СП: Мука постаје све већа, Србија пала у Тел Авиву!

Србија подбацила у Тел Авиву – пораз за главобољу! Кошаркаши Србије поражени су од Израела 83:74 у Тел Авиву, у деветом колу Групе Л квалификација за Мундобаскет.  Пропуштена меч лопта - "Орлови" пали у Израелу! Кошаркашка репрезентација Србије изгубила је у Тел Авиву и пропустила шансу да победом "овери" пласман на Светско првенство. Следи меч против Грчке у понедељак.

Кошарка 30.11.2018 | 15:30
СП: Мука постаје све већа, Србија пала у Тел Авиву!
"Орлови" су пропустили шансу да једном ногом закораче ка Мундобаскету у Кини, али су подбацили и закомпликовали своју ситуацију.

Тим Александра Ђорђевића пред последњ три меча има скор 5-4, само победу више од Израела који ће гостовати у фебруару у Београду.

Србија сада мора да победи непоражену Грчку у понедељак у "Пиониру" да би на "пол" позицији дочекала последњи квалификациони "прозор" у којем ће осим меча са Израелом, играти и са Естонијом у гостима.

"Орлови" су се мучили у организацији напада, али су захваљујући индивидуалном квалитету Радуљице и Милосављевића у неколико наврата контролисали ритам игре и имали по шест поена предности.

Међутим, сваки пут су то брзо испуштали из руку, нису имали право решење за зонску одбрану домаћина, кога је у кључним тренуцима послужио шут за три поена који је и преломио меч средином последњег квартала.

Најефикаснији у српском тиму био је Драган Милосављевић са 17 поена (7/9 из игре, 2/3 тројке) уз ои три скока и асистенције. Двоцифрен учинак имали су још Марко Симоновић са 13 и Мирослав Радуљица са 12 поена уз седам скокова, али је имао и чак девет изгубљеих лопти.

С друге стране заблистао је Гај Пнини са 18 поена, све тројкама, погодивши три од пет у првој половини последње четвртине. Пратили су га Џејк Коен са 14 и Јовел Зосман са десет поена.

На агресиван старт Израела, Србија је одговорила преко рекета, тачније преко Радуљице који доноси Србији 20:14, али чим је он изашао "зарибао" је напад док је домаћину прорадио спољни шут којим прави серију 13:0 за преокрет на 27:20.

Ипак, јача одбрана и кош Милосављевића уз звук сирене враћају Србију (29:24).

Имала је Србија доста проблема у организацији напада и у другом кварталу, није имала решење за зону Израела, али је одбрана омогућила нашем тиму да остане у егалу (38:37).

У другој половини четвртине прорадио је шут Милосављевића, пронађено је и решење за зону, па поенима Радуљице, Лазића, Симоновића и Пена нап тим преокреће резултат (43:45).

Чврста, негледљива четвртина, доста грешака и осцилација оба тима, Србија опет испушта +6, Израел "мечаап" одбраном режира серију 12:2 (59:55), али сјајном тројком у безнадежној ситуацији Аврамовић буди "Орлове" који преокрећу пред последњи период (59:60).

Последњи квартал отворила је тројкашка канонада с обе стране, али "Орлови" нису успели да испрате серију Израела од пет тројки, од којих је три узастопне погодио Пнини за 74:68.

Тада умор стиже домаћина због агресивне одбране, па се Србија враћа у егал поенима Милосављевића, Радуљице и Пена (74:74).

Међутим, новом тројком Блата, те серијом грешака нашег тима, домаћин прави нову серију, овај пут недостижну за коначих 83:74.

Србија у понедељак дочекује Грчку у Пиониру, а биће јача за евролигаше Јовића, Лучића и Мицића, док се чека одлука лекара о статуси Загорца, Раданова, Пота и Кравића који нису путовали у Израел.

Била је то велика прилика, али није искоришћена!

Репрезентација Србије, актуелни вицешампион света, отишла је у Тел Авив са амбицијом да тамошњим "брејком" заврши посао око пласмана на Мундобаскет у Кини 2019.

Међутим, није успела!

Израел - Србија 83:74 (29:24, 14:21, 16:15, 24:14)

У утакмици са превише грешака, са чак 20 изгубљених лопти "орлова" и против на моменте веома распуцаног домаћина (13 убачених тројки), изабраници Саше Ђорђевића нису успели да се приближе Светском првенству, па ће пут ка Азији тражити у наставку квалификација.

Оваквим епилогом, "орлови" су са скором 5-4 остали на трећој позицији табеле Групе Л (последњој која води на Мундобаскет), али уз сада активнији Израел (4-5), који ће у фебруару гостовати нашем тиму у Београду.

У међувремену, у понедељак у 20.15 часова, Србија ће против перфектне Грчке (8-0) играти да надокнади оно што је пропустила у Израелу.

Меч у дворани Хапоела показао је колико ће нашем тиму бити важна евролигашка појачања на позицији плејмејкера, коју ће за Грчку "попунити" данас одсутни Стефан Јовић и Василије Мицић. Они ће од суботе бити на тренинзима Ђорђевићевог састава и њихов и Лучићев долазак биће јако важан пред меч који је овим поразом добио додатну тежину.

Уз кобне падове у одбрани, "орлови" су пречесто остајаио без одговора за офанзивне секвенце Израела. У пресудним моментима бирали су тежа решења и док је меч одмицао губили су снагу за борбу.

На другој страни, искусни Гај Пнини је у другом полувремену убацио 15 од својих 18 поена (пет тројки!), разноврсни плејмејкер Тамир Блат (син Дејвида Блата) убацио је десет поена, уз девет асистенција и чак седам украдених лопти....

Што се српског тима тиче, на почетку је у нападу "вукао" Мирослав Радуљица (12 поена), после паузе је офанзивну енергију донео Марко Симоновић (13), пред крај се "минусом" најтеже мирио најефикаснији, Драган Милосављевић (17), али је све то било далеко од континуитета, неопходног за успех на тешком гостовању.

Епилог је четврти пораз "орлова" и наставак борбе на светској смотри у Азији. Израелци су остали у игри и поново учинили активном борбу за трећу карту у нашој групи.

Пут ка пласману на Светско првенство у Кини постаје све тежи и трновитији. Србија је доживела пораз од Израела у Тел Авиву, па ће бити под великим притиском до краја квалификација. Изабраници Александра Ђорђевића пропустили су шансу да задрже све у својим рукама и зависе искључиво од својих резултата, тако да би утакмица са Грчком у понедељак практично могла да буде судбоносна за српски национални тим - 83:74 (29:24. 14:21, 16:15, 24:14).

Изралци су направили превагу енергији и организацији игре, која је представљала праву ноћну мору заЂорђевићев тим. Домаћин је погађао онда када је требало, боље је отворио и затворио утакмицу и на крају заслужено славио. Србија је меч окончала са 22 изгубљене лопте, што је превише да би се славило на једном оваквом гостовању.

Орловима је била потребна једна читава четвртина да се навикну на ритам који је успоставио домаћин. Проблеми са организацијом наших напада донекле су стали онда када је прорадила одбрана, а за то је у другој деоници био заслужан капитен Црвене звезде Бранко Лазић. Он је својом невероватном енергијом стопирао налете Израела и значајно утицао на организацију напада селекције Одеда Каташа.

Са друге стране, важну улогу на старту меча одиграо је Стефан Бирчевић, који је једини проналазио начин да се одупре домаћину и одговори шутевима споља, а касније су му се прикључили Милосављевић, Симоновић и Радуљица. Изабраници Александра Ђорђевића тако су добили довољно нападачких адута и донекле успели да исконтролишу меч.

Ипак, проблеми су поново настали у другом полвремену, када је доста пао квалитет кошарке. Носиоци игре код српског тима су посустали, а поново је прорадио шут Изреала. Нови налет домаћина предводио можда и најбољи играч овог тима Џејк Коен, а када му се прикључио сјајни Гај Пнини пут ка победи је постао драстично тежи, а на крају и потпуно немогућ.

Ветеран Пнини је на крају био и најефикаснији са 18 постигнутих поена (5/7 за три), Коен је постигао три мање, док су Зосман и Блат убацили по 10.

Милосављевић је био на нивоу са 17 поена, Симоновић је стао на 13, а Радуљица на 12.

Утакмица са Грчком игра се у понедељак од 20.15 у дворани Александар Николић.

ИЗРАЕЛ - СРБИЈА 83:74
/29:24. 14:21, 16:15, 24:14/

ИЗРАЕЛ: Ди Бартоломео 7, Аријел, Блат 10, Досон 9, Пнини 18, Коен 14, Залмансон 7, Чубревич, Леви 2, Гинат 6, Зосман 10.

СРБИЈА: Симоновић 13, Јеловац 2, Милосављевић 17, Радуљица 12, Бирчевић 10, Лазић 3, Јовановић, Ђоковић, Аврамовић 6, Добрић, Гагић 4, Пено 7.

ко с ким до краја:

у понедељак, 3. децембра

Грузија - Израел 16.00
Србија - Грчка 20.15

четвртак, 21. фебруар

Израел - Немачка
Естонија - Србија

недеља, 24. фебруар

Србија - Израел

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар