Алимпијевић: Клупу Звезде заслужио сам радом!

Имали смо трипут мањи буџет од Жалгириса и добили Реал, Барсу, Олимпијакос. . . ! “Задовољан сам како смо играли у Евролиги, али и разочаран финишом у Јадранској лиги. Сматрао сам то мојом одговорношћу, зато сам отишао”, каже млади стручњак.

Кошарка 03.12.2018 | 12:30
Алимпијевић: Клупу Звезде заслужио сам радом!
Није Душан Алимпијевић успео да свој тренерски деби на клупи Автодора украси победом, зато му је двонедељна репрезентативна пауза због квалификација за Мундобаскет дошла савршено, како би са екипом покушао да разради основне постулате своје филозофије и имплементира је у игру тима.

Ова пауза добро је послужила и руским новинарима да поразговарају са Алимпијевићем и упознају га као тренера и особу. Млади стратег је говорио о многим актуелним темама, али је и по први пут говорио о времену у Црвеној звезди, разлозима одласка с Малог Калемегдана, буџету у Евролиги и томе како је заслужио позив црвено-белих. 

„Не ради се ту о годинама“, одговара Алимпијевић на новинарску констатацију да је са 31 годином у руке добио вођство евролигашког клуба. „Верујем да сам позив Црвене звезде заслужио својим радом и дотадашњим заслугама. Пре Црвене звезде водио сам ФМП, тим у Звездином систему. Ту сам показао одличне резултате. Када сам преузео ФМП, клуб је био слабо позициониран на табели. Нешто слично као што је сада са Автодором“.

Присетио се Алимпијевић свог почетка у ФМП-у и како му се све окренуло у каријери.

„Имао сам само три недеље да направим круцијалне промене у тиму. Имао сам ту срећу да су играчи били отворени и спремни да прихвате промене, али и да раде на усавршавању. Током тих 20 дана променили смо апсолутно све – цео систем игре у одбрани и нападу. У полуфиналу Суперлиге победили смо Партизан! Замислите, први пут после 14 година Партизан није играо у финалу српског првенства, док се ФМП нашао на том месту после девет година“.

Убрзо је уследио прелазак у Црвену звезду, на инсистирање Небојше Човића. Упитан да открије да ли је тачно да је Звездин буџет био најмањи међу клубовима у Евролиги, Алимпијевић одговара:

„Не само најмањи, већ и три пута нижи од Жалгирисовог, првог клуба испред нас у том погледу. Упркос томе, остварили смо 11 победа у Евролиги и победили гиганте попут Реала, Олимпијакоса, Макабија и Барселоне. Добили смо и Жалгирис код куће, а били смо на лопту до победе и у гостима. Добили смо и Олимпију и Валенсију, тада владајућег шампиона АЦБ лиге“.

Наредно питање гласило је – да ли сте задовољни оним што сте урадили у Црвеној звезди?

„Јесам оним што смо постигли у Евролиги, али сам искрено био разочаран играма у Јадранској лиги, где нисмо успели да одбранимо титулу, па смо изгубили и место у Евролиги. Били смо суочени с многим потешкоћама пред само финале, укључујући и повреде двојице најважнијих играча, а имали смо и одређених проблема, о којима не бих сада да причам“.

Алимпијевић је током прошле сезоне био у ситуацији да буде шеф играчима који су старији од њега, или приближних година (Антић, Бјелица, Рочести, Фелдин...).

„У тиму сам имао тројицу играча старијих од мене. Али, кошаркашки језик је врло једноставан и сви га добро разумеју. Људи одмах примете да ли тренер разуме игру или не. Када демонстрирате професионалност, одлучност, став, карактер и знање то сви приемте, верујте ми. Тада није тешко да будете ауторитет играчима око себе, независно од година“.

Млади стручњак је потом говорио и о разлозима одласка с Малог Калемегдана.

„Особа сам која зна да прихвати одговорност. У финалној серији Јадранске лиге нисмо изгледали као тим из времена у Евролиги, а онда и касније у финалу Суперлиге. Били смо у јако тешком периоду, јер смо пред крај кључног меча имали промашај Фелдина са дистанце, а онда Лесор није успео да погоди шут после офанзивног скока. После тога изгубили смо целу финалну серију. Схватио сам све то као моју одговорност и зато сам отишао“.

Открио је и зашто је без посла остао све до новембра.

„Морам да признам, имао сам три добре понуде пре Автодора, али сам одлучио да сачекам позив клуба из јачих лига. Нема сумње, ВТБ лиге је једна од три најјаче у Европи поред турске и шпанске. Автодор је тако постао велики изазов за мене. Сада сам јако срећан у Саратову“.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар