Dejan Stanković na 70. rođendanu Antonina Panenke!

Spektakularnim izvođenjem penala na Evropskom prvenstvu 1976. je reprezentaciji tadašnje Čehoslovačke doneo titulu šampiona i sebe upisao u fudbalske anale.  Čovek koji je prvi izveo ONAJ penal napunio 70 godina! On je igrač koji je izmislio neobičan penal koji su mnogi posle želeli da kopiraju. Neki uspešno, neki manje. . .

Fudbal 03.12.2018 | 21:00
Dejan Stanković na 70. rođendanu Antonina Panenke!
Antonin Panenka je na beogradskoj "Marakani" u odlučujućoj petoj seriji jedanaesteraca, koji su prvi put u istoriji odlučivali o prvaku "Starog kontinenta", pokazao nesvakidašnju smirenost i lucidnost, a gol koji je postigao postao je planetarno poznat.

Ideja kojom se vodio i veština kojom je izveo šut do tada nisu viđeni na fudbalskim terenima i time je Antonin Panenka sebi "kupio" mesto među besmrtnima.

Legendarni češki fudbaler trenutno je počasni predsednik Bohemiansa, kluba u kome je počeo svoju bogatu karijeru.

Panenka je u nedelju proslavio 70. rođendan, a Bohemians je u čast čoveka koji je u istoriji tog kluba na 230 utakmica postigao 76 golova organizovao prigodnu svečanost.

Specijalni gost u Pragu bio je naš proslavljeni reprezentativac i ambasador UEFA Dejan Stanković, koji je Panenki uručio prigodne poklone i uveličao ceo događaj.

UEFA je i ovim činom po ko zna koji put pokazala kako se odnosi prema legendama evropskog fudbala i igračima koji su na svojevrstan način obeležili istorijat takmičenja pod njenim okriljem.



Spektakularnim izvođenjem penala na Evropskom prvenstvu 1976. godine je reprezentaciji tadašnje Čehoslovačke doneo titulu šampiona i sebe upisao u fudbalske anale.

Antonin Panenka je na stadionu Crvene zvezde u odlučujućoj petoj seriji jedanaesteraca, koji su prvi put u istoriji odlučivali o prvaku Starog kontinenta, pokazao nesvakidašnju smirenost i lucidnost, a gol koji je postigao postao je planetarno poznat. Čehoslovačka je pobedila Zapadnu Nemačku i postala prvak Evrope 1976. godine, zahvaljujući njemu i njegovoj "ludosti"!

Ideja kojom se vodio i veština kojom je izveo šut do tada nisu viđeni na fudbalskim terenima i time je Antonin Panenka, bivši službenik fabrike za proizvodnju lokomotiva, sebi "kupio" mesto među besmrtnima.

Legendarni češki fudbaler trenutno je počasni predsednik Bohemijansa, kluba u kojem je počeo bogatu karijeru.

U nedelju je proslavio 70. rođendan, a Bohemijans je u čast čoveka koji je u istoriji tog kluba na 230 utakmica postigao 76 golova organizovao prigodnu svečanost.



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar