Kako je nastala Kraljevina SHS

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu proklamovao je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Srbija 01.12.2018 | 09:31
Kako je nastala Kraljevina SHS
Svečanom proklamovanju državnog jedinstva Srba, Hrvata i Slovenaca prethodili su zaključci Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba iz pokrajina Austrougarske i odluka skupština Vojvodine i Crne Gore o ujedinjenju sa Srbijom.

Narodna skupština Srba, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Bačke i Baranje donela je 25. novembra 1918. Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. 

Velika Narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori odlučila je 26. novembra 1918. u Podgorici da se "Crna Gora s bratskom Srbijom ujedini u jednu državu". 

Prema podacima Arhiva Jugoslavije, u međuvremenu, pritisnut razvojem događaja, Središnji odbor Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba doneo je, posle izvesnog premišljanja, 24. novembra 1918. odluku o ujedinjenju sa Srbijom i uputio delegaciju u Beograd. 

Na proglašenju, 1. decembra, u Adresi, koju je u prisustvu prestolonaslednika Aleksandra, članova srpske vlade i delegacije iz Zagreba pročitao Ante Pavelić "Zubar", saopšteni su zaključi da Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba "proglašava ujedinjenje države Slovenaca, Hrvata i Srba sa Srbijom i Crnom Gorom u jednu jedinstvenu državu", da vladarsku vlast na čitavoj teritoriji novostvorene države vrši kralj Petar I, odnosno regent Aleksandar Karađorđević, kao i da se obrazuju jedinstvena parlamentarna vlada i narodno predstavništvo. 

Narodno vijeće izrazilo je želju da se Privremeno narodno predstavništvo formira sporazumno između Narodnog vijeća i predstavnika naroda Kraljevine Srbije, ustanovi odgovornost vlade prema parlamentu, ostanu dotadašnje pokrajinske uprave, koje će biti odgovorne autonomnim predstavništvima i pod kontrolom države, da se Konstituanta izabere na osnovu opšteg, jednakog, ravnopravnog, tajnog i proporcionalnog prava glasa, a definitivne državne granice budu u skladu sa etnickim granicama na osnovu principa narodnog samoopredeljenja. 

U Odgovoru na Adresu, prestolonaslednik Aleksandar je u ime kralja Petra I proglasio "ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca", i rekao da ce obrazovati vladu koja ce biti odgovorna narodnom predstavništvu i čiji će prvi i najvažniji zadatak biti utvrdivanje državnih granica u skladu sa etnografskim nacelima. Regent Aleksandar je proglasio ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba, a ne sa državom Slovenaca, Hrvata i Srba koja nije bila međunarodno priznata. 

Prvodecembarske izjave kao "konstitutivni akt" predstavljale su osnovu državnopravnog provizorijuma u novostvorenoj državi Kraljevini SHS od ujedinjenja do donošenja Vidovdanskog ustava 1921. godine. 

U tom periodu najvišu vlast u Kraljevini SHS predstavljali su kralj, odnosno regent Aleksandar, vlada i Privremeno narodno predstavništvo. Prva vlada KSHS obrazovana je 20. decembra 1918, a Privremeno narodno predstavništvo sastalo se 1. marta 1919.

(Tanjug)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Rajko

01.12.2018 08:51

Jedna od najvećih gluposti koju smo mi Srbi uradili. U jednoj državi sa ovima kojima je samo separatizam bio u glavi je čista ludost. Zanimljivi mi ovi sadašnji bošnjaci,hvale se svojom"tisućuljetnom historijijom" a izjašnjavali se kao Slovenci i Srbi.

ODGOVORITE
Name

analiticar

01.12.2018 09:10

Kazes izjasnjavali se kao Srbi i Slovenci,a zasto se ne pitas zasto se tako izjasnjavali,zato sto im je ukinuto pravo da se izjasnjavaju kao u Austrougarskoj Bosnjaci.Bosnjaci su imali vise prava u Austrougarskoj nego u toj drzavi SHS.Sto se tice BiH jedan okupator otiso drugi doso.

Name

Da

01.12.2018 09:19

Nije to glupost! To je kad ti zine dupe a ne zna da proguta na to sto je zinulo.

Name

075

01.12.2018 09:55

BiH, jedan okupator otišao, drugi došao! Jugoslavija je bila velika Srbija, srećom da je postojao Josip Broz Tito jer da njega nije bilo ne bi bilo živih nesrba i ne bi bilo: Slovenije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Kosova! Nakon Titove smrti u par godina tzv. JNA "posrbljena" na 90%!

Name

Re: 075

01.12.2018 11:21

075...Kakve ti gluposti napisa. Mora da si zeleni balavac, zadojen mitom o Srebrenici, a tvom babi Alija idol. Nažalost, ovdje su skoro svi kao ti.

Name

sarajlija

01.12.2018 13:29

jedna od većih gluposti je Gavrilo i njegov metak...sad bi Srbija imala 15 miliona stanovnika i bili bi svi u EU

Name

Za 075

01.12.2018 19:33

Ti si sve ovo prespavao a skolu ocigledno nisi volio. 075 je nekada bio pozivni za Tuzlu,ako si Tuzlak mislim da se i tvoji sugradjani stide tvojih gluposti.

Name

pop

01.12.2018 08:51

Ista drzava kao BiH.bez buducnosti i sansom da prezivi od 0%

ODGOVORITE
Name

Re

01.12.2018 09:15

-nema ljubavi na silu- rece Lavrov

Name

Sale

01.12.2018 14:22

bravo

Name

drnik

01.12.2018 09:06

A sto nekazete kako ste prisilili Crnu Goru da uďje u tu drzavu.. Sto nekazete kako je predsjednik skupstine Crne Gore nametnut iz srbije reka na kraju glasanja. Dragi Crnogorci od danas nijeste vise Crnogorcino Srbi.. O ovim cinjenicama ima zapis sa tih sjednica sto nekazete kako je general srbijanski izvjestio karadjodjevica.. VASE VELICANSTVO POSLIJE OKUPACIJE CRNE GORE CEKAM SLEDECA UPUSTVA. VEC SAM NAREDIO DA NIKO OD PETROVICA NESMIJE KROCITI U CRNU GORU A AKO TO URADE DA SE ODMAH LIKVIDIRAJU..

ODGOVORITE
Name

075

01.12.2018 09:57

@drnik Ponavljam, imaju Crnogorci pravo jer Kraljevina Crna Gora je ušla u WW I kao samostalna država i na kraju WW I je okupirana, kao i Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Vojvodina, Makedonija i Kosovo od strane Srbije i da nije bilo Hrvata Josipa Broza Tita, rijetko ko od nesrba bi bio živ danas!

Name

Nepismenjaković

01.12.2018 11:55

Blago tebi 075. Najljepse je biti budala .Pises sta ti padne napamet i ubjedis sebe kako si pametan.

Name

Zzzzz

01.12.2018 12:18

Jedite govna. Činjenice su da su se Crnogorci izjašnjava kao Srbi, i da je Serdar Janko Vukotić digao crnogorsku vojsku i zaštitio srpsku u povlačenju na Mojkovcu., isto da je Knjaz Nikola preko kćerke Jelene istrebovao od Italijana brodove da spasu ostatke srpske i crnogorske vojske na ostrvo Krf. Aki je i istina da su Karađorđevića pojeli govna što su dali ime državi Kraljevina SHS kada su i hrvati. Slovenci i muslimani bili Austrijski šuckori. Zašto joj nisu ostavili ime Kraljevina SRBA ili SRBA I CRNOGORACA koji su je i stvorili?

Name

sarajlija

01.12.2018 14:46

re:Zzzz,zahvali se francuzima i englezima jer bi sad kucao na grčkom analfabetu jer bi i sad bili na Krfu.Koji vas je đavo tjerao da ubijete ferdinanda kad je to najbolja carevina bila?I Srbi su služili austrijsku vojsku to upamti,nisu samo Musliani i Hrvati bili "šuckori" nego i pravoslavna fukara.

Name

Re Sarajlija

01.12.2018 15:57

Ne poznaješ ti ovu materiju. Pusti ljude koji znaju da štošta napišu.

Name

Zzzzz

02.12.2018 13:45

Re Sarajlija :stoji i to da su nam Austrougari donijeli kulturu urbanizam, infrastrukturu zapadnih zemalja, poslije osmanlijske vladavine istina je da je dio bosanskih srba bio u šuckorima. Ali zašto je ta napredna imperija nestala 1918?

Name

kuku nama sa nama

01.12.2018 09:17

A kako je propala RS,o tome se cuti

ODGOVORITE
Name

re

01.12.2018 09:52

Razmisljanja su kao kod onih ispod cerge. Bitno je da se danas koka okrece a za sutra cemo vidjeti.

Name

Khal Drogo

01.12.2018 10:07

У тексту је један пропуст. Наиме 29.10.1918. конституисана је држава СХС, која се како и стоји у тексту на данашњи дан присајединила са Србијом. Није неважно, јер данас у лијепој њиховој, па и Словенији, а богами и неки у Црној Гори истрајавају на скарадној инерпретацији да је Србија анектирала, окупирала те просторе. Хронологија догађаја и факти говоре колико је то изопоачено пимање ствари. Прва Југа је зачета на острву Крф, Крфском декларацијом (20.07.1917), у драматичнм тренутку, помало и очајна иницијатива. у моменту када је не само српска држава него и српско биће било пред нестанком. На данашњи дан је и имплементирана ова декларација. Неки данас приписују регенту Александру гријехе, како је то требало другачије урадити, но драматичне су биле околности, питали су се и моћни играчи, који и нису уважавали што је у великом рату Србија искрварила као ниједна земља. Југа бјеше каква бјеше, прва и друга, са добрим стварима и недостацима. За друге то бјеше само пролазна, транзитна станица у неким њиховим циљевима. Срби су залуђено ушли у ту причу, били дуго и опијени, зато је зарад те идеје (југословенства) ишло и расрбљавање, зато и за нас та прича бјеше трагична. са крвавим одумирањем прве и друге Југе. Било, прошло, Југу ћемо оставити историчарима, пред нама као народом је тежак пут да исправимо грешке из прошлости.

ODGOVORITE
Name

SFRJOT

01.12.2018 20:12

Ovde mnogi u svom nacionalnom zanosu ne vide dalje od nosa. BIH=F.BIH, R.S. ,Brcko Distrikt,Jugoslavija samo takva.

ODGOVORITE
Name

Drr mrr

03.12.2018 14:12

Kako god da je nastala vise je nema samo bespotrebno zamlacivanje sa proslostcu.

ODGOVORITE