Otišao je Barsin veliki čovjek...

Predsednik koji je kupovao pelene svojim igračima. . . ! Katalonci se opraštaju od legende koja je Barselonu učinila velikim klubom. . .  Barsa tuguje: Umro tvorac La Masije! Najuspešniji predsednik Barselone Đozep Luis Nunjes umro je u 87. godini.

Fudbal 04.12.2018 | 14:15
Otišao je Barsin veliki čovjek...
Barselona je u žalosti, jer je preminuo bivši predsednik tog kluba Đozep Luis Nunjes.

Nunjes, rođen 1931. godine u Kantabriji, vodio je Barselonu 22 godine, u periodu 1978. do 2000. godine, kada je i izrasla u giganta svetskog fudbala.

Bio je najuspešniji čelnik Barse.

Za vreme njegovog mandata otvorena je i čuvena La Masija, Barselonina fudbalska škola koja je iznedrila mnogo asova za klub i za špansku reprezentaciju.

On je dva puta proširio stadion Kamp Nou, a dok je bio predsednik klub je osvojio čak 27 trofeja - sedam titula u Primeri, šest nacionalnih kupova, dva puta u domaćem Kupu ligaša, pet puta u Superkupu Španije, dva puta u Superkupu Evrope, a osvojeno je i četiri trofeja u Kupu pobednika kupova.

Nunjes je posedovao i veliku građevinsku kompaniju u Španiji. On je zbog podmićivanja poreskog ispektora 2011. proglašen krivim, a u novembru 2014. je bio u zatvoru i to pošto mu je umanjena šestogodišnja zatvorska kazna.

Barselona oplakuje Đozepa Luisa Nunjeza, jednu od najznačajnijih figura u njenoj istoriji. Nunjez, najdugovečniji predsednik Barselone (1978-2000), preminuo je danas u 87. godini života, a iza sebe ostavio je jedan od pet najvećoh klubova na svetu, što Barsa svakako nije bila kada ju je preuzeo.  

Nunjez će večno ostati upamćen kao inovator u fudbalskom predsednikovanju. Kako se to obično kaže, bio je čovek ispred svog vremena i imao je životni cilj da Barselonu učini evrospkim šampionom. On nije bio ključni čovek samo za transformaciju kluba koji je vodio, već i španskog fudbala uopšte, pošto se žestoko borio i izborio sa medijskim kućama da papreno plaćaju prava za prenošenje fudbalskih utakmica.  

Neke od njegovih revolucionarnih mera takođe su i proširivanje Nou Kampa (dva puta), odnosno osnivanje La Masije. Nunjez je 1979. kupio kuću iz 1702. godine i pretvorio je u rezidenciju za mlade igrače, što je samo početak izgradnje jedne od najčuvenijih škola fudbala na svetu. Đozep Luis Nunjez bio je opsednut finansijama, odnosno načinom kako da klub postane rentabilan. 

Za svog mandata uspeo je u tome samo time što je osigurao ogromne prihode od TV prava, dok će La Masija tek kasenije početi da "rađa", a plodove da ubiraju njegovi naslednici. 

Nunjez je preuzeo klub u jeku velike španske tranzicije, Frankov režim tek što je srušen, a Barsa je patila i u 18 godina osvojila tek jednu titulu?! Do njegovog dolaska imala ih je svega devet. U prvoj godini Nunjezovog mandata stigao je evropski trogej - Kup pobednika kupova, a 1982. još jedna od ključnih stvari za dalji razvoj kluba - potpisao je najbolji igrač sveta, Dijego Armando Maradona. 

Svoju prvi titulu Nunjez je uzeo 1985, posle čega sledi stvaranje čuvenog Drim tima sa Johanom Krojfom na klupi koji će konačno pokoriti Evropu 1992. i doneti klubu prvi "ušati" trofej. Tih godina za Barsu potpisuju najbolji igrači sveta: Gari Lineker, Bernd Šuster, Mihael Laudrup, Ronald Kuman, Hristo Stoičkov, Romario... Pa kasnije Ronaldo, Figo, Rivaldo, Luis Enerike društvo. 

Barselona je devedesetih postala klub koji p osvemu može da stane uz rame najvećima i što je praktično najvažnije - udarila temelje za ono što će doći i što će fudbalski svet nazvati tiki-takom.  

Za 22 godine na čelu Barselone Đozep Luis Nunjez osvojio je 29 trofeja sa fudbalskim klubom i to ga sasvim sigurno svrstava u najuspešnije predsednike u istoriji ove igre. Računajući sve ostale sekcije Barsa je u njegovom mandatu stigla do neverovatnih 179 trofeja?!

Nunjez se povukao 2000. zajedno sa Lujem van Galom pošto Barselona nije uspela da skine Real sa evropskog trona. 

Iza najdugovečnijeg Barsinog predsednika ostale su mnoge anegdote, zbog čega je i bio voljen od strane igrača i navijača. Zapravo, Nunjez je možda bio jedan poslednjih predsednika na čija je vrata igrač mogao bez problema da zakuca i potraži pomoć. Tako jedno od njegovih prvih velikih pojačanja - Bernd Šuster, tek pristigao u Španiju, nije mogao da se snađe i kupi pelene za tek rođenu bebu. I onda kuc-kuc, senjor Nunjez, takva i takva stvar... Predsednik je odmah poslao svoju ženu Gabi da reši problem... 

Ispadi u javnosti bili su gotovo redovni. Nunjez je posebno patio od stranih imena. Imena Mihaela Rajzingera i Patrika Klajverta nikako nije mogao da izgovori. Pred novinarima Rajzigera je zvao Ringer, a Klajverta Kliper. Mnogo se nervirao i kada je trebalo da izgovori Ričard Vidžge. To bi obično ovako izgledalo: Riči Viči. 

Po sopstvenom priznanju najteže trenutke tokom svog predsednikovanja Đozep Luis Nunjez doživeo je tokom marta 1981, kada su mu kidnapovali najboljeg strelca - Enrikea Kastra Kvinija. Policija mu je tada savetovala da ne isplaćuje traženu otmičarima, ali ovaj je pripremio 100.000.000 pezeta, stavio aktovku u automobil i čekao poziv. 

Umeo je Nunjez da napravi i dobar šou, odnosno da se suzama izvuče iz neprijatne situacije, recimo. Tako je krajem 1992. zaplakao tokom jednog intervjua, kada ga je novinar podsetio da je obećao ostavku ukoliko Barsa postane šampion Evrope te godine...  



Pamti se i prepričava kako se krio u ormaru svoje kancelarije od razjarenog Maradone, jer nije isplatio obećanih 1.000.000 pezeta za njegovu prvu utakmicu u dresu Barselone; kako je sa Van Galom za večerom kovao taktiku koristeći kašike i viljuške umesto figuroca; te kako je sve do nekoliko dana pred smrt, iako zvanično u penziji i van svih tokova, dolazio na posao, a vozač mu nosio dve pune torbe dokumenata. Njegovu kancelariju niko nije dirao...

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar