СП: Кључна битка за Црну Гору!

Победа над Турском додатно би Соколове приближила Мундобаскету! Нада остаје да би Словенија могла да спотакне Летонију.

Кошарка 02.12.2018 | 15:00
СП: Кључна битка за Црну Гору!
Црна Гора на прагу Мундобаскета! Уочи почетка квалификација изгледало је као недовољно реалан циљ, али три кола пре краја Црна Гора је у ситуацији да се равноправно бори првенство света, иако је ситуација у Групи И прилично драматична.

У овом тренутку Црна Гора, Летонија и Украјина имају скор 5-4, с тим што Летонија гостује Словенији у Љубљани, а Украјина иде на ноге Шпанији.

Колико је предстојећи дуел са Турском важан за Соколове најбоље је објаснио селектор Звездан Митровић.

“То је једна од ретких репрезентација које се стварно спремају за Светски куп, чак је и летос имала и припремни период“, рекао је Митровић и сам признаје да није очекивао ову ситуацију:

“Ми смо кренули с причом да пробамо да одемо у други круг, а да у другом кругу пробамо неке нове, младе снаге. Желели смо, наравно, да будемо конкурентни, да се боримо и не предајемо, да играмо на победу... Кренули смо тихо и скромно, сада се полако нешто отвара, али је још рано. Ја бих и даље волео да екипа буде фокусирана на утакмицу са Турском, без еуфорије. Момке морам да похвалим за залагање, и за фантастичну атмосферу, видећемо како ће се против Турске се поклопити коцкице“.

Упркос важности утакмице, Митровић ће покушати да нађе одређени баланс и не оптерећује играче Будућности који су после тријумфа на гостовању Летонији пре три дана одмах допутовали у Пиреј на мегдан Олимпијакосу и сада су поново на располагању националном тиму. Ради се о Суаду Шеховићу, Филипу Баровићу, Николи Ивановићу и Петру Поповићу.

Стање на табели открива потпуно јасан моменат – Црној Гори тријумфи на гостовању Украјини и код куће против Летоније у последње две утакмице гарантује сигуран пласман на Мундобаскет, без обзира на резултате осталих сусрета.

Турска ће за овај меч бити јача за натурализованог шутера Скотија Вилбекина, који је пропустио сусрет против Шпаније пре три дана. Морача је добро упамтила Вилбекина, који је пре само месец и по дана у дресу Макабија Будућности убацио 28 поена (6/11 за три), а на то дописао и пет асистенција и четири скока. Додуше, у првом окршају ових екипа у Анкари Вилбекин је имао само два поена (0/5 из игре)...

Као и многе колеге и селектор Митровић је велики противник ФИБА квалификација у овом формату и навео је пример Словеније (неће играти на Мундобаскету, можда ни на Олимпијским играма 2020) као најбољи пример лоше организације кровне кошаркашке организације.

Док се Црна Гора буде надметала са Турском, у стручном штабу ослушкиваће се резултат утакмице у Шпанији, а већ ће бити познат исход меча у Љубљани. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар