Хан и Вучић о кризи на Космету

Европски комесар за проширење Јоханес Хан стиже данас најприје у Београд, а након тога и у Приштину, и то са једним циљем – ријешити проблем који су направиле приштинске власти подизањем пореза на робу из Србије и БиХ на 100 одсто.

Србија 03.12.2018 | 10:10
Хан и Вучић о кризи на Космету
Хан ће се у Београду састати са српским предсједником Александром Вучићем, након чега одлази у Приштину, гдје ће разговарати са косовским предсједником и премијером Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем. Осим са њима, тамо га очекује и састанак са предсједником парламента Кадријем Весељијем.

Претпоставка је да ће се са Весељијем састати баш у косовској скупштини, због чега су представници Срба са Космета, тачније посланици Српске листе још јуче отишли у свој посланички клуб у овој институцији, гдје ће сачекати Хана како би могли да му предоче проблеме са којима се Срби са Косова и Метохије суочавају због одмазде коју спроводи Приштина.

Да би успјели у својој намјери, српски посланици су преспавали у косовском парламенту, јер се током јучерашњег дана није знало или, како извори Блица кажу, држало се у тајности вријеме Ханове посјете.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић је рекао синоћ да ће српски посланици остати током ноћи у згради парламента и сачекати Ханов долазак, иако он уопште није имао у плану да се састане са њима.

– Послије послатог захтјева да се састанемо са њим, добили су потврду да је такав захтјев примљен, али не и да ли ће до сусрета доћи. Ми ћемо остати овдје, да се мирно и демократски боримо. Очекујемо да ће имати слуха – рекао је Симић за РТС.



Оно што се очекује данас, јесте да Хан у Приштини понови став ЕУ и поново, по ко зна који пут ових дана, позове на повлачење донијетих мјера. Такође, поново ће бити наглашена и потреба за поправљањем добросусједских односа и регионалне сарадње, јер су то принципи које су и Косово и све друге земље Западног Балкана прихватле, када су се опредијелиле за европски пут. 

Да ЕУ озбиљно иритира понашање Приштине, свједоче и бројне изјаве од претходних дана, али то очито није довољно да Косово повуче своје једностране одлуке. Рамуш Харадинај у свему томе иде и корад даље, па говори како ће мере бити повучене тек онда када Србија призна независност Косова.

Иначе, портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић већ је говорила о томе да је Јоханес Хан у сталном контакту са представницима Београда и Приштине због наметнутих мјера, и да се разговара о смиривању тензија.

Прије два-три дана само о томе је шефица европске дипломатије Федерика Могерини разговарала са косовским предсједником Хашимом Тачијем.

Због оваквог понашања приштинских власти нису били задовољни скоро ни у једној европској земљи, а исти случај је и са практично промотерима косовске независности Сједињеним Америчким Државама (САД), одакле су се са неких од највиших политичких функција чуле критике на рачун Приштине, и упућени захтјеви за укидање одлука о повећању пореза.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Греска У Наслову

03.12.2018 20:50

Криза у једном дијелу Србије.

ОДГОВОРИТЕ