Г20: Важне теме у сјенци конфликата

Дводневни Самит 20 најразвијенијих земаља свијета почео је у Буенос Ајресу, а на столу су бројне теме – од проблема свјетске трговине, до климатских промјена.

Свијет 30.11.2018 | 22:46
Г20: Важне теме у сјенци конфликата
На самом почетку самита склопљени су први економски договори, а због безбједности и протеста антиглобалиста, аргентинске власти су позвале грађане пријестонице да, ако могу, напусте град до недјеље.

Опрезан оптимизам на почетку најнапетијег самита 20 земаља, које цине 80 одсто свјетског бруто производа. О запошљавању у ери дигитализације, глобалном развоју, смањењу сиромаштва, климатским питањима расправља се у сенци америцко-кинеског трговинског рата и руско-украјинског сукоба у Азовском мору.

"Желим да на самиту Г20 свјетски лидери покажу спремност да заједно раде у корист свих људи. Јер у свијету економске неједнакости, неједнакост и неправда расту, умјесто да се смањују", каже предсједник Аргентине Маурисио Макри, преноси РТС.

Већ у првим сатима 10. самита Г20 – Сједињене Америчке Државе, Канада и Мексико потписали су нови НАФТА трговински споразум. Својом политиком по принципу "Америка на првом мјесту", предсједник Доналд Трамп разљутио је и савезнике и ривале.

"Кина жели трговински споразум са Сједињеним Државама – и отворен сам за то. Али свиђа ми се постојећи уговор, јер у Америку из Кине улазе милијарде долара, од царина и такси", истиче амерички предсједник Доналд Трамп.

У Буенос Ајресу не мањка изневјерених очекивања због најављеног, па отказаног сусрета руског и америчког предсејдника, због Украјине.

"То је посљедица твитовања у стилу Доналда Трампа, а то не помаже рјешавању свјетских проблема. Нема љубави на силу! Ако ситуација у Америци, притисци русофоба, попут Украјине и спонзора спријече америчког предсједника да има нормалне односе са Русијом – чекаћемо на нову прилику", напомиње министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Скуп "велике двадесеторке" почиње и у неспоразумима у протоколу и преводима, дипломатским тестом за саудијског принца Мухамеда бин Салмана, кашњењем њемачке канцеларке Ангеле Меркел, позивима да се окончају економски ратови.

"Осим о трговинским ратовима, хајде да разговарамо и о Сирији, Јемену, агресији на Украјину. За неке проблеме треба нам само добра воља", истиче предсједник Европског савјета Доналд Туск.

За сада, воље не мањка антиглобалистима, којима ипак неће бити лако да одрже најављене протесте у Буенос Ајресу, јер је на улицама више од 22.000 полицајаца.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар