SP - Bravo ''Orlovi'', bravo Sale: Još jedna i gotovo!

Srbija razbila Grčku i približila se Svetskom prvenstvu! Košarkaši Srbije pobedili su Grčku na domaćem parketu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo rezultatom 84:61.  Reprezentacija Srbije u punom "Pioniru" ubedljivo pobedila Grčku, pa će u februaru probati da završi posao protiv Estonije ili Izraela.  Maestralni Jović i još jedna pobeda za Mundobasket! Srbija na pragu odlaska na Svetski kup, nadigrana Grčka.

Košarka 03.12.2018 | 22:20
SP - Bravo ''Orlovi'', bravo Sale: Još jedna i gotovo!
Srbija se revanširala Grcima za poraz na Kritu ranije ove godine i ostvarila bitan trijumf ka Mundobasketu 2019. u Kini.

"Orlovi" su se prikazali u dobrom izdanju posle veoma loše partije koju su pružili pre nekoliko dana u Tel Avivu, kada su poraženi od Izraela.

Reprezentativci Srbije su upisali šestu pobedu u kvalifikacijama i popeli se na treće mesto grupe, odmah iza već kvalifikovanih Grka i Nemaca.

Izabranici Aleksandra Đorđevića odlično su ušli u meč i već na startu pokazali da žele da pokažu da je meč protiv Izraelaca bio samo trenutak slabosti.

Stefan Jović i Miroslav Raduljica su već na samom startu pokazali da im se igra, te su uglavnom oni poentirali, ali i donosili dosta toga dobrog defanzivno.

Srbija je posle 1/4 imala veliku prednost i nije izgledalo kao da gosti mogu išta da urade kako bi zaustavili naše momke, ali ipak tako nije bilo.

Već u drugoj četvrtini Grci su pokazali da nisu u Beogradu došli rekreativno, iako su već plasirani na Mundobasket. Dobro su igrali, smanjili broj grešaka i rešili ovaj deo igre u svoju korist, te na odmor otišli sa jednocifrenim zaostatkom.

U trećoj deonici kriza Srbije bila je još veća, barem na njenom početku. Heleni su igrali dobro, ali je pre svega vicešampion sveta bio indisponiran, iz nekog razloga.

Grčka je nastavila da hvata priključak i u jednom trenutku došla i do -3, ali ja tada uspela samo da razljuti "orlove". Srbije je ubacila u veću brzinu i za nekih pet minuta napravila seriju 18:2, ujedno i 10:0, te na kraju treće deonice imala čak +19.

Srbija je mirnom igrom i staloženim napadima nastavila da čuva prednost, da bi Grci ponovo pripretili sredinom treće četvrtine. Ipak, dobra igra gostiju nije mogla ništa drugo da uradi sem da prednost naših smanji na nekih 15 poena razlike.

U poslednjem kvartalu viđeno je nekoliko elegantnih poteza Srba – Lazić je imao sekvencu u kojoj je imao dobru rampu i pogođenu trojku za 30 sekundi, te su Micić i Milosavljević su odradili lep alej-up.

Na kraju utakmice je svoj debi upisao i Nikola Jovanović, čijim poenima je zaključen meč u hali "Aleksandar Nikolić".

Ovom pobedom, dva kola pre kraja, Srbija i dalje nije zvanično kvalifikovana za Svetsko prvenstvo u Kini, ali je došla jako blizu tog uspeha i prilike da odbrani finale iz 2014. godine.

Rezultat utakmice Gruzija - Izrael, u ponedeljak popodne, značio je da su reprezentaciji Srbije iz preostala tri meča potrebne dve pobede da bi se septembra 2019. našla na svetskoj smotri košarke u Kini.

Prva je ostvarena u sjajnoj atmosferi, nad prethodno neporaženim Grcima, pa "orlovi" sada mogu da osiguraju treće mesto u gostima protiv Estonije ili na svom terenu protiv Izraela.

Srbija (6-4) - Grčka (9-1) 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13)!

Da će dvorana "Aleksandar Nikolić" ostati "neosvojiva tvrđava" u kvalifikacijama za Mundobasket (4-0), moglo se naslutiti već u uvodnim minutima, kada je naša selekcija pojačana Stefanom Jovićem i Vasilijem Micićem nametnula žestok tempo i stigla do dvocifrenog vođstva (15:5).

Nastavili su "orlovi" da igraju sa velikom energijom, krajnje srčano, a na momente su znali da skliznu i u nepromišljenost, što su poslovično uporni i taktički dosledni Grci koristili da se delimično vrate iz velikih deficita.

Najkonkretnije su zapretili serijom od 9:0, koja ih je u 25. minutu dovela na samo 49:46, ali selektor Aleksandar Đorđević je reagovao uparivanjem Jovića i Micića, koji su svojim kvalitetom napravili značajnu razliku u odnosu na prethodni meč, protiv Izraela u Tel Avivu.

Uz pomoć Raduljice i Birčevića uzvratili su serijom 8:0 (57:46) i nisu stali, već su nastavili da "melju" rivala. Micić je ubacio trojku pod faulom (63:48), a Birčević uz zvuk sirene podigao vođstvo na 67:48, tako da pred poslednju četvrtinu nije ostalo mnogo brige u pogledu krajnjeg ishoda.

Ako je posle loše igre u Tel Avivu i poraza od Izraela zastala knedla u grlu, sada se mnogo lakše diše! Prvo su Gjorgi Šermadini i Gruzija odigrali veliku ulogu pobedom nad Izraelom, a posle ubedljivog izdanja protiv Grčke i trijumfa rezultatom 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13) Orlovi su došli na korak do plasmana na Mundobasket!

Za to će, prema sadašnjem raspletu, biti dovoljna još samo jedna pobeda. Odnosno, Srbija bi već brejkom u Talinu 21. februara naredne godine osigurao plasman na završni turnir, ukoliko i Grčka nadigra Gruziju na svom terenu istog dana. 

Pao je i poslednji bastion nepobedivih selekcija na Starom kontinentu. Srbija je u prijateljskoj atmosferi, pred punim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić i u prisustvu oko 50 gostujućih pristalica, nanela Grčkoj prvi poraz u ovim kvalifikacijama. Za Helene potpuno bezbolan, jer su već obezbedili svoje mesto u avionu za Kinu, dok su Orlovi sada na pragu zacrtanog cilja. 

Nije sve bilo idealno, ali je publika željna dobre košarke svojih idola imala šta i da vidi. Brdo lepih poteza,Raduljičinih lucidnih asistencija, Milosavljevićevih zakucavanja, Micićevih trojki uz faul,Jovićevih sprinteva u kontri... Doduše, bilo je malo i preterivanja u želji da svaka akcija bude atraktivnija, zanimljivija od one prethodne. Sve je mnogo lakše kada su glavne mašinovođe bile u lokomotivi! Iako je Srbija na kraju imala 19 izgubljenih lopti, sigurnost koju su Stefan Jović i Vasilije Micić uneli u tim osetila se još u uvodnim taktovima utakmice. Nekadašnji dvojac Crvene zvezde i proverena kombinacija sa Evrobasketa u Istanbulu ne samo da je rasteretila mladog Stefana Pena i omogućila ostatku ekipe da ne razmišlja o organizaciji igre, već i učinila da igra deluje mnogo dinamičnije, brže, s očiglednim osećajem da su uloge bile precizno i jasno podeljene. 

Ne samo da je Srbiji nedostajao Jović, već je i plejmejkeru Bajerna falilo da bude u timu i pomogne saigračima. Sa gotovo savršenih šest minuta na uvodu meča, devet ubačenih poena i po dve asistencije i ukradene lopte postavio je pravi, snažni ton igri. Leteo je po parketu momak iz Niša, baš kao nekada u crveno-beloj opremi, dirigovao i uživao u onome što je Srbija radila. Zbog toga je Srbija brzo otišla na dvocifrenu razliku (19:9) i tek u kratkim vremenskim intervalima padala je ispod zamišljene linije. Jović je odigrao sjajan meč, zbog kojeg će mu svi oprostiti onih sedam izgubljenih poseda. Čak 22 poena, četiri asistencije, dva skoka i tri ukradene lopte kojim je donekle nadomestio ono što je ispustio iz svojih ruku. 

Igra je imala svojih dobrih i loših momenata. Logično je bilo da će biti oscilacija, uprkos tome što jeTanasis Skurtopulos na raspolaganju imao praktično ceo drugi tim, čak i bez standardnog kolovođeJanisa Burusisa. Nisu Heleni imali realni kvalitet da pariraju ovakvoj pojačanoj Srbiji, gde je selektor Đorđević imao mogućnost da kombinuje nekoliko jakih postava. Kada su se tražili laki poeni i brza igra u napadu, Jović, Raduljica, Jelovac, Milosavljević, Simonović. Kada se tražila žestoka odbrana koja bi sasekla pokušaje gostiju da uhvate rezultatski priključak, Đorđević je koristio Lazića, Birčevića,Milosavljevića, čak i petorke gde su zajedno konce vukli Micić i Jović, uz tvrdo odbrambeno jezgro sa kapitenom Simonovićem. Opet, nije bilo sve savršeno, ali stručni štab ne može mnogo toga da zameri igračima, pogotovo jer su na teren izneli ogromnu energiju, beskrajnu želju i u dobrom delu utakmice veliki kvalitet. Mnogo veći od onog kojim je Grčka raspolagala. To se videlo i u ogledu uhvaćenih lopti, posebno kroz čak 15 ofanzivnih skokova Orlova, kojima su dobili nekoliko odličnih šansi da isprave neke prethone greške. Ukupno - 40 uhvaćenih lopti Srbije. 

Gosti su najozbiljniju košarku pokazali u finišu prvog i na početku drugog poluvremena. U periodu od samo pet-šest minuta Grčka je istopila čak 17 poena minusa i stigla nadomak onoga što je Srbija imala (49:46). Ali, baš kada je izgledalo da bi utakmica mogla da postane neizvesnija, Srbija je naterala takmaca na šestominutni post, posle kojeg je razlika otišla na velikih 19 poena (70:51). Počelo jeJovićevom, a završilo se Lazićevom trojkom. Bilo je jasno da Grčka, evidentno rasterećena, nema šta da traži u ovoj utakmici. 

Vasilije Micić nije imao dobro šutersko veče (4/9), ali je svestranim zalaganjem potvrdio zašto je poneo MVP nagradu za novembar u Evroligi. Imao je trinaest poena, pet skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte. Raduljica je procvetao sada, kada je imao podršku iskusnijih kajli u timu. Delio je lopte kako je želeo, osećao se komotno u svojoj koži i radio je ono što je hteo. Skupio je 13 poena, šest asistencija i pet skokova i upotpuno lepu pobedu. Stefan Birčević je iz drugog plana dopisao osam poena i šest skokova, a Stevan Jelovac dvanaest poena i sedam uhvaćenih lopti, ali i pet izgubljenih. Kod Grčke po 12 poena imali su Brohoridis i Salustros. 

Srbija će narednu utakmicu igrati protiv Estonije u gostima, 21. februara, a tri dana kasnije Izrael dolazi kod nas. 

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo: SRBIJA - GRČKA

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd;
Gledalaca: oko 5 000
Sudije: Manuel Maconi (Italija), Lorenco Baldini (Italija), Marek Cmikjevič (Poljska).

SRBIJA: Simonović 2, Jelovac 12, Milosavljević 5, Raduljica 13, Birčević 8, Lazić 6, Jovanović 2, Micić 13, Jović 22, Dobrić, Gagić 1, Peno.

GRČKA: Hrisikopulos, Luncis, Larencakis 7, Konijaris, Atinau 9, Bohoridis 12, Murtos, Vasilopulos 7, Mavroeidis 9, Cairelis 5, Gikas, Salustros 12.

GRUPA L - 10. KOLO:

Gruzija - Izrael 71:69 (64:64)
Nemačka - Estonija 87:70
Srbija - Grčka 84:61

TABELA: Grčka 9-1, Nemačka 9-1, Srbija 6-4, Gruzija 5-5, Izrael 4-6, Estonija 2-8.

PREOSTALE UTAKMICE: Izrael - Nemačka, Estonija - Srbija, Grčka - Gruzija (21. februara), Nemačka - Grčka, Srbija - Izrael, Gruzija - Estonija (24. februara).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar