Сјеверни пол топлији од Србије

Балкан је синоћ био хладније од Сјеверног пола и предјела око њега! Лапонија и Скандинавија, гдје се природно очекује да у ово доба године царују дебели минуси, снијег и лед, биле су топлије од подручја Балкана. југ Грчке био је хладнији од сјевера Скандинавије.  

Свијет 01.12.2018 | 12:29
Сјеверни пол топлији од Србије
На Сјеверном полу било је невјероватних 10 степени у плусу, док су смо се ми ледили и на -12 степени Целзијуса.

Ђорђе Ђурић, метеоролог из “Wеатахер2Умбреллла”, каже за “Блиц” да је претходне вечери и ноћи било топлије на сјеверу Скандинавије него на југу Грчке.


– Такође, знатно је било топлије у Лапонији и изнад арктичког круга него у Србији и на нашем подручју. Ледена ваздушна маса из Сибира, а под утицајем веома снажног антициклона, продрла је преко источне Европе, Панонске низије, области Карпата и нашег подручја све до јужних предјела Балкана, односно до сјеверних предјела Грчке и до обалног подручја Црног мора, па све до бугарско-турске границе и даље до југа – објашњава Ђурић. 

Како он додаје, истовремено, снажан циклон условио је прилив веома топле ваздушне масе са Атлантика и југозапада Европе све до западних и сјеверних предела Скандинавије.

– Температуре су прелазиле 10 степени Целзијуса. Тако је граду Мурманску, на примјер, који је од Београда удаљен 3.500 километра, а налази се у крајњем делу сјеверозападне Русије, на обали Баренцевог мора и залази изнад поларног круга, измјерено 4 степена, а у Београд -6, а било је – 12 у неким дијеловима, а у Румунији још нижа температура – каже он.

Међутим, оно што и нама овде сада слиједи, то је да послије овако хладних дана на нашим просторима стиже температурни преокрет.

Како прогнозирају метеоролози, неуобичајено топло вријеме за ово доба године очекује се током слиједеће седмице.

 (Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xxл

01.12.2018 20:22

НЕМА СЈЕВЕРНОГ ПОЛА ..ИМА САМО ЈУЗНИ..ТЈ..АНТАРКТК..А ТО ЈЕ КРАЈ ЗЕМЉЕ.. ВЈЕРУЈЕМ У РАВНУ ЗЕМЉУ ДЕФИНИТИВНО...ДОКАЗА ЈЕ МИЛИОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Xxл

01.12.2018 21:40

Ма вјеруј ба у ста год хоцес, опет на крају цес умријети као будала ха ја.