Вучић добитник ''Златног лава''

Предсједник Србије Александар Вучић добитник је међународне награде Златни лав за мир за 2018. годину, коју је данас, на свечаној церемонији у Венецији, у његово име, преузео амбасадор Србије Горан Алексић.

Србија 01.12.2018 | 18:13
Вучић добитник ''Златног лава''
Комитет за додјелу награде одлучио је да амбасадор мира у свијету за 2018. буде предсједник Србије због, како је наведено у образложењу, "плодног доприноса, међународног домета, који карактерише Вучићев мандат", те његових "снажних напора у промоцији мира".

Председник Вучић није присуствовао свечаности због ситуације на Косову и Метохији, односно кризе изазване мјерама Приштине, а у писму, које је на церемонији прочитао српски амбасадор, поручио је да додјела те награда неком ко, као он, долази са Балкана - улива наду, те да заправо припада свим оним људима у Србији који су га обавезали да ради у интересу мира.

"Цињеница да сам ја добитник ове дивне награде, ја, који долазим са Балкана, којег су толико пута звали ''инкубатором ратова'', са Балкана на којем су жртве поравнале историју, из Србије, чија су дјеца, генерацијама, расла за рат, из Београда, који је 44 пута био разрушен до темеља, из земље, региона, у којима је славна смрт вековима била главна обавеза и задатак - то је више од наде", истакао је Вучић у писму, захваљујући се на признању.

То је, наводи се у писму, доказ да у Србији, у целом региону, "постоји она тиха, безимена већина, која хоће мир, која га доживљава као услов свих услова, као насушну потребу, и која жели да, послије вјекова смрти, наступи нова ера, она у којој је врлина родити, и живети, помоћи, излијечити, а не више убити, и не више - умријети".

"Зато ова награда и иде њима, свим тим без имена, без славе, непознатима, тихим и добрим људима у Србији, који су ме обавезали да тражим мир, и подржали ме у томе, и дали ми снагу, и обавезали ме да то радим тако да они, на крају, буду награђени. Не само овим Златним лавом. Него миром.", истиче се у Вучићевом писму.

"Драги пријатељи, хвала вам на овој дивној награди, и хвала вам што сте показали, и на тај начин, да мислите о нама, и да вам је стало. Значи, за нас, из малих народа, када видимо да смо део света, и те целине, чак и када је у њој мир реткост, и награда", закључује су поруци председника Србије коју је амбасадор Алексић прочитао пред званицама на свечаности у Венецији.

Бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који је присуствовао церемонији у Венецији, сматра да су напори које је Вучић уложио у нормализацију односа са Приштином, упрос, како истиче, "провокацијама и агресивном ставу неких суседа" један од разлога што је Златни лав за мир отишао баш у његове руке.

"Одлука да председнику Александру Вучићу буде додељена награда за мир Златни лав, донета је из три главна разлога. Зато што је успео да успостави личне и институционалне односе Србије са најважнијим светским лидерима на међународној политичкој сцени, зато што је од Србије направио стуб стабилности и безбедности у читавом региону и због његове способности да преокрене пасивну економију Србије у економски раст", казао је Фратини за Тањуг.

Вучић је, како је Фратини казао, био способан да успостави личне и институционалне односе Србије са глобалним лидерима, али и да ојача односе са државама попут његове, Италијом.

"Због честих састанака предсједника Вучића и предсједника (Италије Серђа) Матереле, али и због честих посета глобалних лидера, попут предсједника Русије, Кине, Турске и других држава. То је први елемент који је узет у разматрање - капацитет успостављања односа који Србију доводе у средиште међународног дијалога и међународних односа", казао је Фратини.

Други разлог је, каже, то што је Вучић "без сумње, од Србије направио стуб стабилности и безбједности у читавом региону. Нарочито својим напорима да нормализује односе са Приштином, упркос провокацијама и агресивном ставу неких сусједа".

"Говорио је и увијек говори да је једина црвена линија добробит и интерес српског народа, што је врло разумљиво. Говорио је да не може да нормализује односе по сваку цијену, али је, у дијалогу са Европском унијом, увек говорио и да је спреман да пронађе рјешење које је добро за његов народ. То је врло важан разлог да заслужи Златног лава за мир", нагласио је Фратини.

Он је истакао да је Вучић, откако је дошао на премијерску позицију, до данас, успео да преокрене пасивну српску економију у економски раст.

"Сада БДП у Србији расте, расте број радних места и наравно, постоји већи број прилика за инвестиције. Истовремено је остварио напредак у преговорима са Европом по питању бројних реформи које су већ усвојене и оних које се већ примјењују", истакао је Фратини.

Нагласио је и да Србија данас доприноси бројним иницијативама у региону, бори се против тероризма, против инфилтрације терориста и исламистичких ћелија у региону и доприноси рјешавању мигрантске кризе на балканској рути.

"У претходним годинама Србија је била врло одговоран партнер Европи у решавању и одржавању контроле мигрантске кризе на балканској мигрантској рути. Сви ови разлози су основа одлуке коју су донели организатори церемоније у Венецији и он је, наравно, потпуно заслужио ову награду и признање", закључио је Фратини.

Он је казао да разумије да "Србија проживљава тешке тренутке", али нагласио да је ова награда за мир "свједочанство тога да ми, прије свега, препознајемо напоре које је предсједник Србије уложио у духу сарадње и покушају да се пронађе рјешење, што није лако".

Награде Златни лав за Мир и Златни лав за предузетништво главне су награде Међународног Гранд прија Венеције, као и проглашење Свјетског амбасадора мира, што је за ову годину кардинал Франческо Кокопалмерио.

Према ријечима предсједника Комитета за доделу признања, Силена Канделарезија, "Златни лав за мир" је награда која "жели да буде симбол и обиљежје поновног рађања у свијету који је толико оптерећен актуелним геополитичким комешањима".

Извор: Тањуг

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Упомоћ! Упомоћ!

01.12.2018 17:25

Срби у историји никад нису били у горој ситуацији са обе стране Дрине. Домаћи издајници инсталирани и спонзорисани од Западних земаља нас систематски уништавају. Ако се ситуација не промјени, НЕСТАЋЕМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

01.12.2018 17:53

Господин је загризао мркву - тко зна за кога је то добро?

Name

Све буде и продје

01.12.2018 18:07

Ситуација није завидна али било је и куд икамо горих ситуација. Сва царства која су пропадала су ударила на Србију и Русију и на кају су пропала . Историја се понавља

Name

Друг

01.12.2018 20:14

Кака лав? Страшан лав!!!

Name

перспектива=0.113%

01.12.2018 17:57

Када преда Косово добице и Бамбија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Св. Марко

01.12.2018 18:10

Да будемо јасни ова награда се зове “Голд Лион оф Саинт Марк” али се у оригиналу не спомиње "Златни" него само Лав светог Марка додуше јесте у Венецији али нема никакве везе са престижном наградом за филмска и умјетничка остварења, него је настала управо да се може продавати у политичке сврхе за потребе разноразних политичких фолера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

01.12.2018 18:15

Која црна награда за мир јос једна подвала за локалну употребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав али без гриве!

01.12.2018 18:54

Нема ницега сто би требало да се награди, напротив!

Name

XXЛ

01.12.2018 20:18

МИЛЕ ДОДИК БРОЈ 2. ЛАЗОВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

02.12.2018 10:20

Вучић да објелодани ко се мјешао у БиХ изборе и ко је радио против српских интереса?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пријатељ

02.12.2018 15:28

То му Додик купио да му се захвали што му чува вилу на Дедињу...Хвала рођо мој..

ОДГОВОРИТЕ
Name

аго

02.12.2018 16:30

Промасај и то највеци у 21 вијеку ово нема ни у цртаном филму тј, у бајци

ОДГОВОРИТЕ