EURO 2020: BIH sa Italijom, Srbija sa Portugalom!

"Zmajevi" će plasman na EURO 2020 tražiti u grupi sa Italijom i Grčkom, "orlovi" će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati protiv Kristijana Ronalda i drugova.

Fudbal 02.12.2018 | 13:15
EURO 2020: BIH sa Italijom, Srbija sa Portugalom!
Teška grupa za reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i solidna za Srbiju.

"Zmajevi" će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igrati sa Italijom, jedinom ekipom iz prvog šešira koja nije učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Biće tu i stari znalci Grci, a tu su Finska i Jermenija. 

BiH i Italija igrale su samo jednom i pobijedili su "zmajevi". Bilo je to 6. novembra 1996. godine kada je BiH golovima Salihamidžića i Bolića savladala "azure" u prijateljskom meču. 

Grčka je stari znalac "zmajeva", sa Grcima je BiH igrala čak devet puta, od čega šest puta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dva puta u kvalifikacijama za EURO te jednom prijateljskom. Grčka je slavila četiri puta, tri četiri puta bilo je neriješeno, a samo jednom slavili su "zmajevi".

Sa Finskom je BIH igrala samo jednom i pobijedila 1:0 u prijateljskom meču 2004, a Jermeniju je dva puta svaladala u kvalifikacijama za SP 2010.

Srbija je dobila solidnu grupu u ovim kvalifikacijama!

"Orlovi" će u kvalifikacijama za EURO 2020. godine igrati sa šampionom "starog kontinenta" Portugalom, iz drugog šešira su dobili Ukrajinu, dok su tu još stari poznanik iz Lige nacija Litvanija i potpuni autsajder Luksemburg. 

Srbiji je ovo drugi put da igra sa Portugalom u kvalifikacijama za EP (triput ako računamo i period Jugoslavije 1960. godine), a ni u jednom od četiri susreta nije upisala pobkedu. U kvalifikacijama za EP2008 je dva puta remizirala (1:1), dok je u prethodnom ciklusu kvalifikacija za šampionat kontinenta izgubila dva puta - sa po 2:1.

Još gori skor imamo sa Ukrajincima od kojih smo izgubili svih pet mečeva, posljednji prijateljski iz 2016. godine (2:0), kada je na njihovoj klupi bio i aktuelni selektor Andrej Ševčenko.

Raduje dobar "skor" sa Litvancima koje je Srbija pobijedila u četiri od pet utakmica, pamti se poraz u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, dok je do sada lako izlazila na kraj sa sve boljim Luksemburžanima - 10 pobjeda i jedan remi.

Najbolje dvije plasirane ekipe iz svake grupe će se direktno plasirati na EURO, dok Srbija i BIH - ukoliko u tome ne uspiju - imaju opciju i baraža zbog uspjeha u Ligi nacija.

GRUPA A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora i tzv. Kosovo.
GRUPA B: Portugal, Ukrajina, SRBIJA, Litvanija i Luksemburg.
GRUPA C: Holandija, Nemačka, Severna Irska, Estonija i Belorusija.
GRUPA D: Švajcarska, Danska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar.
GRUPA E: Hrvatska, Vels, Slovačka, Mađarska i Azerbejdžan.
GRUPA F: Španija, Švedska, Norveška, Rumunija, Farska Ostrva i Malta.
GRUPA G: Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija i Letonija.
GRUPA H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija i Andora.
GRUPA I: Belgija, Rusija, Škotska, Kipar, Kazahstan i San Marino.
GRUPA J: Italija, BOSNA I HERCEGOVINA, Finska, Grčka, Jermenija i Lihtenštajn.

Izvor: mondo.ba/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar