Han i Vučić o krizi na Kosmetu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han stiže danas najprije u Beograd, a nakon toga i u Prištinu, i to sa jednim ciljem – riješiti problem koji su napravile prištinske vlasti podizanjem poreza na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto.

Srbija 03.12.2018 | 10:10
Han i Vučić o krizi na Kosmetu
Han će se u Beogradu sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nakon čega odlazi u Prištinu, gdje će razgovarati sa kosovskim predsjednikom i premijerom Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem. Osim sa njima, tamo ga očekuje i sastanak sa predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Pretpostavka je da će se sa Veseljijem sastati baš u kosovskoj skupštini, zbog čega su predstavnici Srba sa Kosmeta, tačnije poslanici Srpske liste još juče otišli u svoj poslanički klub u ovoj instituciji, gdje će sačekati Hana kako bi mogli da mu predoče probleme sa kojima se Srbi sa Kosova i Metohije suočavaju zbog odmazde koju sprovodi Priština.

Da bi uspjeli u svojoj namjeri, srpski poslanici su prespavali u kosovskom parlamentu, jer se tokom jučerašnjeg dana nije znalo ili, kako izvori Blica kažu, držalo se u tajnosti vrijeme Hanove posjete.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je rekao sinoć da će srpski poslanici ostati tokom noći u zgradi parlamenta i sačekati Hanov dolazak, iako on uopšte nije imao u planu da se sastane sa njima.

– Poslije poslatog zahtjeva da se sastanemo sa njim, dobili su potvrdu da je takav zahtjev primljen, ali ne i da li će do susreta doći. Mi ćemo ostati ovdje, da se mirno i demokratski borimo. Očekujemo da će imati sluha – rekao je Simić za RTS.Ono što se očekuje danas, jeste da Han u Prištini ponovi stav EU i ponovo, po ko zna koji put ovih dana, pozove na povlačenje donijetih mjera. Takođe, ponovo će biti naglašena i potreba za popravljanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, jer su to principi koje su i Kosovo i sve druge zemlje Zapadnog Balkana prihvatle, kada su se opredijelile za evropski put. 

Da EU ozbiljno iritira ponašanje Prištine, svjedoče i brojne izjave od prethodnih dana, ali to očito nije dovoljno da Kosovo povuče svoje jednostrane odluke. Ramuš Haradinaj u svemu tome ide i korad dalje, pa govori kako će mere biti povučene tek onda kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Inače, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić već je govorila o tome da je Johanes Han u stalnom kontaktu sa predstavnicima Beograda i Prištine zbog nametnutih mjera, i da se razgovara o smirivanju tenzija.

Prije dva-tri dana samo o tome je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini razgovarala sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Zbog ovakvog ponašanja prištinskih vlasti nisu bili zadovoljni skoro ni u jednoj evropskoj zemlji, a isti slučaj je i sa praktično promoterima kosovske nezavisnosti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle su se sa nekih od najviših političkih funkcija čule kritike na račun Prištine, i upućeni zahtjevi za ukidanje odluka o povećanju poreza.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Greska U Naslovu

03.12.2018 21:50

Kriza u jednom dijelu Srbije.

ODGOVORITE