MEČ SEZONE: Arsenal vodio, gubio - pobijedio!

Drugi današnji derbi Londona ispunio očekivanja i doneo sjajnu utakmicu.  Najbolji fudbal sezone! Šest golova, tenzije, baklje na tribinama, nepostojeći penal, preokret iz dvojke u keca, prvenac Toreire i Arsenalova baražna paljba - Totenhem uništen! Strašan londonski derbi – preokreti, junak Obamejang i pobeda Arsenala.  Fudbaleri Arsenala pobedili su Totenhem u gradskom derbiju Londona sa 4:2 u 14. kolu Premijer lige na Emirejtsu.

Fudbal 02.12.2018 | 20:10
MEČ SEZONE: Arsenal vodio, gubio - pobijedio!
Golove za domaći sastav davali su Pjer Emerik Obamejang, Aleksander Lakazet i Lukas Toreira, a Erik Dajer i Hari Kejn su bili strelci za Totenhem.

Arsenal je odlično počeo jer je Obamejang realizovao penal u desetom minutu, ali su "Pevci" uspeli da preokrenu do poluvremena.

Prvo je Dajer iskoristio oštar centaršut Eriksena do prve stative i glavom prevario Lena za 1:1, da bi Kejn iz penala u 34. minutu doneo prednost Totenhemu. 

Drugo poluvreme je bilo skoro potpuno u znaku "Tobdžija". Obamejang u 56. minutu dobija pas od Remzija i bez dvoumljenja gađa sa oko 20 metara. Ugo Loris je mogao samo da proprati loptu pogledom dok ona pogađa sam ćošak njegovog gola za 2:2. 

Arsenal je samo nekoliko minuta kasnije mogao do vođstva, jer je u 60. minutu Mustafi šutirao, a sa gol linije je loptu izbacio Dele Ali.

Na odbitak je natrčao Toreira i iz sve snage šutirao, a lopta je "prozujala" pored stative. U minutima koji su usledili meč je lako mogao da ode i na stranu Totenhema.

Posle greške Beljerina Leno je morao da spasava stvari u dve situacije od 60. do 75. minuta, prvo paradom, a onda i fantastičnim istrčavanjem.

Usledio je hladan tuš za "Pevce" u 74. minutu. Kolašinac odlčno oduzima loptu na sredini terena, gura je ka Lakazetu i baš kada je izgledalo da Lakazet ne zna gde bi sa njom, šutnuo je u padu i daje gol.

Lopta je na putu do gola zakačila i Dajera, tek toliko da bude van domašaja Lorisa. Samo tri minuta kasnije Obamejang izvrsnim dodavanjem kroz sredinu po zemlji dodaje Toreiri koji sjajno utrčava iskosa, šutira snažno i postavlja konačan rezultat utakmice.

Do kraja je Totenhem ostao sa igračem manje jer je zbog drugog žutog kartona isključen Jan Fertongen. Arsenal je ovom pobedom preskočio na četvrtom mestu Premijer lige upravo ekipu Totenhema iako i jedni i drugi imaju po 30 bodova.

Nedeljni program 14. kola Premijer lige doneo nam je dva duela londonskih klubova. Prvo su se u zapadnom delu grada sastali Čelsi i Fulam, a potom nešto severnije Arsenal i Totenhem.

Na "Stamford Bridžu" nije bilo iznenađenja, u utakmici u kojoj je Aleksandar Mitrović poneo kapitensku traku Fulama, dok je na "Emirejtsu" viđena fantastična utakmica! "Prštalo" je od uzbuđenja gotovo svih 90 minuta. 

Postignuto je čak šest golova, viđena su dva preokreta, nekoliko odličnih šansi, dva penala, crveni karton, tenzija, umalo i tuča igrača. Sve to od starta je podiglo publiku na noge, a većina ih je - navijači domaćeg Arsenala - tribine napustila zadovoljno:

Arsenal - Totenhem 4:2 (1:2).

"Tobdžije" su izuzetno motivisano ušle u utakmicu i od prvog minuta krenule u juriš. To im se vratilo penalom u 9. minutu, zbog igranja rukom, koji je u pogodak pretvorio Pjer- Emerik Obamejang. 

Totenhem je potom pojačao svoje napade i u razmaku od četiri minuta uspeo da dođe do preokreta. U 30. je Erik Dajer uspeo da izjednači udarcem glavom na asistenciju Eriksena iz prekida, a onda je u 34. Hari Kejn doneo vođstvo Totenhemu iz diskutabilno dosuđenog penala. Da li je sudija Majk Din pogrešio ili je Holding zaista zakačio po nozi Sona, teško je reći. Na snimku se čini da kontakta nije bilo, ali fotografija pokazuje drugačije... 

Kako bilo, Kejn je precizno šutirao sa 11 metara za 2:1 u korist Totenhema posle prvog poluvremena.

U pauzi između dva dela igre, Unai Emeri odlučio je da napravi dvostruku izmenu, pa su u svlačionici ostali Henrik Mhitarijan i Aleks Ivobi, dok su se na terenu našli Aron Ramzi i Aleksandre Lakazet. 

U narednom kolu, već u sredu, Arsenal igra protiv Mančester junajteda u gostima, dok će Totenhem biti domaćin Sautemptonu.

Te izmene ispostavile su se kao odlične. Arsenal je u drugom poluvremenu imao potpunu inicijativu, a prvo je Remzi lepo iz uklizavanja proigrao Obamejanga čiji je šut iz prve sa 18 metara završio iza Lorisovih leđa, da bi potom u 74. minutu pritisak naterao Hojta na grešku, što je iskoristio Kolašinac da mu ukrade loptu i proigra Lakazeta, koji je bio precizan sa ivice kaznenog. Iako se okliznuo prilikom šuta, imao je sreću da lopta zakači jednog od igrača Totenhema i završi u mreži.

Samo tri minuta kasnije, Lukas Toreira je zapečatio sudbinu gostiju, a Obamejang posle golova upisao i asistenciju odličnim dodavanjem.

Nervoza kod igrača Totenhema kulminirala je drugim žutim kartonom Janu Vertongenu, koji je u 85. minutu morao van terena. Prvi put Belgijanac je opomenut već u 9. minutu.

Arsenal je u ovoj utakmici uputio duplo više šuteva ka protivničkom golu (22-11) i imao veći posed lopte (59.4-40.6), što jasno pokazuje da su "tobdžije" motivisanije ušle u ovu utkamicu. Donelo im je to tri boda, kojima su se izjednačili sa današnjim rivalom na četvrtom mestu tabele.

Spektakl! Derbi kao takav! Magija ostrvskog loptanja i fudbalski orgazam.

Kada Arsenal igra velike utakmice, šou je zagarantovan! Totenhem i borba za trofeje? Pojmovi koji ne mogu da se spoje u istu rečenicu. To je ono što samo fudbal može da pruži. Posebno na engleski način. Taj osećaj ispunjenosti i čistog užitka koji malo šta može da zameni. Najbolja utakmica Premijer lige, najbolji fudbal ove sezone! 

Arsenal je zdrobio Totenhem u spektakularnom derbiju Severnog Londona posle velikog preokreta i učinio da mnogi povuku sve kritike posle evidentnog pada forme - 4:2 (1:2). Unaj Emeri je ovaj Arsenal stvorio da igra strašan fudbal i hvala mu na tome. Totenhem će još mnogo morati da uči kako bi uopšte pomislio da bude član najvećeg društva. Unaj Emeri svoj prvi derbi Severnog Londona završava kao veliki pobednik. 

Kakav meč! Reči teško da bi mogle da opišu osećaj zadovoljstva koji su fudbalskim poklonicima pružili fudbaleri Arsenala i Totenhema. London je bukvalno goreo, pošto su se na tribinama čak pojavile i baklje, što je za ostrvski fudbal ovih dana prava retkost, odnosno podsetnik na neka luđa vremena. Šest golova, mnogo tenzije i nerovze, lavovske borbe, niskih udaraca, nepostojeći penal, preokret iz dvojke u keca, prvenac Lukasa Toreire koji je proslavljen s onom iskrenom latinoameričkom emocijom i Arsenalova baražna paljba! Kada bi jednom rečenicom mogla da se opiše ova utakmica, to bi upravo tako izgledalo. 

Ponovo je na delo izašla ta čudnovata Arsenalova moć drugog poluvremena u kojem obično gazi rivale turbo fudbalom! Totenhem je, bez preterivanja, samo u drugoj polovini prvog dela utakmice bio ravnopravan takmac. Da ne beše one početničke greške Ektora Beljerina u nastavku Pevci ne bi imali nijedan bitan pokušaj da ugroze gol Bernda Lena. Srećom po Beljerina, Hjong Min Son je loše pucao i zapravo upravo gađao pravo u Lena i tako ostao bez mogućnosti da se proslavi. 

Možda mu šut nije bio jača strana danas, ali mu je gluma išla od ruke. Praktično da dodir - ako ga je uopšte i bilo - Roba Holdinga reprezentativac Južne Koreje pokazao je svoje glumačke sposobnosti - treba da zahvali Majku Dinu - i obezbedio Hariju Kejnu mogućnost da svojim osmim pogotkom postane najbolji strelac derbija Severnog Londona. I praktično okrene rezultat nakon Arsenalovih munjevitih pola sata Kejnovom hicu sa kreča prethodio je pogodak Erika Dajera posle jako slabe Lenove intervencije i strašne lopte neprimetnog Kristijana Eriksena iz slobodnog udarca. Ludačku seriju golova otvorio je Pjer Emerik Obamejan sa bele tačke. Gabonac je odigrao još jednu strašnu utakmicu, a pravi je potez Emeri napravio kada je na teren već na poluvremenu poslao Aleksandra Lakazeta i Arona Ramzija. Prvo jer se po ko zna koji put potvrdilo da tandem Lakazet – Obamejan malo ko može da zaustavi, drugo jer je nekadašnjem golgeteru Dortmunda Ramzi ostavio strašnu loptu za prelep pogodak koji je najavio spektakularni okret rezultata, a onda i zato što je Francuz potvrdio dobru formu golom koji je potvrdio Arsenalovu moć. Doduše, imao je Lakazet i malu Dajerovu pomoć, jer je Englez tek toliko zakačio loptu da prevari Uga Lorisa.

A onda, trešnjica na tortu. Gol Lukasa Toreire posle velike greške mladog Huana Fojta i proslava u klasičnom južnoameričkom fazonu – uz skidanje dresa i pravu erupciju oduševljenja na Emirejtsu!

Mada je do kraja rezultat mogao da se promeni bar još jednom, na semafor je samo dodato isključenje Jana Fertongena zbog nesmotrenog starta nad Lakazetom. Drugi žuti karton i usmerenje ka tuševima.

Fudbal za sladokusce!

PREMIJER LIGA, 14. kolo:

Čelsi - Fulam 2:0 (1:0)
/Pedro 4, Loftus-Čik 82/

Arsenal - Totenhem 4:2 (1:2)
/Obamejang 10p, 56, Lakazet 74, Toreira 77 - Dajer 30, Kejn 34p/

Liverpul - Everton 1:0

Kristal Palas - Barnli 2:0 (1:0)
/Mekartur 16, Taunsend 77/

Hadersfild - Brajton 1:2 (1:1)
/Jergensen 1 - Dafi 45+4, Andone 69/

Lester - Votford 2:0 (2:0))
/Vardi 12p, Medison 23/

Mančester siti - Bornmut 3:1 (1:1)
/B. Silva 16, Sterling 57, Gundogan 70 - Vilson 44/

Njukasl - Vest Hem 0:3 (0:1)
/Čičarito 11, 64/

Sautempton - Mančester junajted 2:2 (2:2)
/Armstrong 13, Soareš 20 - Lukaku 33, Erera 39/

Kardif - Vulverhempton 2:1 (0:1)
/Gunarson 65, Hojle 77 - Doerti 18/

TABELA: Mančester siti 38, Liverpul 36, Čelsi 31, Totenhem (30, Arsenal 30, Everton 22, Mančester junajted 22, Lester 21, Bornmut 20, Votford 20, Brajton 18, Vulverhempton 16, Vest Hem 15, Kristal Palas 12, Njukasl 12, Kardif 11, Hadersfild 10, Sautempton 9, Barnli 9, Fulam 8.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar