Напад на Муриња: Заболе нас за твоје трофеје!

Жозеов одговор: Људи, схватите, некад су нас молили да купимо играче, данас не дају! Плус, да ли су проблеми само у Манчестеру? Ко је за, а ко против актуелног тренера? Сликовити примери Роналда и Рашфорда.

Фудбал 02.12.2018 | 23:30
Напад на Муриња: Заболе нас за твоје трофеје!
Жозе Мурињо на оптуженичкој клупи. Нема ко га није напао. Од бивших асова Манчестера, новинара, „рођених“ играча, дела навијача... Разлог су неубедљиве партије Јунајтеда, трокирање у Премијер лиги и провлачење у мечевима Лиге шампиона.

Португалац је добио шансу да се брани и искористио је покушавши да отвори очи онима који га нападају да не гледају на исти начин проблеме којих има и ван Олд Трафорда. А има их...

„Сваки пут када неки играч Манчестер јунајтед не игра, онда наводно „постоји проблем у свлачионици“. Играч се тада обично или „лоше понаша“ или се „потукао са тренером“. То се догађа само овде, а ви новинари чините да се осећам веома посебним, очигледно сам другачији од свих“, у свом стилу ће Мурињо.

Затим је навео примере из ривалских клубова, у намери да прикаже како медији не „разваљују“ ПепаГвардиолу, Јиргена Клопа или Мауриција Сарија кад нека од звезда Ситија, Ливерпула или Челсија није у саставу или игра испод очекивања.

„Када Вилијан не игра у Челсију, онда нема проблема између њега и Сарија. Никад није проблем ни када Габријел Жезус не почне утакмицу за Сити. То је онда нормална одлука Пепа Гвардиоле. Исто тако, када Фабињо и Наби Кеита не играју за Ливерпул, онда они и даље воле Јиргена и Клоп воли њих. А овде, у Манчестеру, када је Пол Погба на клупи, разлог је увек „дисциплина“. Кад Алексис Санчез не игра разлог је је „туча са тренером“. У овом клубу играчима нису дозвољени уобичајено успони и падови. Шеф струке у Јунајтеду не сме, малтене ни да прича о својим играчима“, видно је узрујан Жозе.

Многи ће се сагласити. Ипак је Јунајтед посебан клуб. Много већи и од Ситија и од Челсија. Зато се од њега очекује да непрестано побеђује. Плус, да игра допадљиво. А ништа од та два давно постављена постулата не приказују Црвени ђаволи ни ове сезоне због чега је и створена клима у којој је Мурињо главни кривац.

„Уништио је клуб! Ово је неподношљиво! Катастрофа како је Манчестер играо против Јанг Бојса. Ужас један. Кад се само сетим какав је био са Кином, Бекамом и другим великим играчима, колико је ту офанзивног фудбала било. Лепоте и страсти. Олд Трафорд је некад био Театар носва, а сад је Театр ноћних мора са овим човеком на клупи“, у даху је Кристоф Дугари сасуо низ оптужби на рачун човека који седи на клупи.

Некадашњи француски репрезентативац чак иде толико далеко да каже како га не занима шта је Посебни радио пре доласка у Манчестер.

„Не знам како не схвата да нас баш заболе на његове трофеје из прошлости. Желимо емоцију, желимо добар фудбал, а он то не може да нам приушти. Он чак то и не може да схвати, јер гледа само себне. Човече, не занима нас шта си раније освајао“, оштар је бивши нападач Бордоа, Милана, Барселоне, Марсеља...

Само један у низу бивших асова који су јавно критиковали Жозеа Муриња. У Енглеској их је далеко више, јављали су се минулих месеци Гери Невил, Пол Сколс, Рио Фердинанд, а последња двојица су жесотко испрозивали шефа струке због реакције после промашеног зицера Маркуса Рашфорда на утакмици са Јанг Бојсима, уверавајући да на тај начин „убија у појам“ младог нападача.

„Нисам био срећан што је промашио. Следећег дана пријатељ ми је послао клип на којем се види како Кристијано Роналдо није искористио шансу док је играо за Јунајтед, а сер Алекс Фергусон урла на њега на  прелепом шкотском језику. Тај детаљ је баш онако „убио“ каријеру Кристијана Роланда? Ето, баш после тога никад више није био исти“, иронично ће Мурињо.

Баш због тога има и оних који га бране. У последње време све гласније се чује глас Пола Инса, некадашњег задњег везног Манчестера. Најпре о том спорном гесту од утотрка вече...

„Није Мурињова реакција после Рашфордовог промашаја била толико страшна као што је представљено. Људи хоће од њега да направе жртвеног јарца, само зато што се окренуо ка трибинама и рекао: „Исусе, како промаши ово?“ На сличан начин реагују и други тренери. Пеп Гвардиола је једном скочио с клупе и драо се: „шта још да урадим ако маше онакве прилике“? Кад се Рашфорду укаже онакав зицер у важној утакмици, од њега се ошекује да поентира као што су радили Марк Хјуз, Двајт Јорк, Руд ван Нистелрој. Једноставно, то се очекује од шпица Јунајтеда. Зато Мурињова реакција има смисла. Чак би се и сер Алекс Фергусон сјурио с клупе до терена и викао на свог играча због промашаја. Зато не би требало критиковати Жозеа, бар не због овога. Пре ми се чини да је ово само још један случај који људи желе да му натоваре на леђа“, сматра Инс.

Бивши енглески репрезуентативац подсетио је да је Мурињо „емотивац током целе каријере“.

„Сви то знамо, а онда желимо такво понашање да прикажемо негативним. Стручни консултанти попут Ферндинада и Сколса, који имају пик на Муриња и Јунајтед све време, никад нису били у улози тренера, самим тим ни у прилици да доносе важне одлуке. Разумем да држе до свог мишљења, међутим, као неко ко је био и тренер и стручни консултант, могу вам рећи, да њих двојица не знају шта знати седети на клупи једног тима“, допунио је Инс.

Мада је изгледало у једном тренутку, с почетка чувене треће сезоне, да ће склизнути с клупе Манчестер јунајтеда, Мурињо се и даље на ној држи. Прошао је у осмину финала Лиге шампиона и без обзира што нема реалне шансе да се бори за титулу ни европског, ни енглеског првака сачувао је посао. Јасно је и њему да му је потребна свежа крв, пре свега у одбрани, како му тим не би служио за подсмех, али...

„Поштено говорећи, мислим да никог нећемо довести у јануару. Ако и будемо доводили, потписаће максимално један фудбалер. Не више од тога“, изненадио је комплетну јавност Мурињо.

Или, можда, није? Јер, подсећа да се фудбал променио и да законитости које су важиле у периоду кад је стигао из Порта на Острво нису више на снази.

„Сви ће казати да је Манчестер већи од Тотенхема кад се упореде историја и димензија клуба. Но, можемо ли да купимо Тотенхемове најбоље играче? Клуб оз Лондона не жели да их прода. Довољно је моћан да одбије понуде. Пре неколико година најбољи играчи Тотенхема били су Димитар Бербатов и Мајкл Керик. Као такви, долазли су у Јунајтед. Можемо ли сам да одемо у Лондон о купимо Харија Кејна, Деле Алија, Кристијана Ериксена, Сона? Не, не, не. Зато: ко је тренутно утицајнији, ми или они?“

Можда и време да навијачи Јунајтеда схвате да нису више озбиљан такмац у борби за врх табеле.

„Апсолутно сам сагласан да бисмо морали да играмо боље него сад, међутим, једна ствар је играти боље, а потпуно друга поредити нас са Манчестером из претходних времена. То је немогуће. Не само зато што је Јунајтед некад био фантастичан, него и што је разлика у односу на конкуренцију бића већа. Сад није. Раније су мали клубови скоро преклињали велике: „купите наше најбоље играче, орам да продајемо, молимо вас, ви сте моћни“. А сад не желе да продају. Зато је далеко теже него раније приуштити себи фудбалера високог квалитета. Једноставно, немате шансе у прелазном року осим уколико њему не приступите неким сулудим цифрама или се окренете другоразредним играчима, међутим, онда они нису оно што је Манчестер јунајтед“.

На крају је, иако није изговорио поименце, поткачио Манчестер Сити, који је због кршења одредби финансијског фер-плеја неколико пута био на удари УЕФА.

„Далеко је теже нама да учинимо сопствену екипу бољом куповином играча осим ако не прибегнемо политици коју спроводе неки други клубови. Из неког разлога њима је то дозвољено. Могу да кажу „потребан ми је и десни и леви бек, продаћу ове које имам и купићу четири нова“, завршио је Жозе Мурињо.

Довољно да се одбрани? Или да бар утиче на промену става „пороте“?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар