ЕУРО 2020: БИХ са Италијом, Србија са Португалом!

"Змајеви" ће пласман на ЕУРО 2020 тражити у групи са Италијом и Грчком, "орлови" ће у квалификацијама за Европско првенство играти против Кристијана Роналда и другова.

Фудбал 02.12.2018 | 13:15
ЕУРО 2020: БИХ са Италијом, Србија са Португалом!
Тешка група за репрезентацију БиХ у квалификацијама за Европско првенство и солидна за Србију.

"Змајеви" ће у квалификацијама за Европско првенство 2020. године играти са Италијом, једином екипом из првог шешира која није учествовала на Свјетском првенству у Русији. Биће ту и стари зналци Грци, а ту су Финска и Јерменија. 

БиХ и Италија играле су само једном и побиједили су "змајеви". Било је то 6. новембра 1996. године када је БиХ головима Салихамиџића и Болића савладала "азуре" у пријатељском мечу. 

Грчка је стари зналац "змајева", са Грцима је БиХ играла чак девет пута, од чега шест пута у квалификацијама за Свјетско првенство, два пута у квалификацијама за ЕУРО те једном пријатељском. Грчка је славила четири пута, три четири пута било је неријешено, а само једном славили су "змајеви".

Са Финском је БИХ играла само једном и побиједила 1:0 у пријатељском мечу 2004, а Јерменију је два пута сваладала у квалификацијама за СП 2010.

Србија је добила солидну групу у овим квалификацијама!

"Орлови" ће у квалификацијама за ЕУРО 2020. године играти са шампионом "старог континента" Португалом, из другог шешира су добили Украјину, док су ту још стари познаник из Лиге нација Литванија и потпуни аутсајдер Луксембург. 

Србији је ово други пут да игра са Португалом у квалификацијама за ЕП (трипут ако рачунамо и период Југославије 1960. године), а ни у једном од четири сусрета није уписала побкеду. У квалификацијама за ЕП2008 је два пута ремизирала (1:1), док је у претходном циклусу квалификација за шампионат континента изгубила два пута - са по 2:1.

Још гори скор имамо са Украјинцима од којих смо изгубили свих пет мечева, посљедњи пријатељски из 2016. године (2:0), када је на њиховој клупи био и актуелни селектор Андреј Шевченко.

Радује добар "скор" са Литванцима које је Србија побиједила у четири од пет утакмица, памти се пораз у посљедњем колу квалификација за Свјетско првенство 2010. године, док је до сада лако излазила на крај са све бољим Луксембуржанима - 10 побједа и један реми.

Најбоље двије пласиране екипе из сваке групе ће се директно пласирати на ЕУРО, док Србија и БИХ - уколико у томе не успију - имају опцију и баража због успјеха у Лиги нација.

ГРУПА А: Енглеска, Чешка, Бугарска, Црна Гора и тзв. Косово.
ГРУПА Б: Португал, Украјина, СРБИЈА, Литванија и Луксембург.
ГРУПА Ц: Холандија, Немачка, Северна Ирска, Естонија и Белорусија.
ГРУПА Д: Швајцарска, Данска, Република Ирска, Грузија и Гибралтар.
ГРУПА Е: Хрватска, Велс, Словачка, Мађарска и Азербејџан.
ГРУПА Ф: Шпанија, Шведска, Норвешка, Румунија, Фарска Острва и Малта.
ГРУПА Г: Пољска, Аустрија, Израел, Словенија, Македонија и Летонија.
ГРУПА Х: Француска, Исланд, Турска, Албанија, Молдавија и Андора.
ГРУПА И: Белгија, Русија, Шкотска, Кипар, Казахстан и Сан Марино.
ГРУПА Ј: Италија, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, Финска, Грчка, Јерменија и Лихтенштајн.

Извор: мондо.ба/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар