Тријумвират колоса који спашавају племениту вјештину!

Дионте, Ентони и Тајсон! Након што је прошле године Владимир Кличко и дефинитивно након пораза од Џошуе "окачио рукавице о клин" тешка категорије у боксу сада делује боље и здравије него за готово две деценије често досадне страховладе украјинске браће.

Остали спортови 06.12.2018 | 23:15
Тријумвират колоса који спашавају племениту вјештину!
Мало је боксера, нарочито у тешкој професионалној дивизији који су достигли тај ниво спреме, што физичке, што менталне, пре свега тактичке као што су то успели браћа Кличко.

Упарено са савршеним генетским наслеђем, које их је потерало до два метра висине, Виталиј и Владимир су годинама владали светским рингом. Од како је пет година старији Витали 1999. узео WБО појас, па све до прво пораза на поене 2015. од Тајсона Фјурија, па потом нокаута две године касније од стране Ентонија Џошуе, који је натерао сада 42-годишњег Владимира да коначно "окачи рукавице о клин", трајала је више-мање без прекида доминација кијевске браће.  Многи би рекли,  - хвала Богу да се завршила.

Јер не само да су досадили константним убијањем у рингу опозиције, за коју кажу да је у њихово време била слаба (мада се нико озбиљан са тим не би сложио), већ су и гајили прилично досадан стил бокса, нарочито Владимир. Мајсторско знање шаха пренели су у ринг и матирали редом далеко ментално, али и физички инфериорне противнике. Тек их је време, као што и треба, зауставило.

ДИОНТЕ ВАЈЛДЕР (САД)

33 године
201 цм, 100 кг
41 меч, 40 победа (39 КО), 1 реми
WБЦ шампион

Сада, када су сишли са сцене, чини се да је ситуација у врху тешке категорије одлична, што је доказао недавни меч између WБЦ првака, Дионтеа Вајлдера и фантастичног Британца, Тајсон Фјурија. Први паклени ударач, а други мајстор тактике и "прљавог бокса" направили су у Лос Анђелесу врхунску спортску представу која је завршена без победника. Иако је Британац доминирао, два пута је лежао на поду ринга у Стејплс центру, у деветој и посебно у 12. рунди када је једва "претекао" громове који су севали из рукавица Американца, тако да је реми сасвим праведан иако се многи са тим нису сложили. Али, главно је да су њих двојица и даље непоражени, као и трећи део пазла овог новог владарског тријумвирата - Ентони Џошуа.

ТАЈСОН ФЈУРИ (В . БРИТАНИЈА)

30 година
206 цм, 117 кг
28 мечева, 27 победа (19 КО), 1 реми
Бивши WБА, ИБФ, WБО И ИБО шампион

Двометраш из Вотфорда, нигеријских корена и импозантних физикалија на велику сцену је ступио нокаутиравшиВладимира Кличка и пославши га тим пакленим аперкатом у пензију. Вембли и 90.000 навијача те ноћи је прикључало присуствоваши заиста врхунској борби у којој је и Џошуа доживео нокдаун, али се није предао. Био је то коначни тест и то против најбољег, да је велики борац и заслужени шампион.

ЕНТОНИ ЏОШУА (В. БРИТАНИЈА)

29 година
198 цм, 115 кг
22 меча, 22 победе (21 КО)
ИБФ, WБА и WБО шампион

За разлику од Фјурија који је тактичар и Вајлдера који је ударач, Џошуа је комбинација та два и заправо делује најзрелије да се издвоји на врху. Али зато ће му требати мечеви са овом двојицом, а њих он још нема. То је и будућност тешке категорије, укрштање три мајстора која ће, надамо се, вратити драж најтежој дивизији у боксу изгубљену у годинама владавине шахиста из Украјине.

Други у низу је вероватно реванш Вајлдера и Фјурија који ћер обојица добрано наплатити, а даље... остаје да се види, али верујемо да ће бити паклено интересантно. Коначно!

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар