Сукоби полиције и демонстраната

- У Паризу су, трећег викенда заредом, избили сукоби демонстраната и полиције током протеста "жутих прслука" због повећања такси на гориво.

Свијет 01.12.2018 | 14:06
Сукоби полиције и демонстраната
Сукоби су избили када је мања група демонстраната поставила барикаде насред улица у центру Париза и запалила гуме.

Ухапшено је најмање 107 особа, саопштио је француски премијер Едуар Филип.

Агенције су пренеле да је полиција употребила сузавац против демонстраната који су покушали да пробију безбедносне кордоне на Јелисејским пољима. 

Француски званичници страхују да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет "жутих прслука" који протестују због повећања такси на гориво, преноси Ројтерс. 

Полиција је сузавац употребила и против "жутих прслука" испред Трујумфалне капије. Демонстранти су каменицама засули полицију која је због тога устукнула, што су окупљени бурно поздравили, јавља АП.

Агенција наводи да је већина демонстраната мирно протестовала, али да су међу њима биле и групе људи са капуљачама које су испред Тријумфалне капије довукли грађевински материјал, укључујући и даске, и све су то запалили.Полиција је тада употребила водени топ, а полиција за разбијање демонстрација сузавац.

"Жути прслуци" су за данас позвали на нове демонстрације и блокаде путева широм Француске, укључујући и престоницу, где су прошлог викенда протести постали насилни.

У јутарњим сатима на Јелисејским пољима, где је и председничка палата, окупило се на стотине људи, а аутомобилима је забрањен прилаз авенији. АП наводе да је на Јелисејским пољима распоређено неколико хиљада припадника полиције.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната који већ недељама протестују због повећања такси на гориво, није јуче уродио плодом пошто су неки представници "жутих прслука" напустили разговоре. Они су рекли да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији, што је влада одбила.

Протестима возача против повећања пореза на гориво придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у "жутим прслуцима" - покрету који сада укључује широк спектар грађана који протестују због високих трошкова живота.

Њихова листа захтева обухвата смањење пореза, стварање скупштине грађана, државних субвенција како би се помогло компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату. Сам премијер рекао је да је разговор са преосталим демонстрантима био користан и да су његова врата отворена ако "жути прслуци" изаберу представнике.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

@Роки

01.12.2018 14:10

Фарбају народ,као екологија а оно пљачка народа. Само они имају и показују зубе а у нас народ крезав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

01.12.2018 14:21

Видјели од нас како се боримо за своја права,па се и они нама' дигли да се несто кобајаги буне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

01.12.2018 15:07

Тако ради зреле нације,а Србин навикао цизму усла му у гене па трпимо бахату власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

01.12.2018 20:44

БРАВО ЗУТИ БОРИТЕ СЕ ПРОТИВ ЗЛА НОВОГ СВИЈЕТСКОГ ПОРЕДКА А НАРОД У РС СТОКА КОЈА ЦУТИ ПОД КАНДЗИЈОМ МИЛОКРАДОВОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиго

01.12.2018 22:31

Замислите да је ово у Београду

ОДГОВОРИТЕ