Бранићемо свим оружјима оно што смо поштено заслужили!

Селектор Ђорђевић говорио је сталожено и са осмехом пред један од најважнијих мечева у каријери, али се на крају отворио и, онако из срца, поручио публици какву репрезентацију Србије може да очекује у понедељак у 20. 15 против Грчке.

Кошарка 03.12.2018 | 14:15
Бранићемо свим оружјима оно што смо поштено заслужили!
"Наши навијачи су много пута показали да знају да препознају важан моменат и сваки пут су били ту да нам помогну", рекао је Александар Ђорђевић ове недеље увече у сабласно празном "Пиониру", пред један од најважнијих тренинга који је водио од када је 2013. постао селектор наше кошаркашке репрезентације.

На истом месту, у понедељак од 20.15, окупиће се преко 7.000 људи уверених колико и селектор и његови кошаркаши да се ова мала драма наше кошарке неће завршити елиминацијом и пре прве утакмице на Мундобаскету.

"Изузетно смо им захвални и јако ценимо то што нам пружају. Надам се да ћемо добром игром и победом узвратити за то што верују у нас", додао је један од најбољих кошаркаша у историји наше кошарке.

У историји кошарке (не нашој, већ светској) није забележена ситуација у каквој су се пред старт квалификација за Светско првенство у Кини нашли селектори европских репрезентација, нарочито оних квалитетнијих. "Орлови" су, после финала Олимпијских игара, финала Светског првенства, финала и полуфинала Европског првенства у четири сезоне под Ђорђевићевим вођством, овог децембра дошли у ситуацију да стрепе од елиминације и пре почетка наредног Светског првенства, за које су морали да се боре без 14-15 најбољих међу собом.

Противник у првој од три пресудне утакмица у овом сулудом циклусу квалификација биће наш стари кошаркашки ривал, Грчка, један од два тима из наше групе са обезбеђеним учешћем на Мундобаскету. Али, у исто време, мало ко у Европи имао би више мотива од Грка да се спортски реванширају српским кошаркашима за болне поразе из ближе и даље историје.

Тога је свестан и Ђорђевић, који је и сам избацивао Хелене у неким од најважнијих утакмица на завршницама великих турнира. Од чега два пута баш у Атини.

"Долазе са 'другом' репрезентацијом, али са играчима из њихове лиге који су пуни самопоуздања и жеље за доказивањем. Пласирали су се и та растерећеност им помаже да пруже максимум. На нама је да одиграмо 'мушки', физички, снажно, са великом борбеношћу и вером у себе", рекао је селектор, који је уз помоћ сарадника из КСС излобирао долазак тројице евролигашких играча - Стефана Јовића и Владимира Лучића из Бајерна, односно Василија Мицића из Ефеса.

И та мала, али значајна подршка из групе "забрањених" играча, на крају није стигла комплетна у Београд - јер се повредио Лучић.

Утолико, питање о здравственом стању нашег састава било је сасвим очекивано током Ђорђевићевог разговора са новинарима.

"Сви су ОК. И Василије Мицић и Стефан Јовић, који су нам се прикључили", додао је селектор, али се није дао преварити на питање које је уследило - ко ће бити ван састава у понедељак увече?

"Знам, али нећу да кажем", рекао је са осмехом.

"Као и увек сачекаћемо тренинг, надамо се да се ништа неће десити. Нека идеја постоји, у екипу улазе два јако битна играча на плејмејкерској позицији. Они ће донети велики квалитет који нам је можда фалио у Израелу, поготово у завршници", прокоментарисао је.

"Ако се сећате, кад сам видео с ким се укрштамо рекао сам да ће утакмица против Израела у последњем колу да буде одлучујућа", рекао је "Сале Национале" на питање о томе да ли је очекивао да ће пут ка Кини бити овако тежак и неизвестан.

Поразом у Тел Авиву у петак, "орлови" (5-4) су остали на трећем месту иза Грчке (9-0) и Немачке (8-1), али само са победом више од Израела (5-4), који у понедељак од 16 часова гостује још једном тиму у конкуренцији за "златно" треће место, Грузији (5-4).

Ђорђевић је после утакмице у којој су Израелци зарадили девет поена разлике (83:74) критиковао играче због тога што у финишу нису били свесни важности коначног резултата. Дан пред дуел са Грцима рекао је да су разговори у свлачионици поправили атмосферу и подигли мобилност на виши ниво.

"Екипа је реаговала јако добро, као и увек. Знамо где и зашто смо грешили, разговарали смо као што стално радимо и опет смо на терену да направимо последњу припрему за Грчку. Требало би да заборавимо прошлу утакмицу, да све из тог меча узмемо за наук и да се посветимо потпуно растерећеном противнику", рекао је.

Колико ће противник бити растерећен, толико наш састав неће. Или не би смео. 

"Не, мислим да смо већ сви пелцовани од тих притисака и да знамо како да реагујемо", рекао је на питање о томе како овај тим подноси притисак, који је после сваког пораза у квалификацијама био све већи и већи.

"Искрено се надам да то неће бити препрека у инидивидуалној припреми. Физички смо ОК и то је јако битно. Надам се да ће публика доћи у највећем броју, да нас подржи да дођемо до преко потребне победе", штуро је прокоментарисао Ђорђевић, враћајући фокус на борбу, приступ и подршку са трибина.

После краће паузе, ипак, додао је...

"Не треба летети на крилима прошлости и бити нереалан. Ми смо такмичари, имамо велико самопоуздање, међутим знамо шта је реалност европске кошарке, знамо ко стоји на другој страни и колики је интерес свих који играју против Србије, која је последњих година на победничком постољу", прокоментарисао је и закључио:

"То су увек мотиви више за противнике".

За крај, рекао је...

"На нама је да свим могућим оружјем бранимо шта смо заслужено зарадили. Да се не окрећемо ка томе шта је било, сваки дан, утакмица и такмичење су нови, као да оно претходно није ни било".

Момци, само храбро!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар