Како је настала Краљевина СХС

Престолонаследник Александар Карађорђевић је 1. децембра 1918. у кући Крсмановића на Теразијама у Београду прокламовао је Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

Србија 01.12.2018 | 09:31
Како је настала Краљевина СХС
Свечаном прокламовању државног јединства Срба, Хрвата и Словенаца претходили су закључци Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба из покрајина Аустроугарске и одлука скупштина Војводине и Црне Горе о уједињењу са Србијом.

Народна скупштина Срба, Хрвата, Буњеваца, Словака, Русина и осталих народа из Баната, Бачке и Барање донела је 25. новембра 1918. Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. 

Велика Народна скупштина српског народа у Црној Гори одлучила је 26. новембра 1918. у Подгорици да се "Црна Гора с братском Србијом уједини у једну државу". 

Према подацима Архива Југославије, у међувремену, притиснут развојем догађаја, Средишњи одбор Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба донео је, после извесног премишљања, 24. новембра 1918. одлуку о уједињењу са Србијом и упутио делегацију у Београд. 

На проглашењу, 1. децембра, у Адреси, коју је у присуству престолонаследника Александра, чланова српске владе и делегације из Загреба прочитао Анте Павелић "Зубар", саопштени су закључи да Народно вијеће Словенаца, Хрвата и Срба "проглашава уједињење државе Словенаца, Хрвата и Срба са Србијом и Црном Гором у једну јединствену државу", да владарску власт на читавој територији новостворене државе врши краљ Петар И, односно регент Александар Карађорђевић, као и да се образују јединствена парламентарна влада и народно представништво. 

Народно вијеће изразило је жељу да се Привремено народно представништво формира споразумно између Народног вијећа и представника народа Краљевине Србије, установи одговорност владе према парламенту, остану дотадашње покрајинске управе, које ће бити одговорне аутономним представништвима и под контролом државе, да се Конституанта изабере на основу општег, једнаког, равноправног, тајног и пропорционалног права гласа, а дефинитивне државне границе буду у складу са етницким границама на основу принципа народног самоопредељења. 

У Одговору на Адресу, престолонаследник Александар је у име краља Петра И прогласио "уједињење Србије са земљама независне државе Словенаца, Хрвата и Срба у јединствено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца", и рекао да це образовати владу која це бити одговорна народном представништву и чији ће први и најважнији задатак бити утврдивање државних граница у складу са етнографским нацелима. Регент Александар је прогласио уједињење Србије са земљама независне државе Словенаца, Хрвата и Срба, а не са државом Словенаца, Хрвата и Срба која није била међународно призната. 

Прводецембарске изјаве као "конститутивни акт" представљале су основу државноправног провизоријума у новоствореној држави Краљевини СХС од уједињења до доношења Видовданског устава 1921. године. 

У том периоду највишу власт у Краљевини СХС представљали су краљ, односно регент Александар, влада и Привремено народно представништво. Прва влада КСХС образована је 20. децембра 1918, а Привремено народно представништво састало се 1. марта 1919.

(Тањуг)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Рајко

01.12.2018 08:51

Једна од највећих глупости коју смо ми Срби урадили. У једној држави са овима којима је само сепаратизам био у глави је чиста лудост. Занимљиви ми ови садашњи бошњаци,хвале се својом"тисућуљетном хисторијијом" а изјашњавали се као Словенци и Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

01.12.2018 09:10

Казес изјасњавали се као Срби и Словенци,а засто се не питас засто се тако изјасњавали,зато сто им је укинуто право да се изјасњавају као у Аустроугарској Босњаци.Босњаци су имали висе права у Аустроугарској него у тој дрзави СХС.Сто се тице БиХ један окупатор отисо други досо.

Name

Да

01.12.2018 09:19

Није то глупост! То је кад ти зине дупе а не зна да прогута на то сто је зинуло.

Name

075

01.12.2018 09:55

БиХ, један окупатор отишао, други дошао! Југославија је била велика Србија, срећом да је постојао Јосип Броз Тито јер да њега није било не би било живих несрба и не би било: Словеније, Македоније, БиХ, Хрватске, Црне Горе и Косова! Након Титове смрти у пар година тзв. ЈНА "посрбљена" на 90%!

Name

Ре: 075

01.12.2018 11:21

075...Какве ти глупости написа. Мора да си зелени балавац, задојен митом о Сребреници, а твом баби Алија идол. Нажалост, овдје су скоро сви као ти.

Name

сарајлија

01.12.2018 13:29

једна од већих глупости је Гаврило и његов метак...сад би Србија имала 15 милиона становника и били би сви у ЕУ

Name

За 075

01.12.2018 19:33

Ти си све ово преспавао а сколу оцигледно ниси волио. 075 је некада био позивни за Тузлу,ако си Тузлак мислим да се и твоји суградјани стиде твојих глупости.

Name

поп

01.12.2018 08:51

Иста дрзава као БиХ.без будуцности и сансом да презиви од 0%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2018 09:15

-нема љубави на силу- реце Лавров

Name

Сале

01.12.2018 14:22

браво

Name

дрник

01.12.2018 09:06

А сто неказете како сте присилили Црну Гору да уďје у ту дрзаву.. Сто неказете како је предсједник скупстине Црне Горе наметнут из србије река на крају гласања. Драги Црногорци од данас нијесте висе Црногорцино Срби.. О овим цињеницама има запис са тих сједница сто неказете како је генерал србијански извјестио карадјодјевица.. ВАСЕ ВЕЛИЦАНСТВО ПОСЛИЈЕ ОКУПАЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ ЦЕКАМ СЛЕДЕЦА УПУСТВА. ВЕЦ САМ НАРЕДИО ДА НИКО ОД ПЕТРОВИЦА НЕСМИЈЕ КРОЦИТИ У ЦРНУ ГОРУ А АКО ТО УРАДЕ ДА СЕ ОДМАХ ЛИКВИДИРАЈУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.12.2018 09:57

@дрник Понављам, имају Црногорци право јер Краљевина Црна Гора је ушла у WW И као самостална држава и на крају WW И је окупирана, као и Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Војводина, Македонија и Косово од стране Србије и да није било Хрвата Јосипа Броза Тита, ријетко ко од несрба би био жив данас!

Name

Неписмењаковић

01.12.2018 11:55

Благо теби 075. Најљепсе је бити будала .Писес ста ти падне напамет и убједис себе како си паметан.

Name

Ззззз

01.12.2018 12:18

Једите говна. Чињенице су да су се Црногорци изјашњава као Срби, и да је Сердар Јанко Вукотић дигао црногорску војску и заштитио српску у повлачењу на Мојковцу., исто да је Књаз Никола преко кћерке Јелене истребовао од Италијана бродове да спасу остатке српске и црногорске војске на острво Крф. Аки је и истина да су Карађорђевића појели говна што су дали име држави Краљевина СХС када су и хрвати. Словенци и муслимани били Аустријски шуцкори. Зашто јој нису оставили име Краљевина СРБА или СРБА И ЦРНОГОРАЦА који су је и створили?

Name

сарајлија

01.12.2018 14:46

ре:Зззз,захвали се французима и енглезима јер би сад куцао на грчком аналфабету јер би и сад били на Крфу.Који вас је ђаво тјерао да убијете фердинанда кад је то најбоља царевина била?И Срби су служили аустријску војску то упамти,нису само Муслиани и Хрвати били "шуцкори" него и православна фукара.

Name

Ре Сарајлија

01.12.2018 15:57

Не познајеш ти ову материју. Пусти људе који знају да штошта напишу.

Name

Ззззз

02.12.2018 13:45

Ре Сарајлија :стоји и то да су нам Аустроугари донијели културу урбанизам, инфраструктуру западних земаља, послије османлијске владавине истина је да је дио босанских срба био у шуцкорима. Али зашто је та напредна империја нестала 1918?

Name

куку нама са нама

01.12.2018 09:17

А како је пропала РС,о томе се цути

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.12.2018 09:52

Размисљања су као код оних испод церге. Битно је да се данас кока окреце а за сутра цемо видјети.

Name

Кхал Дрого

01.12.2018 10:07

У тексту је један пропуст. Наиме 29.10.1918. конституисана је држава СХС, која се како и стоји у тексту на данашњи дан присајединила са Србијом. Није неважно, јер данас у лијепој њиховој, па и Словенији, а богами и неки у Црној Гори истрајавају на скарадној инерпретацији да је Србија анектирала, окупирала те просторе. Хронологија догађаја и факти говоре колико је то изопоачено пимање ствари. Прва Југа је зачета на острву Крф, Крфском декларацијом (20.07.1917), у драматичнм тренутку, помало и очајна иницијатива. у моменту када је не само српска држава него и српско биће било пред нестанком. На данашњи дан је и имплементирана ова декларација. Неки данас приписују регенту Александру гријехе, како је то требало другачије урадити, но драматичне су биле околности, питали су се и моћни играчи, који и нису уважавали што је у великом рату Србија искрварила као ниједна земља. Југа бјеше каква бјеше, прва и друга, са добрим стварима и недостацима. За друге то бјеше само пролазна, транзитна станица у неким њиховим циљевима. Срби су залуђено ушли у ту причу, били дуго и опијени, зато је зарад те идеје (југословенства) ишло и расрбљавање, зато и за нас та прича бјеше трагична. са крвавим одумирањем прве и друге Југе. Било, прошло, Југу ћемо оставити историчарима, пред нама као народом је тежак пут да исправимо грешке из прошлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈОТ

01.12.2018 20:12

Овде многи у свом националном заносу не виде даље од носа. БИХ=Ф.БИХ, Р.С. ,Брцко Дистрикт,Југославија само таква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр мрр

03.12.2018 14:12

Како год да је настала висе је нема само беспотребно замлацивање са прослостцу.

ОДГОВОРИТЕ