Жријеб за ЕУРО: "Орлови" и ''Змајеви'' добијају ривале!

Фудбалске репрезентације Србије и БиХ сазнаће против кога ће играти у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Фудбал 01.12.2018 | 15:15
Жријеб за ЕУРО: "Орлови" и ''Змајеви'' добијају ривале!
Послије успјешног учешћа "змајева" у премијерној Лиги нација и изборене шансе да се и кроз то такмичење квалификују за ЕУРО, од овог викенда фокус ће бити потпуно усмјерен на "оно главно", а то су квалификације за наредни континентални турнир.

Као што је већ и познато, цедуљица са именом Босне и Херцеговине биће смјештена у други "шешир" жријеба у којем ће укупно учествовати 55 репрезентација, спремних да буду подијељене у десет квалификационих група - пет са по пет тимова и пет са по шест тимова.

После успешног учешћа "орлова" у премијерној Лиги нација и изборене шансе да се и кроз то такмичење квалификују за ЕУРО, од овог викенда фокус ће бити потпуно усмерен на "оно главно", а то су квалификације за наредни континентални турнир.

Жреб за квалификације за Европско првенство 2020. биће одржан у недељу у подне у Даблину, где ће српску репрезентацију представљати делегација која је већ отпутовала на жреб. Чине је председник ФСС Славиша Кокеза са најближим сарадницима и селектором Младеном Крстајићем.

Као што је већ и познато, цедуљица са именом Србије биће смештена у трећи "шешир" жреба у којем ће укупно учествовати 55 репрезентација, спремних да буду подељене у десет квалификационих група - пет са по пет тимова и пет са по шест тимова.

Како ће функционисати жреб?

Четири учесника завршног турнира Лиге нација (Швајцарска, Португал, Холандија и Енглеска) биће смештени у одвојени "шешир" и биће извучени у групе од "А" до "Д", које ће сигурно имати само по пет учесника. Разлог за то је практичан, да би четири наведене екипе добиле термине да одиграју завршницу новог УЕФА такмичења, заказану за јун 2019.

Док се они буду борили за титулу, остатак Европе играће за пласман на завршни турнир, који ће први пут бити одигран у 12 различитих градова. Сви домаћини ће имати шансу да се квалификују као победници група или другопласирани и зато ће максимум по два бити жребана у исту групу.

ЕУРО 2020 биће одржан у Азербејџану, Данској, Енглеској, Немачкој, Мађарској, Италији, Холандији, Републици Ирској, Румунији, Русији, Шкотској и Шпанији.

Дефинишући појединости жреба, УЕФА је прецизирала да српска репрезентација из политичких разлога неће моћи да буде у групи са репрезентацијом такозване републике "Косово", као што сигурно неће играти и Јерменија - Азербејџан, Гибралтар - Шпанија, такозвано "Косово" - Босна и Херцеговина и Украјина - Русија.

Такође, због временских услова и велике хладноће у појединим земљама, у истој групи моћи ће да буду највише екипе са списка који чине Белорусија, Естонија, Фарска Острва, Финска, Исланд, Летонија, Литванија, Норвешка, Русија и Украјина.

Уз то, УЕФА је одредила и географска ограничења. На пример, Исланд неће моћи да путује и у Грузију и у Израел или у Јерменију или на Кипар и обрнуто...

Жреб ће почети тачно у подне, када ће сва пажња бити усмерена ка "шеширима". А, они ће изгледати овако:

Шешир Лиге нација: Швајцарска, Португал, Холандија, Енглеска

Први шешир: Белгија, Француска, Шпанија, Италија, Хрватска, Пољска

Други шешир: Немачка, Исланд, БиХ, Украјина, Данска, Шведска, Русија, Аустрија, Велс, Чешка

Трећи шешир: Словачка, Турска, Република Ирска, Северна Ирска, Шкотска, Норвешка, Србија, Финска, Бугарска, Израел.

Четврти шешир: Мађарска, Румунија, Грчка, Албанија, Црна Гора, Кипар, Естонија, Словенија, Литванија, Грузија

Пети шешир: Македонија, такозвано "Косово", Белорусија, Луксембург, Јерменија, Азербејџан, Казахстан, Молдавија, Гибралтар, Фарска Острва

Шести шешир: Летонија, Лихтенштајн, Андора, Малта, Сан Марино.

Квалификације ће почети 21. марта и биће завршене 19. новембра. 

"Орлови" и ''Змајеви'', срећно!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар