Branićemo svim oružjima ono što smo pošteno zaslužili!

Selektor Đorđević govorio je staloženo i sa osmehom pred jedan od najvažnijih mečeva u karijeri, ali se na kraju otvorio i, onako iz srca, poručio publici kakvu reprezentaciju Srbije može da očekuje u ponedeljak u 20. 15 protiv Grčke.

Košarka 03.12.2018 | 14:15
Branićemo svim oružjima ono što smo pošteno zaslužili!
"Naši navijači su mnogo puta pokazali da znaju da prepoznaju važan momenat i svaki put su bili tu da nam pomognu", rekao je Aleksandar Đorđević ove nedelje uveče u sablasno praznom "Pioniru", pred jedan od najvažnijih treninga koji je vodio od kada je 2013. postao selektor naše košarkaške reprezentacije.

Na istom mestu, u ponedeljak od 20.15, okupiće se preko 7.000 ljudi uverenih koliko i selektor i njegovi košarkaši da se ova mala drama naše košarke neće završiti eliminacijom i pre prve utakmice na Mundobasketu.

"Izuzetno smo im zahvalni i jako cenimo to što nam pružaju. Nadam se da ćemo dobrom igrom i pobedom uzvratiti za to što veruju u nas", dodao je jedan od najboljih košarkaša u istoriji naše košarke.

U istoriji košarke (ne našoj, već svetskoj) nije zabeležena situacija u kakvoj su se pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini našli selektori evropskih reprezentacija, naročito onih kvalitetnijih. "Orlovi" su, posle finala Olimpijskih igara, finala Svetskog prvenstva, finala i polufinala Evropskog prvenstva u četiri sezone pod Đorđevićevim vođstvom, ovog decembra došli u situaciju da strepe od eliminacije i pre početka narednog Svetskog prvenstva, za koje su morali da se bore bez 14-15 najboljih među sobom.

Protivnik u prvoj od tri presudne utakmica u ovom suludom ciklusu kvalifikacija biće naš stari košarkaški rival, Grčka, jedan od dva tima iz naše grupe sa obezbeđenim učešćem na Mundobasketu. Ali, u isto vreme, malo ko u Evropi imao bi više motiva od Grka da se sportski revanširaju srpskim košarkašima za bolne poraze iz bliže i dalje istorije.

Toga je svestan i Đorđević, koji je i sam izbacivao Helene u nekim od najvažnijih utakmica na završnicama velikih turnira. Od čega dva puta baš u Atini.

"Dolaze sa 'drugom' reprezentacijom, ali sa igračima iz njihove lige koji su puni samopouzdanja i želje za dokazivanjem. Plasirali su se i ta rasterećenost im pomaže da pruže maksimum. Na nama je da odigramo 'muški', fizički, snažno, sa velikom borbenošću i verom u sebe", rekao je selektor, koji je uz pomoć saradnika iz KSS izlobirao dolazak trojice evroligaških igrača - Stefana Jovića i Vladimira Lučića iz Bajerna, odnosno Vasilija Micića iz Efesa.

I ta mala, ali značajna podrška iz grupe "zabranjenih" igrača, na kraju nije stigla kompletna u Beograd - jer se povredio Lučić.

Utoliko, pitanje o zdravstvenom stanju našeg sastava bilo je sasvim očekivano tokom Đorđevićevog razgovora sa novinarima.

"Svi su OK. I Vasilije Micić i Stefan Jović, koji su nam se priključili", dodao je selektor, ali se nije dao prevariti na pitanje koje je usledilo - ko će biti van sastava u ponedeljak uveče?

"Znam, ali neću da kažem", rekao je sa osmehom.

"Kao i uvek sačekaćemo trening, nadamo se da se ništa neće desiti. Neka ideja postoji, u ekipu ulaze dva jako bitna igrača na plejmejkerskoj poziciji. Oni će doneti veliki kvalitet koji nam je možda falio u Izraelu, pogotovo u završnici", prokomentarisao je.

"Ako se sećate, kad sam video s kim se ukrštamo rekao sam da će utakmica protiv Izraela u poslednjem kolu da bude odlučujuća", rekao je "Sale Nacionale" na pitanje o tome da li je očekivao da će put ka Kini biti ovako težak i neizvestan.

Porazom u Tel Avivu u petak, "orlovi" (5-4) su ostali na trećem mestu iza Grčke (9-0) i Nemačke (8-1), ali samo sa pobedom više od Izraela (5-4), koji u ponedeljak od 16 časova gostuje još jednom timu u konkurenciji za "zlatno" treće mesto, Gruziji (5-4).

Đorđević je posle utakmice u kojoj su Izraelci zaradili devet poena razlike (83:74) kritikovao igrače zbog toga što u finišu nisu bili svesni važnosti konačnog rezultata. Dan pred duel sa Grcima rekao je da su razgovori u svlačionici popravili atmosferu i podigli mobilnost na viši nivo.

"Ekipa je reagovala jako dobro, kao i uvek. Znamo gde i zašto smo grešili, razgovarali smo kao što stalno radimo i opet smo na terenu da napravimo poslednju pripremu za Grčku. Trebalo bi da zaboravimo prošlu utakmicu, da sve iz tog meča uzmemo za nauk i da se posvetimo potpuno rasterećenom protivniku", rekao je.

Koliko će protivnik biti rasterećen, toliko naš sastav neće. Ili ne bi smeo. 

"Ne, mislim da smo već svi pelcovani od tih pritisaka i da znamo kako da reagujemo", rekao je na pitanje o tome kako ovaj tim podnosi pritisak, koji je posle svakog poraza u kvalifikacijama bio sve veći i veći.

"Iskreno se nadam da to neće biti prepreka u inidividualnoj pripremi. Fizički smo OK i to je jako bitno. Nadam se da će publika doći u najvećem broju, da nas podrži da dođemo do preko potrebne pobede", šturo je prokomentarisao Đorđević, vraćajući fokus na borbu, pristup i podršku sa tribina.

Posle kraće pauze, ipak, dodao je...

"Ne treba leteti na krilima prošlosti i biti nerealan. Mi smo takmičari, imamo veliko samopouzdanje, međutim znamo šta je realnost evropske košarke, znamo ko stoji na drugoj strani i koliki je interes svih koji igraju protiv Srbije, koja je poslednjih godina na pobedničkom postolju", prokomentarisao je i zaključio:

"To su uvek motivi više za protivnike".

Za kraj, rekao je...

"Na nama je da svim mogućim oružjem branimo šta smo zasluženo zaradili. Da se ne okrećemo ka tome šta je bilo, svaki dan, utakmica i takmičenje su novi, kao da ono prethodno nije ni bilo".

Momci, samo hrabro!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar