био услов за добијање кредита Свјетске банке од око 100 милиона КМ.

На жељезничким станицама у Зворнику и Брчком посла има, како стоји у конкурсу Жељезница РС, за три транспортна магационера, те два скретничара и исто толико возовођа, отправника и маневриста. Жељезнице РС им нуде радни однос на неодређено вријеме, а све то уз сагласност Минисарства саобраћаја РС.

Како се то уклапа у обавезе преузете са кредитом Свјетске банке тешко је објаснити, али у управи ЖРС објашњавају да је овај потез био неминован, јер су у Зворнику и Брчком остали без жељезничара.

– Оглас за пријем нових радника расписан је у складу са потребама технолошког процеса рада у станицама Брчко и Зворник Нови, у којима је иначе мањак радника због одласка већег броја радника у пензију, због боловања или смрти – наводе из ЖРС.

Ресорни министар Неђо Трнинић није био доступан за коментар, а из Министарства нам је потврђено да су дали сагласност за расписивање конкурса, али и упозорили руководство Жељезница РС да пријем радника сведу на минимум, и то “само у неопходним ситуацијама”.

Додају да је од управе ЖРС затражено и да се “из унутрашњих резерви изврши прерасподјела радника гдје год је то могуће, сходно Програму рјешавања вишка радника "ЖРС".

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бања Лука

04.12.2018 20:27

Па морају..ови стари сто су примљени пре 2...4...8година су се уморили..треба свјезе крви....само примааај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

04.12.2018 20:38

Ста реци, хттпс://www.сбб.цх/де/бахнхоф-сервицес/им-зуг/унсере-зуеге.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељезницар

04.12.2018 21:14

Вјеровали или не ово да нема ко да ради је зива истина. Скретницари имају плату од 500 км али не раде много. Маневристи имају исту плату али је то јако прљав, опасан и тезак посао па то неце нико да ради. Уз све то та радна мјеста имају бенефициран радну стаз и људи иду брзо у пензију а они који би евентуално и радили те послове морају да буду перфектног здравља. Са тих мјеста се брзо иде у пензију или се губи здравствена способност или људи сами одлазе на лакса радна мјеста или у иностранство. Томе свему доприноси нередовно примање, мала плата и лоси услови рада. Нпр 2011 примања(плата+превоз+ километар + ноцни итд) масиноводја је била око 1200 км(за људе који немају много минулог рада) Сада послије измјена закона, масиноводја поцетник не мозе да догура до 1000км примања. Због тога за 7 година број масиноводја је пао са 240 на 120(ако има и толико). Људи одлазе у пензију, губе прву здравствену групу, одлазе у њемацку на градјевину итд а за тај посао је потребна специфицна скола и то заиста јесте незахвалан посао. Мозете онда замислити каква су примања других радника на прузи а њихови услови рада нису несто много бољи или лосији од масиноводја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.12.2018 08:01

Ниси у праву кака бенефиција какав, рани одлазак у пензију.Кад људи немају године, за одлазак у пензију.Имају по 45 година стажа, са бенефицијом.

Name

Миле

04.12.2018 21:25

као сто сам рекао, за све има мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.12.2018 21:34

Било би добро да масиноводја има примање 1000 сигурно неби напустали. Ја сам масиноводја са 34 г.стаза и имам примање 860 км Јос мало неце им имати ко возити возове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

04.12.2018 21:47

Мозес ли нам објаснити гдје се ти возови саобрацају и каква је запосленост масиноводја,овај у коментару написа да 120 масиноводја .Куца ми је поред пруге Добој Самац,једном или ниједном дневно не продје нити један воз.Гдје ви возите,ста возите и кога возите.

Name

Маневриста

05.12.2018 08:33

Ево ја ћу да одговорим овом са Шамачке пруге:Чињеница је да ми радници извршне службе , барем када је у питању Зворник имамо посла и преко главе.Ради веома мали број људи обиман посао.У питању је теретни саобраћај а превози се тридесетак врста терета и у питању су читаве маршуте, од кокса, боксита , лужине , глинице, хидрата, кварцни камен, кварцни пијесак, жељезо, со, сода, амонијак итд.За све те товаре реципрочан је и број празних вагона од којих се многи приликом истовара оштете па морају на поправак.Станица са 7 колосијека, а требало би макар 10.Лоше маневарске стазе.Изузетно пуно посла за мали број радника, првенствено маневриста, скретничара, прегледача кола, бравара, магацинера...Од некада 15 маневриста и скретничара спало је на 6.Радимо убрзане смјене или из ноћне у ноћну по 12 сати за биједну плату.Има се још свашта додати али други пут.

Name

Спороприцас

04.12.2018 22:31

Толике плате имате ,па јбс факултет .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

05.12.2018 06:25

Дали је случајно могла да се уради преквалификација од рсдника из канцеларија који и онако има превише , да сѕм свјетсха банка неби вам одобрио другу траншу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прерасподјела

05.12.2018 18:53

Па зар медју толиким бројем запослених (висак радника) нема могуцности за прерасподјелу радника из других мјеста. ,,Скоро смо имали примјер у МУП како тај проблем рјесавају.,, Раднике из Бања Луке премјестили су у Добој,Приједор...

ОДГОВОРИТЕ