SP: Ključna bitka za Crnu Goru!

Pobeda nad Turskom dodatno bi Sokolove približila Mundobasketu! Nada ostaje da bi Slovenija mogla da spotakne Letoniju.

Košarka 02.12.2018 | 15:00
SP: Ključna bitka za Crnu Goru!
Crna Gora na pragu Mundobasketa! Uoči početka kvalifikacija izgledalo je kao nedovoljno realan cilj, ali tri kola pre kraja Crna Gora je u situaciji da se ravnopravno bori prvenstvo sveta, iako je situacija u Grupi I prilično dramatična.

U ovom trenutku Crna Gora, Letonija i Ukrajina imaju skor 5-4, s tim što Letonija gostuje Sloveniji u Ljubljani, a Ukrajina ide na noge Španiji.

Koliko je predstojeći duel sa Turskom važan za Sokolove najbolje je objasnio selektor Zvezdan Mitrović.

“To je jedna od retkih reprezentacija koje se stvarno spremaju za Svetski kup, čak je i letos imala i pripremni period“, rekao je Mitrović i sam priznaje da nije očekivao ovu situaciju:

“Mi smo krenuli s pričom da probamo da odemo u drugi krug, a da u drugom krugu probamo neke nove, mlade snage. Želeli smo, naravno, da budemo konkurentni, da se borimo i ne predajemo, da igramo na pobedu... Krenuli smo tiho i skromno, sada se polako nešto otvara, ali je još rano. Ja bih i dalje voleo da ekipa bude fokusirana na utakmicu sa Turskom, bez euforije. Momke moram da pohvalim za zalaganje, i za fantastičnu atmosferu, videćemo kako će se protiv Turske se poklopiti kockice“.

Uprkos važnosti utakmice, Mitrović će pokušati da nađe određeni balans i ne opterećuje igrače Budućnosti koji su posle trijumfa na gostovanju Letoniji pre tri dana odmah doputovali u Pirej na megdan Olimpijakosu i sada su ponovo na raspolaganju nacionalnom timu. Radi se o Suadu Šehoviću, Filipu Baroviću, Nikoli Ivanoviću i Petru Popoviću.

Stanje na tabeli otkriva potpuno jasan momenat – Crnoj Gori trijumfi na gostovanju Ukrajini i kod kuće protiv Letonije u poslednje dve utakmice garantuje siguran plasman na Mundobasket, bez obzira na rezultate ostalih susreta.

Turska će za ovaj meč biti jača za naturalizovanog šutera Skotija Vilbekina, koji je propustio susret protiv Španije pre tri dana. Morača je dobro upamtila Vilbekina, koji je pre samo mesec i po dana u dresu Makabija Budućnosti ubacio 28 poena (6/11 za tri), a na to dopisao i pet asistencija i četiri skoka. Doduše, u prvom okršaju ovih ekipa u Ankari Vilbekin je imao samo dva poena (0/5 iz igre)...

Kao i mnoge kolege i selektor Mitrović je veliki protivnik FIBA kvalifikacija u ovom formatu i naveo je primer Slovenije (neće igrati na Mundobasketu, možda ni na Olimpijskim igrama 2020) kao najbolji primer loše organizacije krovne košarkaške organizacije.

Dok se Crna Gora bude nadmetala sa Turskom, u stručnom štabu osluškivaće se rezultat utakmice u Španiji, a već će biti poznat ishod meča u Ljubljani. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar