Дејан Станковић на 70. рођендану Антонина Паненке!

Спектакуларним извођењем пенала на Европском првенству 1976. је репрезентацији тадашње Чехословачке донео титулу шампиона и себе уписао у фудбалске анале.  Човек који је први извео ОНАЈ пенал напунио 70 година! Он је играч који је измислио необичан пенал који су многи после желели да копирају. Неки успешно, неки мање. . .

Фудбал 03.12.2018 | 21:00
Дејан Станковић на 70. рођендану Антонина Паненке!
Антонин Паненка је на београдској "Маракани" у одлучујућој петој серији једанаестераца, који су први пут у историји одлучивали о прваку "Старог континента", показао несвакидашњу смиреност и луцидност, а гол који је постигао постао је планетарно познат.

Идеја којом се водио и вештина којом је извео шут до тада нису виђени на фудбалским теренима и тиме је Антонин Паненка себи "купио" место међу бесмртнима.

Легендарни чешки фудбалер тренутно је почасни председник Бохемианса, клуба у коме је почео своју богату каријеру.

Паненка је у недељу прославио 70. рођендан, а Бохемианс је у част човека који је у историји тог клуба на 230 утакмица постигао 76 голова организовао пригодну свечаност.

Специјални гост у Прагу био је наш прослављени репрезентативац и амбасадор УЕФА Дејан Станковић, који је Паненки уручио пригодне поклоне и увеличао цео догађај.

УЕФА је и овим чином по ко зна који пут показала како се односи према легендама европског фудбала и играчима који су на својеврстан начин обележили историјат такмичења под њеним окриљем.



Спектакуларним извођењем пенала на Европском првенству 1976. године је репрезентацији тадашње Чехословачке донео титулу шампиона и себе уписао у фудбалске анале.

Антонин Паненка је на стадиону Црвене звезде у одлучујућој петој серији једанаестераца, који су први пут у историји одлучивали о прваку Старог континента, показао несвакидашњу смиреност и луцидност, а гол који је постигао постао је планетарно познат. Чехословачка је победила Западну Немачку и постала првак Европе 1976. године, захваљујући њему и његовој "лудости"!

Идеја којом се водио и вештина којом је извео шут до тада нису виђени на фудбалским теренима и тиме је Антонин Паненка, бивши службеник фабрике за производњу локомотива, себи "купио" место међу бесмртнима.

Легендарни чешки фудбалер тренутно је почасни председник Бохемијанса, клуба у којем је почео богату каријеру.

У недељу је прославио 70. рођендан, а Бохемијанс је у част човека који је у историји тог клуба на 230 утакмица постигао 76 голова организовао пригодну свечаност.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар