Бокс у нокдауну: Узбекистански нарко бос је главни кривац!

Узбекистански нарко бос главни разлог избацивања бокса са ОИ у Токију 2020. године?! Замрзнуто припремање олимпијског турнира у племенитој вештини док се не среди катастрофална ситуација у АИБА коју води, по сумњама Американаца, један од највећих светских трговаца хероином, Гафур Рахимов!

Остали спортови 06.12.2018 | 21:30
Бокс у нокдауну: Узбекистански нарко бос је главни кривац!
Наредне Летње олимпијске игре, које се кроз две године одржавају у Токију могле би да остане без турнира у боксу.

Наиме, на заседању МОК-а је донета је одлука да се замрзну радови на организацији олимпијског турнира у племенитној вештини, с тим да се ипак настави техничко планирање у случају промене одлуке која ће ипак тешко доћи, што се и очекивало с обзиром на стање ствари у АИБА (Међународна федерација аматерског бокса). Одавно се боксу "клима столица" у олимпијској породици, и то не само због етике, то јест суровости која је заправо сведена на минимум разним правилима, те превеликим рукавицама и заштитним кацигама, већ и због многих контроверзи, како кажу у МОК "питања финансије, управљања и етике". Ту се издваја пре свега контроверзни председник АИБА, узбекистански контоверзни бизнисмен, по сумњама америчких власти (мада до сада није подигнута нити један оптужница против њега) један од највећих светских трговаца наркотицима, пре свих хероином, Гафур Рахимов, али и то што је чак 36 званичника и арбитара било суспендовано на ОИ у Риу 2016. због малверзација.

Бокс је један од основних и најстаријих спортова у олимпијској заједници ,први пут је ушао у програм на трећим Играма 1904. у Сент Луису, 1912. није га било у Стокхолму због шведских закона, а од тада је неизоставан. Женски бокс је званично ушао у олимпијску породицу 2012. у Лондону.

Сличну судбину би могло да доживи и дизење тегова, у којем влада буквално епидемија допинговања коју званичници никако не успевају (или пак не желе) да прекину, док је самбо (руски борилачки спорт) све ближе олимпијској породици.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар