ЕП: Крпеж-Шлезак капитенски, Српкиње сјајно кренуле!

Рукометашице Србије успешно су започеле наступ на Европском првенству победом над селекцијом Пољске – 33:26 (13:14).  Једанаест голова капитена и победа Србије! Србија на старту Европског првенства победила Пољску и на најбољи начин почела такмичења у Групи А, која се игра у Нанату. Катарина Крпеж Шлезак постигла 11 голова.

Остали спортови 30.11.2018 | 20:20
ЕП: Крпеж-Шлезак капитенски, Српкиње сјајно кренуле!
Србија је одиграла два различита полувремена у Нанту, али је успела да одличном партијом у наставку сломи отпор Пољакиња и оствари важан и убедљив тријумф за наставак такмичења.

После некомплетног првог кола у групи А наш тим има два бода и чека резултат из другог меча који је на програму од 21 сат, а у којем се састају Данска и Шведска.

Српска репрезентација деловала је "зарђало" на почетку утакмице – није било ритма у нападу, Пољакиње су успевале да дођу до позиција и постижу лакше голове. Током тог дела игре наш тим је највише зависио од Андрее Лекић и Јелене Лавко, која је постизала голове са дистанце.

Ровита Драгана Цвијић ушла је у 20. минуту и у тим тренуцима су "Орлице" ухватиле прикључак, пошто је Пољска дошла и до три гола разлике. У узбудљивом финишу полувремена боље су се снашле ривалке које су на паузу отишле са голом вишка.

Међутим, изабранице Љубомира Обрадовића су у наставку заиграле много агресивније у одбрани и то је почело да се исплаћује у нападу. Катарина Крпеж-Шлезак је као прави капитен повукла када је требало, серијом од четири гола донела преокрет, а онда су се надовезале и остале играчице.

Дуел је преломљен средином другог полувремена када је Србија отишла на +6 и потом рутински привела меч крају.

Управо је споменута Крпеж-Шлезак била најбоља играчица утакмице са чак 11 голова из 15 покушаја, а одлично су је пратиле Стоиљковићева и Лавко са по пет.

С друге стране, најефикаснија код Пољакиња била је Кудлач-Глоц са шест голова, једним више од Кинге Гржиб.

Шампионат за најбоље репрезентације континента започео је у четвртак победом Русије над светским шампионкама, Францускињама (26:23), а све ће бити окончано финалом у Паризу 16. децембра.

За рукометашице Србије ово је десето учешће на највећој европској смотри од 2000. на овамо. Најбољи пласман било је полуфинале и четврто место освојено на првенству 2012. године одржаном у нашој земљи, док су на протеклом првенству у Шведској Српкиње биле укупно девете.

Три најбоље репрезентације из сваке од четири групе пласираће се у другу фазу такмичења, а у следећем колу ће Србија у недељу од 18 часова играти против Шведске.

Одлично!

За почетак Европског првенства није могло боље. Србија је у Нанту у 1. колу Групе А победила Пољску 33:26 (13:14), пре свега сјајним наступом у другом полувремену.

Одбрана је солидно функционисала у првом делу, али су игру у нападу тима Љубомира Обрадовића обележиле бројне техничке грешке. Већ у 15. минуту било их је чак шест, а до одласка на одмор осам. У целом другом полувремену само три.

Кључни моменат догодио се управо средином првог периода, када је Обрадовић затражио тајмаут, прекинуо неповезану игру и анулирао вођство Пољакиња 7:4.

Пољска је на почетку другог полувремена имала предност 16:14 и после тога је све кренуло на воденицу нашег тима. У серијама је нападала Србија и из минута у минут повећавала предност.

Мотор "орлица" била је капитен Катарина Крпеж Шлезак, стрелац чак 11 голова за наш тим. Јелена Лавко и Јована Стојиљковић су постигле по пет, Андра Лекић и Сања Радосављевић по три, Драгана Цвијић је дала два, а Слађана Поп-Лазић један погодак.

Каролина Кудлач-Глок је са шест голова била најефикаснији у пољском тим, док је Кинга Гржјаб постигла пет.

Србија у недељу, такође у Нанту, игра против Шведске од 18 часова, а два дана касније се састаје са Данском.

Европско првенство – група А:

Србија – Пољска 33:26 (13:14)

21.00 Данска – Шведска

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар