Sukobi policije i demonstranata

- U Parizu su, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta "žutih prsluka" zbog povećanja taksi na gorivo.

Svijet 01.12.2018 | 14:06
Sukobi policije i demonstranata
Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Uhapšeno je najmanje 107 osoba, saopštio je francuski premijer Eduar Filip.

Agencije su prenele da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima. 

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret "žutih prsluka" koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters. 

Policija je suzavac upotrebila i protiv "žutih prsluka" ispred Trujumfalne kapije. Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga ustuknula, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

Agencija navodi da je većina demonstranata mirno protestovala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije dovukli građevinski materijal, uključujući i daske, i sve su to zapalili.Policija je tada upotrebila vodeni top, a policija za razbijanje demonstracija suzavac.

"Žuti prsluci" su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prestonicu, gde su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gde je i predsednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji. AP navode da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije juče urodio plodom pošto su neki predstavnici "žutih prsluka" napustili razgovore. Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u "žutim prslucima" - pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu. Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako "žuti prsluci" izaberu predstavnike.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

@Роки

01.12.2018 14:10

Фарбају народ,као екологија а оно пљачка народа. Само они имају и показују зубе а у нас народ крезав.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.12.2018 14:21

Vidjeli od nas kako se borimo za svoja prava,pa se i oni nama' digli da se nesto kobajagi bune.

ODGOVORITE
Name

bl

01.12.2018 15:07

Tako radi zrele nacije,a Srbin navikao cizmu usla mu u gene pa trpimo bahatu vlast

ODGOVORITE
Name

Dario

01.12.2018 20:44

BRAVO ZUTI BORITE SE PROTIV ZLA NOVOG SVIJETSKOG POREDKA A NAROD U RS STOKA KOJA CUTI POD KANDZIJOM MILOKRADOVOM.

ODGOVORITE
Name

Figo

01.12.2018 22:31

Zamislite da je ovo u Beogradu

ODGOVORITE