Mural je odraz umjetničke duše

„Osamljenost lika na portretu je tolika da slikar ponekad oseti potrebu da uz ličnost naslika i neki predmet koji je u vezi s njom, neki simbol koji je tumači i objašnjava", napisao je Ivo Andrić u priči „Razgovor sa Gojom“.

Republika Srpska 30.11.2018 | 16:13
Mural je odraz umjetničke duše
Ovom misli rukovodio se i višegradski akademski slikar Jelenko Janjić preslikavajući iz svoje vizije na sivi i hladni beton lik pisca i „njegovog“ mosta na Drini u Višegradu.

Janjić, dok završava najveći mural u svom gradu primjećuje da nije zadatak slikara da priča i objašnjava o svom djelu već da opštini, na poseban način, gledaoca ljepotom, laganom poukom i pukim podudaranjem sa njegovim razmišljanjem o umjetnosti i životu uopšte.

Ovaj umjetnik tvrdi da sve u stvaranju djela počinje od, minijature, skice, stvorene prvo u mašti, pa onda na parčetu papira u ateljeu, koji se, dio po dio, kao u slaganju mozaika, prenosi kistom na betonsku podlogu, oživljavajući na njoj, postepeno, ono što dobija stvarni lik i smisao.

I kad se stvaralac izgubi u detalju, kao u beskrajnoj pustinji bez ijednog drveta, u kome blješte samo uveličane boje i sivilo nezavršene pozadine, on mora da iz moždanih vijuga izvlači savršenu i gotovu sliku murala, onog davno zamišljenog i odsanjanog u zimskim dugim noćima.

Slika tada dobija snagu, opipljivost dijelova na njoj, očitavanje unutrašnjeg vulkana duše lika, prodornu dubinu, širinu pogleda i impresivnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tako će uz mural u višegradskom naselju Garča, sa Ivom Andrićem i njegovom ćuprijom na Drini, rasti nove generacije sjećajući se razbarušenog umjetnika, ozbiljnog lica pisca i viličanstvenosti mosta „kome ravna nema“, ali samo onog trenutka kad su iskrsli zajedno na zidu kao iznenadni znak kraj puta.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sjećanje

30.11.2018 16:31

Divan je mural, biće sigurno jedan od simbola grada, simbol jedne epohe, ljudi, koji su ostavili dio života ovom gradu... Izuzetna je vještina uraditi ovako dobre slike na ogromnim površinama, gdje se svaka greška daleko bolje vidi, jer je itekako uvećana. Dobro bi bilo da slikar naslika još murala na udarnim mjestima, za budućnost, kao istorijski podsjetnik.

ODGOVORITE
Name

Vrs Rvi

30.11.2018 19:09

Da me pogresno ne bi ko svatio, nemam nista protiv Ive Andrica, Tesle i Njegoša, ali trebalo bi muralima oslikati likove Vidoja Andrića i ostalih junaka novijeg doba...

ODGOVORITE
Name

Nadajmo se da ce dugo trajati

30.11.2018 21:04

Predivan mural. Pravo umjetnicko djelo, kao i sama cuprija. Nadajmo se da je radjen kvalitetnim vodootpornim bojama da dugo traje. Ali, tesko je povjerovati da ce dugo "zivjeti". Mogao bi se ubrzo naci neko iz reda onih koji samog Andrica osporavaju i pripisuju mu "fasizam", da taj mural malo "poprave" bojom iz svojih sprejeva, i tako ga unakaze. Daj Boze da nisam u pravu.

ODGOVORITE
Name

Trebava

01.12.2018 02:35

Svaka čast umjetniku!

ODGOVORITE
Name

Milovan

05.03.2019 06:13

Inače, trebalo bi napomenuti i da je ovaj akademski slikar 2009. godine bio osuđen na 5 godina robije zbog pedofilije. Link o tome - https://www.mojportal.ba/2010/04/22/jelenko-janjic-osudjen-na-pet-godina-zatvora/. Zato, razmislite kome se "divite".

ODGOVORITE