G20: Važne teme u sjenci konflikata

Dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja svijeta počeo je u Buenos Ajresu, a na stolu su brojne teme – od problema svjetske trgovine, do klimatskih promjena.

Svijet 30.11.2018 | 22:46
G20: Važne teme u sjenci konflikata
Na samom početku samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori, a zbog bezbjednosti i protesta antiglobalista, argentinske vlasti su pozvale građane prijestonice da, ako mogu, napuste grad do nedjelje.

Oprezan optimizam na početku najnapetijeg samita 20 zemalja, koje cine 80 odsto svjetskog bruto proizvoda. O zapošljavanju u eri digitalizacije, globalnom razvoju, smanjenju siromaštva, klimatskim pitanjima raspravlja se u senci americko-kineskog trgovinskog rata i rusko-ukrajinskog sukoba u Azovskom moru.

"Želim da na samitu G20 svjetski lideri pokažu spremnost da zajedno rade u korist svih ljudi. Jer u svijetu ekonomske nejednakosti, nejednakost i nepravda rastu, umjesto da se smanjuju", kaže predsjednik Argentine Maurisio Makri, prenosi RTS.

Već u prvim satima 10. samita G20 – Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko potpisali su novi NAFTA trgovinski sporazum. Svojom politikom po principu "Amerika na prvom mjestu", predsjednik Donald Tramp razljutio je i saveznike i rivale.

"Kina želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama – i otvoren sam za to. Ali sviđa mi se postojeći ugovor, jer u Ameriku iz Kine ulaze milijarde dolara, od carina i taksi", ističe američki predsjednik Donald Tramp.

U Buenos Ajresu ne manjka iznevjerenih očekivanja zbog najavljenog, pa otkazanog susreta ruskog i američkog predsejdnika, zbog Ukrajine.

"To je posljedica tvitovanja u stilu Donalda Trampa, a to ne pomaže rješavanju svjetskih problema. Nema ljubavi na silu! Ako situacija u Americi, pritisci rusofoba, poput Ukrajine i sponzora spriječe američkog predsjednika da ima normalne odnose sa Rusijom – čekaćemo na novu priliku", napominje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Skup "velike dvadesetorke" počinje i u nesporazumima u protokolu i prevodima, diplomatskim testom za saudijskog princa Muhameda bin Salmana, kašnjenjem njemačke kancelarke Angele Merkel, pozivima da se okončaju ekonomski ratovi.

"Osim o trgovinskim ratovima, hajde da razgovaramo i o Siriji, Jemenu, agresiji na Ukrajinu. Za neke probleme treba nam samo dobra volja", ističe predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Za sada, volje ne manjka antiglobalistima, kojima ipak neće biti lako da održe najavljene proteste u Buenos Ajresu, jer je na ulicama više od 22.000 policajaca.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar