Мурал је одраз умјетничке душе

„Осамљеност лика на портрету је толика да сликар понекад осети потребу да уз личност наслика и неки предмет који је у вези с њом, неки симбол који је тумачи и објашњава", написао је Иво Андрић у причи „Разговор са Гојом“.

Република Српска 30.11.2018 | 16:13
Мурал је одраз умјетничке душе
Овом мисли руководио се и вишеградски академски сликар Јеленко Јањић пресликавајући из своје визије на сиви и хладни бетон лик писца и „његовог“ моста на Дрини у Вишеграду.

Јањић, док завршава највећи мурал у свом граду примјећује да није задатак сликара да прича и објашњава о свом дјелу већ да општини, на посебан начин, гледаоца љепотом, лаганом поуком и пуким подударањем са његовим размишљањем о умјетности и животу уопште.

Овај умјетник тврди да све у стварању дјела почиње од, минијатуре, скице, створене прво у машти, па онда на парчету папира у атељеу, који се, дио по дио, као у слагању мозаика, преноси кистом на бетонску подлогу, оживљавајући на њој, постепено, оно што добија стварни лик и смисао.

И кад се стваралац изгуби у детаљу, као у бескрајној пустињи без иједног дрвета, у коме бљеште само увеличане боје и сивило незавршене позадине, он мора да из можданих вијуга извлачи савршену и готову слику мурала, оног давно замишљеног и одсањаног у зимским дугим ноћима.

Слика тада добија снагу, опипљивост дијелова на њој, очитавање унутрашњег вулкана душе лика, продорну дубину, ширину погледа и импресивност која никога не оставља равнодушним.

Тако ће уз мурал у вишеградском насељу Гарча, са Ивом Андрићем и његовом ћупријом на Дрини, расти нове генерације сјећајући се разбарушеног умјетника, озбиљног лица писца и виличанствености моста „коме равна нема“, али само оног тренутка кад су искрсли заједно на зиду као изненадни знак крај пута.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сјећање

30.11.2018 16:31

Диван је мурал, биће сигурно један од симбола града, симбол једне епохе, људи, који су оставили дио живота овом граду... Изузетна је вјештина урадити овако добре слике на огромним површинама, гдје се свака грешка далеко боље види, јер је итекако увећана. Добро би било да сликар наслика још мурала на ударним мјестима, за будућност, као историјски подсјетник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс Рви

30.11.2018 19:09

Да ме погресно не би ко сватио, немам ниста против Иве Андрица, Тесле и Његоша, али требало би муралима осликати ликове Видоја Андрића и осталих јунака новијег доба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надајмо се да це дуго трајати

30.11.2018 21:04

Предиван мурал. Право умјетницко дјело, као и сама цуприја. Надајмо се да је радјен квалитетним водоотпорним бојама да дуго траје. Али, теско је повјеровати да це дуго "зивјети". Могао би се убрзо наци неко из реда оних који самог Андрица оспоравају и приписују му "фасизам", да тај мурал мало "поправе" бојом из својих спрејева, и тако га унаказе. Дај Бозе да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

01.12.2018 02:35

Свака част умјетнику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

05.03.2019 06:13

Иначе, требало би напоменути и да је овај академски сликар 2009. године био осуђен на 5 година робије због педофилије. Линк о томе - хттпс://www.мојпортал.ба/2010/04/22/јеленко-јањиц-осудјен-на-пет-година-затвора/. Зато, размислите коме се "дивите".

ОДГОВОРИТЕ