Село у којем ћете пробати најљепше пите и вино у Грчкој

Нема много села тако снажну и живу везу са историјом и кутлуром као Мецово. И то на сваком нивоу. Од старијих становника које ћете свакодневно виђати у традиционалној ношњи до архитектуре камених кућа са црвеним крововима.

Путовања 04.12.2018 | 09:03
Село у којем ћете пробати најљепше пите и вино у Грчкој
Фолклорни музеј Мецова отворен је још 1955. године, а смештен је у обновљеној Тосицасовој вили од када живи у зидовима неких прошлих векова. Оружје и мачеви, непроцењиви текстил и вез, накит, костими, па чак седла од златног веза провешће вас кроз време. Ипак, у складишту барона Михалиса Тосицаса и Евангелоса Аверофа огледа се данашња величанственост Мецова. Галерија Е. Авероф је прави мали трезор уметности, са радовима најважнијих грчких сликара из 19. и 20. века. 

У сокацима и на трговима села безброј је таверни које обећавају континенталне укусе грчких познатих пита. И будите сигурни да ће вас ти укуси „задржати“ мало више на отвореном, али и на хладноћи (1.150 метара надморске висине).

 Доживљај Мецова ће на сасвим нови ниво подићи једна чаша вина. Можда је најбоље да ту чашу вина попијете у једном од најсавременијих и најинтересантнијих подрума вина у читавој Грчкој у ком се налази преко 1.200 буради од храста. 

Како је ово један од најважнијих локалитета у Мецову, имаћете прилике да одгледате и филм који ће вам пружити бољи увид у то како се вино производи, али касније ћете и лично присуствовати изради етикета, што ће ово искуство учинити незаборавним. 

Хотелчић који се налази одмах поред подрума вина је Епир у правом смислу те речи, па ћете у соби имати старе ткане јастуке и друге декоративне елементе карактеристичне за ово подручје, а све то у удобном и савременом амбијенту. А тек ујутру кад се пробудите и када вас дочека богат грчки доручак уз љубазност домаћина... 

Е, управо због тога Мецово је једно од најзначајнијих села у Грчкој, а и шире.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Капетан

05.12.2018 08:51

Топла препорука! Издвојити макар два дана за уживање у овом селу. Аутопут пролази на пар км. Видео је радјен дроном и не пружа увид у сву лепоту и чари које су описане у тексту. Грчка није само море. Превише је оваквих места далеко од обале које треба убележити у књигу путовања.

ОДГОВОРИТЕ