МЕЧ СЕЗОНЕ: Арсенал водио, губио - побиједио!

Други данашњи дерби Лондона испунио очекивања и донео сјајну утакмицу.  Најбољи фудбал сезоне! Шест голова, тензије, бакље на трибинама, непостојећи пенал, преокрет из двојке у кеца, првенац Тореире и Арсеналова баражна паљба - Тотенхем уништен! Страшан лондонски дерби – преокрети, јунак Обамејанг и победа Арсенала.  Фудбалери Арсенала победили су Тотенхем у градском дербију Лондона са 4:2 у 14. колу Премијер лиге на Емирејтсу.

Фудбал 02.12.2018 | 20:10
МЕЧ СЕЗОНЕ: Арсенал водио, губио - побиједио!
Голове за домаћи састав давали су Пјер Емерик Обамејанг, Александер Лаказет и Лукас Тореира, а Ерик Дајер и Хари Кејн су били стрелци за Тотенхем.

Арсенал је одлично почео јер је Обамејанг реализовао пенал у десетом минуту, али су "Певци" успели да преокрену до полувремена.

Прво је Дајер искористио оштар центаршут Ериксена до прве стативе и главом преварио Лена за 1:1, да би Кејн из пенала у 34. минуту донео предност Тотенхему. 

Друго полувреме је било скоро потпуно у знаку "Тобџија". Обамејанг у 56. минуту добија пас од Ремзија и без двоумљења гађа са око 20 метара. Уго Лорис је могао само да пропрати лопту погледом док она погађа сам ћошак његовог гола за 2:2. 

Арсенал је само неколико минута касније могао до вођства, јер је у 60. минуту Мустафи шутирао, а са гол линије је лопту избацио Деле Али.

На одбитак је натрчао Тореира и из све снаге шутирао, а лопта је "прозујала" поред стативе. У минутима који су уследили меч је лако могао да оде и на страну Тотенхема.

После грешке Бељерина Лено је морао да спасава ствари у две ситуације од 60. до 75. минута, прво парадом, а онда и фантастичним истрчавањем.

Уследио је хладан туш за "Певце" у 74. минуту. Колашинац одлчно одузима лопту на средини терена, гура је ка Лаказету и баш када је изгледало да Лаказет не зна где би са њом, шутнуо је у паду и даје гол.

Лопта је на путу до гола закачила и Дајера, тек толико да буде ван домашаја Лориса. Само три минута касније Обамејанг изврсним додавањем кроз средину по земљи додаје Тореири који сјајно утрчава искоса, шутира снажно и поставља коначан резултат утакмице.

До краја је Тотенхем остао са играчем мање јер је због другог жутог картона искључен Јан Фертонген. Арсенал је овом победом прескочио на четвртом месту Премијер лиге управо екипу Тотенхема иако и једни и други имају по 30 бодова.

Недељни програм 14. кола Премијер лиге донео нам је два дуела лондонских клубова. Прво су се у западном делу града састали Челси и Фулам, а потом нешто северније Арсенал и Тотенхем.

На "Стамфорд Бриџу" није било изненађења, у утакмици у којој је Александар Митровић понео капитенску траку Фулама, док је на "Емирејтсу" виђена фантастична утакмица! "Прштало" је од узбуђења готово свих 90 минута. 

Постигнуто је чак шест голова, виђена су два преокрета, неколико одличних шанси, два пенала, црвени картон, тензија, умало и туча играча. Све то од старта је подигло публику на ноге, а већина их је - навијачи домаћег Арсенала - трибине напустила задовољно:

Арсенал - Тотенхем 4:2 (1:2).

"Тобџије" су изузетно мотивисано ушле у утакмицу и од првог минута кренуле у јуриш. То им се вратило пеналом у 9. минуту, због играња руком, који је у погодак претворио Пјер- Емерик Обамејанг. 

Тотенхем је потом појачао своје нападе и у размаку од четири минута успео да дође до преокрета. У 30. је Ерик Дајер успео да изједначи ударцем главом на асистенцију Ериксена из прекида, а онда је у 34. Хари Кејн донео вођство Тотенхему из дискутабилно досуђеног пенала. Да ли је судија Мајк Дин погрешио или је Холдинг заиста закачио по нози Сона, тешко је рећи. На снимку се чини да контакта није било, али фотографија показује другачије... 

Како било, Кејн је прецизно шутирао са 11 метара за 2:1 у корист Тотенхема после првог полувремена.

У паузи између два дела игре, Унаи Емери одлучио је да направи двоструку измену, па су у свлачионици остали Хенрик Мхитаријан и Алекс Ивоби, док су се на терену нашли Арон Рамзи и Александре Лаказет. 

У наредном колу, већ у среду, Арсенал игра против Манчестер јунајтеда у гостима, док ће Тотенхем бити домаћин Саутемптону.

Те измене испоставиле су се као одличне. Арсенал је у другом полувремену имао потпуну иницијативу, а прво је Ремзи лепо из уклизавања проиграо Обамејанга чији је шут из прве са 18 метара завршио иза Лорисових леђа, да би потом у 74. минуту притисак натерао Хојта на грешку, што је искористио Колашинац да му украде лопту и проигра Лаказета, који је био прецизан са ивице казненог. Иако се оклизнуо приликом шута, имао је срећу да лопта закачи једног од играча Тотенхема и заврши у мрежи.

Само три минута касније, Лукас Тореира је запечатио судбину гостију, а Обамејанг после голова уписао и асистенцију одличним додавањем.

Нервоза код играча Тотенхема кулминирала је другим жутим картоном Јану Вертонгену, који је у 85. минуту морао ван терена. Први пут Белгијанац је опоменут већ у 9. минуту.

Арсенал је у овој утакмици упутио дупло више шутева ка противничком голу (22-11) и имао већи посед лопте (59.4-40.6), што јасно показује да су "тобџије" мотивисаније ушле у ову уткамицу. Донело им је то три бода, којима су се изједначили са данашњим ривалом на четвртом месту табеле.

Спектакл! Дерби као такав! Магија острвског лоптања и фудбалски оргазам.

Када Арсенал игра велике утакмице, шоу је загарантован! Тотенхем и борба за трофеје? Појмови који не могу да се споје у исту реченицу. То је оно што само фудбал може да пружи. Посебно на енглески начин. Тај осећај испуњености и чистог ужитка који мало шта може да замени. Најбоља утакмица Премијер лиге, најбољи фудбал ове сезоне! 

Арсенал је здробио Тотенхем у спектакуларном дербију Северног Лондона после великог преокрета и учинио да многи повуку све критике после евидентног пада форме - 4:2 (1:2). Унај Емери је овај Арсенал створио да игра страшан фудбал и хвала му на томе. Тотенхем ће још много морати да учи како би уопште помислио да буде члан највећег друштва. Унај Емери свој први дерби Северног Лондона завршава као велики победник. 

Какав меч! Речи тешко да би могле да опишу осећај задовољства који су фудбалским поклоницима пружили фудбалери Арсенала и Тотенхема. Лондон је буквално горео, пошто су се на трибинама чак појавиле и бакље, што је за острвски фудбал ових дана права реткост, односно подсетник на нека луђа времена. Шест голова, много тензије и неровзе, лавовске борбе, ниских удараца, непостојећи пенал, преокрет из двојке у кеца, првенац Лукаса Тореире који је прослављен с оном искреном латиноамеричком емоцијом и Арсеналова баражна паљба! Када би једном реченицом могла да се опише ова утакмица, то би управо тако изгледало. 

Поново је на дело изашла та чудновата Арсеналова моћ другог полувремена у којем обично гази ривале турбо фудбалом! Тотенхем је, без претеривања, само у другој половини првог дела утакмице био равноправан такмац. Да не беше оне почетничке грешке Ектора Бељерина у наставку Певци не би имали ниједан битан покушај да угрозе гол Бернда Лена. Срећом по Бељерина, Хјонг Мин Сон је лоше пуцао и заправо управо гађао право у Лена и тако остао без могућности да се прослави. 

Можда му шут није био јача страна данас, али му је глума ишла од руке. Практично да додир - ако га је уопште и било - Роба Холдинга репрезентативац Јужне Кореје показао је своје глумачке способности - треба да захвали Мајку Дину - и обезбедио Харију Кејну могућност да својим осмим поготком постане најбољи стрелац дербија Северног Лондона. И практично окрене резултат након Арсеналових муњевитих пола сата Кејновом хицу са креча претходио је погодак Ерика Дајера после јако слабе Ленове интервенције и страшне лопте неприметног Кристијана Ериксена из слободног ударца. Лудачку серију голова отворио је Пјер Емерик Обамејан са беле тачке. Габонац је одиграо још једну страшну утакмицу, а прави је потез Емери направио када је на терен већ на полувремену послао Александра Лаказета и Арона Рамзија. Прво јер се по ко зна који пут потврдило да тандем Лаказет – Обамејан мало ко може да заустави, друго јер је некадашњем голгетеру Дортмунда Рамзи оставио страшну лопту за прелеп погодак који је најавио спектакуларни окрет резултата, а онда и зато што је Француз потврдио добру форму голом који је потврдио Арсеналову моћ. Додуше, имао је Лаказет и малу Дајерову помоћ, јер је Енглез тек толико закачио лопту да превари Уга Лориса.

А онда, трешњица на торту. Гол Лукаса Тореире после велике грешке младог Хуана Фојта и прослава у класичном јужноамеричком фазону – уз скидање дреса и праву ерупцију одушевљења на Емирејтсу!

Мада је до краја резултат могао да се промени бар још једном, на семафор је само додато искључење Јана Фертонгена због несмотреног старта над Лаказетом. Други жути картон и усмерење ка тушевима.

Фудбал за сладокусце!

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 14. коло:

Челси - Фулам 2:0 (1:0)
/Педро 4, Лофтус-Чик 82/

Арсенал - Тотенхем 4:2 (1:2)
/Обамејанг 10п, 56, Лаказет 74, Тореира 77 - Дајер 30, Кејн 34п/

Ливерпул - Евертон 1:0

Кристал Палас - Барнли 2:0 (1:0)
/Мекартур 16, Таунсенд 77/

Хадерсфилд - Брајтон 1:2 (1:1)
/Јергенсен 1 - Дафи 45+4, Андоне 69/

Лестер - Вотфорд 2:0 (2:0))
/Варди 12п, Медисон 23/

Манчестер сити - Борнмут 3:1 (1:1)
/Б. Силва 16, Стерлинг 57, Гундоган 70 - Вилсон 44/

Њукасл - Вест Хем 0:3 (0:1)
/Чичарито 11, 64/

Саутемптон - Манчестер јунајтед 2:2 (2:2)
/Армстронг 13, Соареш 20 - Лукаку 33, Ерера 39/

Кардиф - Вулверхемптон 2:1 (0:1)
/Гунарсон 65, Хојле 77 - Доерти 18/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 38, Ливерпул 36, Челси 31, Тотенхем (30, Арсенал 30, Евертон 22, Манчестер јунајтед 22, Лестер 21, Борнмут 20, Вотфорд 20, Брајтон 18, Вулверхемптон 16, Вест Хем 15, Кристал Палас 12, Њукасл 12, Кардиф 11, Хадерсфилд 10, Саутемптон 9, Барнли 9, Фулам 8.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар