Alimpijević: Klupu Zvezde zaslužio sam radom!

Imali smo triput manji budžet od Žalgirisa i dobili Real, Barsu, Olimpijakos. . . ! “Zadovoljan sam kako smo igrali u Evroligi, ali i razočaran finišom u Jadranskoj ligi. Smatrao sam to mojom odgovornošću, zato sam otišao”, kaže mladi stručnjak.

Košarka 03.12.2018 | 12:30
Alimpijević: Klupu Zvezde zaslužio sam radom!
Nije Dušan Alimpijević uspeo da svoj trenerski debi na klupi Avtodora ukrasi pobedom, zato mu je dvonedeljna reprezentativna pauza zbog kvalifikacija za Mundobasket došla savršeno, kako bi sa ekipom pokušao da razradi osnovne postulate svoje filozofije i implementira je u igru tima.

Ova pauza dobro je poslužila i ruskim novinarima da porazgovaraju sa Alimpijevićem i upoznaju ga kao trenera i osobu. Mladi strateg je govorio o mnogim aktuelnim temama, ali je i po prvi put govorio o vremenu u Crvenoj zvezdi, razlozima odlaska s Malog Kalemegdana, budžetu u Evroligi i tome kako je zaslužio poziv crveno-belih. 

„Ne radi se tu o godinama“, odgovara Alimpijević na novinarsku konstataciju da je sa 31 godinom u ruke dobio vođstvo evroligaškog kluba. „Verujem da sam poziv Crvene zvezde zaslužio svojim radom i dotadašnjim zaslugama. Pre Crvene zvezde vodio sam FMP, tim u Zvezdinom sistemu. Tu sam pokazao odlične rezultate. Kada sam preuzeo FMP, klub je bio slabo pozicioniran na tabeli. Nešto slično kao što je sada sa Avtodorom“.

Prisetio se Alimpijević svog početka u FMP-u i kako mu se sve okrenulo u karijeri.

„Imao sam samo tri nedelje da napravim krucijalne promene u timu. Imao sam tu sreću da su igrači bili otvoreni i spremni da prihvate promene, ali i da rade na usavršavanju. Tokom tih 20 dana promenili smo apsolutno sve – ceo sistem igre u odbrani i napadu. U polufinalu Superlige pobedili smo Partizan! Zamislite, prvi put posle 14 godina Partizan nije igrao u finalu srpskog prvenstva, dok se FMP našao na tom mestu posle devet godina“.

Ubrzo je usledio prelazak u Crvenu zvezdu, na insistiranje Nebojše Čovića. Upitan da otkrije da li je tačno da je Zvezdin budžet bio najmanji među klubovima u Evroligi, Alimpijević odgovara:

„Ne samo najmanji, već i tri puta niži od Žalgirisovog, prvog kluba ispred nas u tom pogledu. Uprkos tome, ostvarili smo 11 pobeda u Evroligi i pobedili gigante poput Reala, Olimpijakosa, Makabija i Barselone. Dobili smo i Žalgiris kod kuće, a bili smo na loptu do pobede i u gostima. Dobili smo i Olimpiju i Valensiju, tada vladajućeg šampiona ACB lige“.

Naredno pitanje glasilo je – da li ste zadovoljni onim što ste uradili u Crvenoj zvezdi?

„Jesam onim što smo postigli u Evroligi, ali sam iskreno bio razočaran igrama u Jadranskoj ligi, gde nismo uspeli da odbranimo titulu, pa smo izgubili i mesto u Evroligi. Bili smo suočeni s mnogim poteškoćama pred samo finale, uključujući i povrede dvojice najvažnijih igrača, a imali smo i određenih problema, o kojima ne bih sada da pričam“.

Alimpijević je tokom prošle sezone bio u situaciji da bude šef igračima koji su stariji od njega, ili približnih godina (Antić, Bjelica, Ročesti, Feldin...).

„U timu sam imao trojicu igrača starijih od mene. Ali, košarkaški jezik je vrlo jednostavan i svi ga dobro razumeju. Ljudi odmah primete da li trener razume igru ili ne. Kada demonstrirate profesionalnost, odlučnost, stav, karakter i znanje to svi priemte, verujte mi. Tada nije teško da budete autoritet igračima oko sebe, nezavisno od godina“.

Mladi stručnjak je potom govorio i o razlozima odlaska s Malog Kalemegdana.

„Osoba sam koja zna da prihvati odgovornost. U finalnoj seriji Jadranske lige nismo izgledali kao tim iz vremena u Evroligi, a onda i kasnije u finalu Superlige. Bili smo u jako teškom periodu, jer smo pred kraj ključnog meča imali promašaj Feldina sa distance, a onda Lesor nije uspeo da pogodi šut posle ofanzivnog skoka. Posle toga izgubili smo celu finalnu seriju. Shvatio sam sve to kao moju odgovornost i zato sam otišao“.

Otkrio je i zašto je bez posla ostao sve do novembra.

„Moram da priznam, imao sam tri dobre ponude pre Avtodora, ali sam odlučio da sačekam poziv kluba iz jačih liga. Nema sumnje, VTB lige je jedna od tri najjače u Evropi pored turske i španske. Avtodor je tako postao veliki izazov za mene. Sada sam jako srećan u Saratovu“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar