Sjeverni pol topliji od Srbije

Balkan je sinoć bio hladnije od Sjevernog pola i predjela oko njega! Laponija i Skandinavija, gdje se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, snijeg i led, bile su toplije od područja Balkana. jug Grčke bio je hladniji od sjevera Skandinavije.  

Svijet 01.12.2018 | 12:29
Sjeverni pol topliji od Srbije
Na Sjevernom polu bilo je nevjerovatnih 10 stepeni u plusu, dok su smo se mi ledili i na -12 stepeni Celzijusa.

Đorđe Đurić, meteorolog iz “Weataher2Umbrellla”, kaže za “Blic” da je prethodne večeri i noći bilo toplije na sjeveru Skandinavije nego na jugu Grčke.


– Takođe, znatno je bilo toplije u Laponiji i iznad arktičkog kruga nego u Srbiji i na našem području. Ledena vazdušna masa iz Sibira, a pod uticajem veoma snažnog anticiklona, prodrla je preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predjela Balkana, odnosno do sjevernih predjela Grčke i do obalnog područja Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga – objašnjava Đurić. 

Kako on dodaje, istovremeno, snažan ciklon uslovio je priliv veoma tople vazdušne mase sa Atlantika i jugozapada Evrope sve do zapadnih i sjevernih predela Skandinavije.

– Temperature su prelazile 10 stepeni Celzijusa. Tako je gradu Murmansku, na primjer, koji je od Beograda udaljen 3.500 kilometra, a nalazi se u krajnjem delu sjeverozapadne Rusije, na obali Barencevog mora i zalazi iznad polarnog kruga, izmjereno 4 stepena, a u Beograd -6, a bilo je – 12 u nekim dijelovima, a u Rumuniji još niža temperatura – kaže on.

Međutim, ono što i nama ovde sada slijedi, to je da poslije ovako hladnih dana na našim prostorima stiže temperaturni preokret.

Kako prognoziraju meteorolozi, neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine očekuje se tokom slijedeće sedmice.

 (Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xxl

01.12.2018 20:22

NEMA SJEVERNOG POLA ..IMA SAMO JUZNI..TJ..ANTARKTK..A TO JE KRAJ ZEMLJE.. VJERUJEM U RAVNU ZEMLJU DEFINITIVNO...DOKAZA JE MILION.

ODGOVORITE
Name

Re Xxl

01.12.2018 21:40

Ma vjeruj ba u sta god hoces, opet na kraju ces umrijeti kao budala ha ja.