Žrijeb za EURO: "Orlovi" i ''Zmajevi'' dobijaju rivale!

Fudbalske reprezentacije Srbije i BiH saznaće protiv koga će igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Fudbal 01.12.2018 | 15:15
Žrijeb za EURO: "Orlovi" i ''Zmajevi'' dobijaju rivale!
Poslije uspješnog učešća "zmajeva" u premijernoj Ligi nacija i izborene šanse da se i kroz to takmičenje kvalifikuju za EURO, od ovog vikenda fokus će biti potpuno usmjeren na "ono glavno", a to su kvalifikacije za naredni kontinentalni turnir.

Kao što je već i poznato, ceduljica sa imenom Bosne i Hercegovine biće smještena u drugi "šešir" žrijeba u kojem će ukupno učestvovati 55 reprezentacija, spremnih da budu podijeljene u deset kvalifikacionih grupa - pet sa po pet timova i pet sa po šest timova.

Posle uspešnog učešća "orlova" u premijernoj Ligi nacija i izborene šanse da se i kroz to takmičenje kvalifikuju za EURO, od ovog vikenda fokus će biti potpuno usmeren na "ono glavno", a to su kvalifikacije za naredni kontinentalni turnir.

Žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. biće održan u nedelju u podne u Dablinu, gde će srpsku reprezentaciju predstavljati delegacija koja je već otputovala na žreb. Čine je predsednik FSS Slaviša Kokeza sa najbližim saradnicima i selektorom Mladenom Krstajićem.

Kao što je već i poznato, ceduljica sa imenom Srbije biće smeštena u treći "šešir" žreba u kojem će ukupno učestvovati 55 reprezentacija, spremnih da budu podeljene u deset kvalifikacionih grupa - pet sa po pet timova i pet sa po šest timova.

Kako će funkcionisati žreb?

Četiri učesnika završnog turnira Lige nacija (Švajcarska, Portugal, Holandija i Engleska) biće smešteni u odvojeni "šešir" i biće izvučeni u grupe od "A" do "D", koje će sigurno imati samo po pet učesnika. Razlog za to je praktičan, da bi četiri navedene ekipe dobile termine da odigraju završnicu novog UEFA takmičenja, zakazanu za jun 2019.

Dok se oni budu borili za titulu, ostatak Evrope igraće za plasman na završni turnir, koji će prvi put biti odigran u 12 različitih gradova. Svi domaćini će imati šansu da se kvalifikuju kao pobednici grupa ili drugoplasirani i zato će maksimum po dva biti žrebana u istu grupu.

EURO 2020 biće održan u Azerbejdžanu, Danskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Republici Irskoj, Rumuniji, Rusiji, Škotskoj i Španiji.

Definišući pojedinosti žreba, UEFA je precizirala da srpska reprezentacija iz političkih razloga neće moći da bude u grupi sa reprezentacijom takozvane republike "Kosovo", kao što sigurno neće igrati i Jermenija - Azerbejdžan, Gibraltar - Španija, takozvano "Kosovo" - Bosna i Hercegovina i Ukrajina - Rusija.

Takođe, zbog vremenskih uslova i velike hladnoće u pojedinim zemljama, u istoj grupi moći će da budu najviše ekipe sa spiska koji čine Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Uz to, UEFA je odredila i geografska ograničenja. Na primer, Island neće moći da putuje i u Gruziju i u Izrael ili u Jermeniju ili na Kipar i obrnuto...

Žreb će početi tačno u podne, kada će sva pažnja biti usmerena ka "šeširima". A, oni će izgledati ovako:

Šešir Lige nacija: Švajcarska, Portugal, Holandija, Engleska

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

Drugi šešir: Nemačka, Island, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka

Treći šešir: Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija

Peti šešir: Makedonija, takozvano "Kosovo", Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Kvalifikacije će početi 21. marta i biće završene 19. novembra. 

"Orlovi" i ''Zmajevi'', srećno!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar