Отишао је Барсин велики човјек...

Председник који је куповао пелене својим играчима. . . ! Каталонци се опраштају од легенде која је Барселону учинила великим клубом. . .  Барса тугује: Умро творац Ла Масије! Најуспешнији председник Барселоне Ђозеп Луис Нуњес умро је у 87. години.

Фудбал 04.12.2018 | 14:15
Отишао је Барсин велики човјек...
Барселона је у жалости, јер је преминуо бивши председник тог клуба Ђозеп Луис Нуњес.

Нуњес, рођен 1931. године у Кантабрији, водио је Барселону 22 године, у периоду 1978. до 2000. године, када је и израсла у гиганта светског фудбала.

Био је најуспешнији челник Барсе.

За време његовог мандата отворена је и чувена Ла Масија, Барселонина фудбалска школа која је изнедрила много асова за клуб и за шпанску репрезентацију.

Он је два пута проширио стадион Камп Ноу, а док је био председник клуб је освојио чак 27 трофеја - седам титула у Примери, шест националних купова, два пута у домаћем Купу лигаша, пет пута у Суперкупу Шпаније, два пута у Суперкупу Европе, а освојено је и четири трофеја у Купу победника купова.

Нуњес је поседовао и велику грађевинску компанију у Шпанији. Он је због подмићивања пореског испектора 2011. проглашен кривим, а у новембру 2014. је био у затвору и то пошто му је умањена шестогодишња затворска казна.

Барселона оплакује Ђозепа Луиса Нуњеза, једну од најзначајнијих фигура у њеној историји. Нуњез, најдуговечнији председник Барселоне (1978-2000), преминуо је данас у 87. години живота, а иза себе оставио је један од пет највећох клубова на свету, што Барса свакако није била када ју је преузео.  

Нуњез ће вечно остати упамћен као иноватор у фудбалском председниковању. Како се то обично каже, био је човек испред свог времена и имао је животни циљ да Барселону учини евроспким шампионом. Он није био кључни човек само за трансформацију клуба који је водио, већ и шпанског фудбала уопште, пошто се жестоко борио и изборио са медијским кућама да папрено плаћају права за преношење фудбалских утакмица.  

Неке од његових револуционарних мера такође су и проширивање Ноу Кампа (два пута), односно оснивање Ла Масије. Нуњез је 1979. купио кућу из 1702. године и претворио је у резиденцију за младе играче, што је само почетак изградње једне од најчувенијих школа фудбала на свету. Ђозеп Луис Нуњез био је опседнут финансијама, односно начином како да клуб постане рентабилан. 

За свог мандата успео је у томе само тиме што је осигурао огромне приходе од ТВ права, док ће Ла Масија тек касеније почети да "рађа", а плодове да убирају његови наследници. 

Нуњез је преузео клуб у јеку велике шпанске транзиције, Франков режим тек што је срушен, а Барса је патила и у 18 година освојила тек једну титулу?! До његовог доласка имала их је свега девет. У првој години Нуњезовог мандата стигао је европски трогеј - Куп победника купова, а 1982. још једна од кључних ствари за даљи развој клуба - потписао је најбољи играч света, Дијего Армандо Марадона. 

Своју први титулу Нуњез је узео 1985, после чега следи стварање чувеног Дрим тима са Јоханом Кројфом на клупи који ће коначно покорити Европу 1992. и донети клубу први "ушати" трофеј. Тих година за Барсу потписују најбољи играчи света: Гари Линекер, Бернд Шустер, Михаел Лаудруп, Роналд Куман, Христо Стоичков, Ромарио... Па касније Роналдо, Фиго, Ривалдо, Луис Енерике друштво. 

Барселона је деведесетих постала клуб који п освему може да стане уз раме највећима и што је практично најважније - ударила темеље за оно што ће доћи и што ће фудбалски свет назвати тики-таком.  

За 22 године на челу Барселоне Ђозеп Луис Нуњез освојио је 29 трофеја са фудбалским клубом и то га сасвим сигурно сврстава у најуспешније председнике у историји ове игре. Рачунајући све остале секције Барса је у његовом мандату стигла до невероватних 179 трофеја?!

Нуњез се повукао 2000. заједно са Лујем ван Галом пошто Барселона није успела да скине Реал са европског трона. 

Иза најдуговечнијег Барсиног председника остале су многе анегдоте, због чега је и био вољен од стране играча и навијача. Заправо, Нуњез је можда био један последњих председника на чија је врата играч могао без проблема да закуца и потражи помоћ. Тако једно од његових првих великих појачања - Бернд Шустер, тек пристигао у Шпанију, није могао да се снађе и купи пелене за тек рођену бебу. И онда куц-куц, сењор Нуњез, таква и таква ствар... Председник је одмах послао своју жену Габи да реши проблем... 

Испади у јавности били су готово редовни. Нуњез је посебно патио од страних имена. Имена Михаела Рајзингера и Патрика Клајверта никако није могао да изговори. Пред новинарима Рајзигера је звао Рингер, а Клајверта Клипер. Много се нервирао и када је требало да изговори Ричард Виџге. То би обично овако изгледало: Ричи Вичи. 

По сопственом признању најтеже тренутке током свог председниковања Ђозеп Луис Нуњез доживео је током марта 1981, када су му киднаповали најбољег стрелца - Енрикеа Кастра Квинија. Полиција му је тада саветовала да не исплаћује тражену отмичарима, али овај је припремио 100.000.000 пезета, ставио актовку у аутомобил и чекао позив. 

Умео је Нуњез да направи и добар шоу, односно да се сузама извуче из непријатне ситуације, рецимо. Тако је крајем 1992. заплакао током једног интервјуа, када га је новинар подсетио да је обећао оставку уколико Барса постане шампион Европе те године...  



Памти се и препричава како се крио у ормару своје канцеларије од разјареног Марадоне, јер није исплатио обећаних 1.000.000 пезета за његову прву утакмицу у дресу Барселоне; како је са Ван Галом за вечером ковао тактику користећи кашике и виљушке уместо фигуроца; те како је све до неколико дана пред смрт, иако званично у пензији и ван свих токова, долазио на посао, а возач му носио две пуне торбе докумената. Његову канцеларију нико није дирао...

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар