СП - Браво ''Орлови'', браво Сале: Још једна и готово!

Србија разбила Грчку и приближила се Светском првенству! Кошаркаши Србије победили су Грчку на домаћем паркету у квалификацијама за Светско првенство резултатом 84:61.  Репрезентација Србије у пуном "Пиониру" убедљиво победила Грчку, па ће у фебруару пробати да заврши посао против Естоније или Израела.  Маестрални Јовић и још једна победа за Мундобаскет! Србија на прагу одласка на Светски куп, надиграна Грчка.

Кошарка 03.12.2018 | 22:20
СП - Браво ''Орлови'', браво Сале: Још једна и готово!
Србија се реванширала Грцима за пораз на Криту раније ове године и остварила битан тријумф ка Мундобаскету 2019. у Кини.

"Орлови" су се приказали у добром издању после веома лоше партије коју су пружили пре неколико дана у Тел Авиву, када су поражени од Израела.

Репрезентативци Србије су уписали шесту победу у квалификацијама и попели се на треће место групе, одмах иза већ квалификованих Грка и Немаца.

Изабраници Александра Ђорђевића одлично су ушли у меч и већ на старту показали да желе да покажу да је меч против Израелаца био само тренутак слабости.

Стефан Јовић и Мирослав Радуљица су већ на самом старту показали да им се игра, те су углавном они поентирали, али и доносили доста тога доброг дефанзивно.

Србија је после 1/4 имала велику предност и није изгледало као да гости могу ишта да ураде како би зауставили наше момке, али ипак тако није било.

Већ у другој четвртини Грци су показали да нису у Београду дошли рекреативно, иако су већ пласирани на Мундобаскет. Добро су играли, смањили број грешака и решили овај део игре у своју корист, те на одмор отишли са једноцифреним заостатком.

У трећој деоници криза Србије била је још већа, барем на њеном почетку. Хелени су играли добро, али је пре свега вицешампион света био индиспониран, из неког разлога.

Грчка је наставила да хвата прикључак и у једном тренутку дошла и до -3, али ја тада успела само да разљути "орлове". Србије је убацила у већу брзину и за неких пет минута направила серију 18:2, уједно и 10:0, те на крају треће деонице имала чак +19.

Србија је мирном игром и сталоженим нападима наставила да чува предност, да би Грци поново припретили средином треће четвртине. Ипак, добра игра гостију није могла ништа друго да уради сем да предност наших смањи на неких 15 поена разлике.

У последњем кварталу виђено је неколико елегантних потеза Срба – Лазић је имао секвенцу у којој је имао добру рампу и погођену тројку за 30 секунди, те су Мицић и Милосављевић су одрадили леп алеј-уп.

На крају утакмице је свој деби уписао и Никола Јовановић, чијим поенима је закључен меч у хали "Александар Николић".

Овом победом, два кола пре краја, Србија и даље није званично квалификована за Светско првенство у Кини, али је дошла јако близу тог успеха и прилике да одбрани финале из 2014. године.

Резултат утакмице Грузија - Израел, у понедељак поподне, значио је да су репрезентацији Србије из преостала три меча потребне две победе да би се септембра 2019. нашла на светској смотри кошарке у Кини.

Прва је остварена у сјајној атмосфери, над претходно непораженим Грцима, па "орлови" сада могу да осигурају треће место у гостима против Естоније или на свом терену против Израела.

Србија (6-4) - Грчка (9-1) 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13)!

Да ће дворана "Александар Николић" остати "неосвојива тврђава" у квалификацијама за Мундобаскет (4-0), могло се наслутити већ у уводним минутима, када је наша селекција појачана Стефаном Јовићем и Василијем Мицићем наметнула жесток темпо и стигла до двоцифреног вођства (15:5).

Наставили су "орлови" да играју са великом енергијом, крајње срчано, а на моменте су знали да склизну и у непромишљеност, што су пословично упорни и тактички доследни Грци користили да се делимично врате из великих дефицита.

Најконкретније су запретили серијом од 9:0, која их је у 25. минуту довела на само 49:46, али селектор Александар Ђорђевић је реаговао упаривањем Јовића и Мицића, који су својим квалитетом направили значајну разлику у односу на претходни меч, против Израела у Тел Авиву.

Уз помоћ Радуљице и Бирчевића узвратили су серијом 8:0 (57:46) и нису стали, већ су наставили да "мељу" ривала. Мицић је убацио тројку под фаулом (63:48), а Бирчевић уз звук сирене подигао вођство на 67:48, тако да пред последњу четвртину није остало много бриге у погледу крајњег исхода.

Ако је после лоше игре у Тел Авиву и пораза од Израела застала кнедла у грлу, сада се много лакше дише! Прво су Гјорги Шермадини и Грузија одиграли велику улогу победом над Израелом, а после убедљивог издања против Грчке и тријумфа резултатом 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13) Орлови су дошли на корак до пласмана на Мундобаскет!

За то ће, према садашњем расплету, бити довољна још само једна победа. Односно, Србија би већ брејком у Талину 21. фебруара наредне године осигурао пласман на завршни турнир, уколико и Грчка надигра Грузију на свом терену истог дана. 

Пао је и последњи бастион непобедивих селекција на Старом континенту. Србија је у пријатељској атмосфери, пред пуним трибинама дворане Александар Николић и у присуству око 50 гостујућих присталица, нанела Грчкој први пораз у овим квалификацијама. За Хелене потпуно безболан, јер су већ обезбедили своје место у авиону за Кину, док су Орлови сада на прагу зацртаног циља. 

Није све било идеално, али је публика жељна добре кошарке својих идола имала шта и да види. Брдо лепих потеза,Радуљичиних луцидних асистенција, Милосављевићевих закуцавања, Мицићевих тројки уз фаул,Јовићевих спринтева у контри... Додуше, било је мало и претеривања у жељи да свака акција буде атрактивнија, занимљивија од оне претходне. Све је много лакше када су главне машиновође биле у локомотиви! Иако је Србија на крају имала 19 изгубљених лопти, сигурност коју су Стефан Јовић и Василије Мицић унели у тим осетила се још у уводним тактовима утакмице. Некадашњи двојац Црвене звезде и проверена комбинација са Евробаскета у Истанбулу не само да је растеретила младог Стефана Пена и омогућила остатку екипе да не размишља о организацији игре, већ и учинила да игра делује много динамичније, брже, с очигледним осећајем да су улоге биле прецизно и јасно подељене. 

Не само да је Србији недостајао Јовић, већ је и плејмејкеру Бајерна фалило да буде у тиму и помогне саиграчима. Са готово савршених шест минута на уводу меча, девет убачених поена и по две асистенције и украдене лопте поставио је прави, снажни тон игри. Летео је по паркету момак из Ниша, баш као некада у црвено-белој опреми, дириговао и уживао у ономе што је Србија радила. Због тога је Србија брзо отишла на двоцифрену разлику (19:9) и тек у кратким временским интервалима падала је испод замишљене линије. Јовић је одиграо сјајан меч, због којег ће му сви опростити оних седам изгубљених поседа. Чак 22 поена, четири асистенције, два скока и три украдене лопте којим је донекле надоместио оно што је испустио из својих руку. 

Игра је имала својих добрих и лоших момената. Логично је било да ће бити осцилација, упркос томе што јеТанасис Скуртопулос на располагању имао практично цео други тим, чак и без стандардног коловођеЈаниса Бурусиса. Нису Хелени имали реални квалитет да парирају оваквој појачаној Србији, где је селектор Ђорђевић имао могућност да комбинује неколико јаких постава. Када су се тражили лаки поени и брза игра у нападу, Јовић, Радуљица, Јеловац, Милосављевић, Симоновић. Када се тражила жестока одбрана која би сасекла покушаје гостију да ухвате резултатски прикључак, Ђорђевић је користио Лазића, Бирчевића,Милосављевића, чак и петорке где су заједно конце вукли Мицић и Јовић, уз тврдо одбрамбено језгро са капитеном Симоновићем. Опет, није било све савршено, али стручни штаб не може много тога да замери играчима, поготово јер су на терен изнели огромну енергију, бескрајну жељу и у добром делу утакмице велики квалитет. Много већи од оног којим је Грчка располагала. То се видело и у огледу ухваћених лопти, посебно кроз чак 15 офанзивних скокова Орлова, којима су добили неколико одличних шанси да исправе неке претхоне грешке. Укупно - 40 ухваћених лопти Србије. 

Гости су најозбиљнију кошарку показали у финишу првог и на почетку другог полувремена. У периоду од само пет-шест минута Грчка је истопила чак 17 поена минуса и стигла надомак онога што је Србија имала (49:46). Али, баш када је изгледало да би утакмица могла да постане неизвеснија, Србија је натерала такмаца на шестоминутни пост, после којег је разлика отишла на великих 19 поена (70:51). Почело јеЈовићевом, а завршило се Лазићевом тројком. Било је јасно да Грчка, евидентно растерећена, нема шта да тражи у овој утакмици. 

Василије Мицић није имао добро шутерско вече (4/9), али је свестраним залагањем потврдио зашто је понео МВП награду за новембар у Евролиги. Имао је тринаест поена, пет скокова, пет асистенција и две украдене лопте. Радуљица је процветао сада, када је имао подршку искуснијих кајли у тиму. Делио је лопте како је желео, осећао се комотно у својој кожи и радио је оно што је хтео. Скупио је 13 поена, шест асистенција и пет скокова и употпуно лепу победу. Стефан Бирчевић је из другог плана дописао осам поена и шест скокова, а Стеван Јеловац дванаест поена и седам ухваћених лопти, али и пет изгубљених. Код Грчке по 12 поена имали су Брохоридис и Салустрос. 

Србија ће наредну утакмицу играти против Естоније у гостима, 21. фебруара, а три дана касније Израел долази код нас. 

Квалификације за Светско првенство: СРБИЈА - ГРЧКА

Дворана: Александар Николић, Београд;
Гледалаца: око 5 000
Судије: Мануел Мацони (Италија), Лоренцо Балдини (Италија), Марек Цмикјевич (Пољска).

СРБИЈА: Симоновић 2, Јеловац 12, Милосављевић 5, Радуљица 13, Бирчевић 8, Лазић 6, Јовановић 2, Мицић 13, Јовић 22, Добрић, Гагић 1, Пено.

ГРЧКА: Хрисикопулос, Лунцис, Ларенцакис 7, Конијарис, Атинау 9, Бохоридис 12, Муртос, Василопулос 7, Мавроеидис 9, Цаирелис 5, Гикас, Салустрос 12.

ГРУПА Л - 10. КОЛО:

Грузија - Израел 71:69 (64:64)
Немачка - Естонија 87:70
Србија - Грчка 84:61

ТАБЕЛА: Грчка 9-1, Немачка 9-1, Србија 6-4, Грузија 5-5, Израел 4-6, Естонија 2-8.

ПРЕОСТАЛЕ УТАКМИЦЕ: Израел - Немачка, Естонија - Србија, Грчка - Грузија (21. фебруара), Немачка - Грчка, Србија - Израел, Грузија - Естонија (24. фебруара).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар