Шта се деси ако примите погрешну крвну групу?

Ево за кога трансфузија крви неодговарајуће групе може да буде кобна, а за кога "погрешна" крвна група практично не постоји.

Здравље 04.12.2018 | 08:56
Шта се деси ако примите погрешну крвну групу?
Трансфузија крви је проста медицинска процедура коју лекари употребљавају за надокнаду губитка крви услед повреде и крварења, и за надокнаду крвних ћелија у случају да се из неког разлога ћелије не стварају или скраћено преживљавају у циркулацији. 

Као и сви други облици лечења, и трансфузија крви треба да се примењује само онда када је то заиста неопходно, односно када не постоји могућност подједнако ефикасног алтернативног лечења. 

Крвна група је одређена нашим генима. Она се наслеђује од родитеља са подједнаким утицајем мајке и оца. Црвена крвна зрнца - еритроцити су споља обложени различитим творевинама (протеинима, угљеним хидратима, гликопротеинима) које се називају антигени. 

Постоје три главна антигена, А, Б и О, а могуће комбинације крвних група у зависности од тога су А, Б, АБ и О. 

Особе које имају О или "нулту" крвну групу су "универзални даваоци", јер ову крвну групу могу да примају сви. А крвну групу могу да примају особе које имају А и АБ крвну групу, крвну групу Б особе које имају Б и АБ крвну групу. 

Али, АБ крвну групу могу да приме само особе које је имају, тако да је АБ група "универзални прималац". 

Важно је напоменути и да особе са негативним Рх фактором могу примати само крв одговарајуће крвне групе са негативним Рх фактором, док особе које су Рх позитивне могу примати одговарајућу крвну групу и са негативним и са позитивним Рх фактором. 

То значи да: 

Ако особа која има АБ крвну групу прими крв било које крвне групе, неће бити проблема. 

Ако особа која има О крвну групу прими било коју осим сопствене, велика је вероватноћа да ће доћи до велике хемолитичке трансфузијске реакције. 

Уколико дође до грешке, и јави се хемолитичка трансфузијска реакција, имуни систем примаоца напада ћелије дониране крви, оне се кидају и распадају, ослобађају се врло опасна једињења и особа се озбиљно разболи. 

Може да дође до отказивања бубрега, прво урин постаје црвенкаст, а онда бубрези сасвим престају да раде. Уз бројне компликације, особа упада у стање шока и умире. 

У случајевима трансфузије погрешне крвне групе, смртност је изузетно висока уколико изостане хитно лечење, а изражена је чак и уколико се реагује одмах, пише "Ментал Флос" (Ментал Флосс).

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар