SP: Muka postaje sve veća, Srbija pala u Tel Avivu!

Srbija podbacila u Tel Avivu – poraz za glavobolju! Košarkaši Srbije poraženi su od Izraela 83:74 u Tel Avivu, u devetom kolu Grupe L kvalifikacija za Mundobasket.  Propuštena meč lopta - "Orlovi" pali u Izraelu! Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Tel Avivu i propustila šansu da pobedom "overi" plasman na Svetsko prvenstvo. Sledi meč protiv Grčke u ponedeljak.

Košarka 30.11.2018 | 15:30
SP: Muka postaje sve veća, Srbija pala u Tel Avivu!
"Orlovi" su propustili šansu da jednom nogom zakorače ka Mundobasketu u Kini, ali su podbacili i zakomplikovali svoju situaciju.

Tim Aleksandra Đorđevića pred poslednj tri meča ima skor 5-4, samo pobedu više od Izraela koji će gostovati u februaru u Beogradu.

Srbija sada mora da pobedi neporaženu Grčku u ponedeljak u "Pioniru" da bi na "pol" poziciji dočekala poslednji kvalifikacioni "prozor" u kojem će osim meča sa Izraelom, igrati i sa Estonijom u gostima.

"Orlovi" su se mučili u organizaciji napada, ali su zahvaljujući individualnom kvalitetu Raduljice i Milosavljevića u nekoliko navrata kontrolisali ritam igre i imali po šest poena prednosti.

Međutim, svaki put su to brzo ispuštali iz ruku, nisu imali pravo rešenje za zonsku odbranu domaćina, koga je u ključnim trenucima poslužio šut za tri poena koji je i prelomio meč sredinom poslednjeg kvartala.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Dragan Milosavljević sa 17 poena (7/9 iz igre, 2/3 trojke) uz oi tri skoka i asistencije. Dvocifren učinak imali su još Marko Simonović sa 13 i Miroslav Raduljica sa 12 poena uz sedam skokova, ali je imao i čak devet izgubljeih lopti.

S druge strane zablistao je Gaj Pnini sa 18 poena, sve trojkama, pogodivši tri od pet u prvoj polovini poslednje četvrtine. Pratili su ga Džejk Koen sa 14 i Jovel Zosman sa deset poena.

Na agresivan start Izraela, Srbija je odgovorila preko reketa, tačnije preko Raduljice koji donosi Srbiji 20:14, ali čim je on izašao "zaribao" je napad dok je domaćinu proradio spoljni šut kojim pravi seriju 13:0 za preokret na 27:20.

Ipak, jača odbrana i koš Milosavljevića uz zvuk sirene vraćaju Srbiju (29:24).

Imala je Srbija dosta problema u organizaciji napada i u drugom kvartalu, nije imala rešenje za zonu Izraela, ali je odbrana omogućila našem timu da ostane u egalu (38:37).

U drugoj polovini četvrtine proradio je šut Milosavljevića, pronađeno je i rešenje za zonu, pa poenima Raduljice, Lazića, Simonovića i Pena nap tim preokreće rezultat (43:45).

Čvrsta, negledljiva četvrtina, dosta grešaka i oscilacija oba tima, Srbija opet ispušta +6, Izrael "mečaap" odbranom režira seriju 12:2 (59:55), ali sjajnom trojkom u beznadežnoj situaciji Avramović budi "Orlove" koji preokreću pred poslednji period (59:60).

Poslednji kvartal otvorila je trojkaška kanonada s obe strane, ali "Orlovi" nisu uspeli da isprate seriju Izraela od pet trojki, od kojih je tri uzastopne pogodio Pnini za 74:68.

Tada umor stiže domaćina zbog agresivne odbrane, pa se Srbija vraća u egal poenima Milosavljevića, Raduljice i Pena (74:74).

Međutim, novom trojkom Blata, te serijom grešaka našeg tima, domaćin pravi novu seriju, ovaj put nedostižnu za konačih 83:74.

Srbija u ponedeljak dočekuje Grčku u Pioniru, a biće jača za evroligaše Jovića, Lučića i Micića, dok se čeka odluka lekara o statusi Zagorca, Radanova, Pota i Kravića koji nisu putovali u Izrael.

Bila je to velika prilika, ali nije iskorišćena!

Reprezentacija Srbije, aktuelni vicešampion sveta, otišla je u Tel Aviv sa ambicijom da tamošnjim "brejkom" završi posao oko plasmana na Mundobasket u Kini 2019.

Međutim, nije uspela!

Izrael - Srbija 83:74 (29:24, 14:21, 16:15, 24:14)

U utakmici sa previše grešaka, sa čak 20 izgubljenih lopti "orlova" i protiv na momente veoma raspucanog domaćina (13 ubačenih trojki), izabranici Saše Đorđevića nisu uspeli da se približe Svetskom prvenstvu, pa će put ka Aziji tražiti u nastavku kvalifikacija.

Ovakvim epilogom, "orlovi" su sa skorom 5-4 ostali na trećoj poziciji tabele Grupe L (poslednjoj koja vodi na Mundobasket), ali uz sada aktivniji Izrael (4-5), koji će u februaru gostovati našem timu u Beogradu.

U međuvremenu, u ponedeljak u 20.15 časova, Srbija će protiv perfektne Grčke (8-0) igrati da nadoknadi ono što je propustila u Izraelu.

Meč u dvorani Hapoela pokazao je koliko će našem timu biti važna evroligaška pojačanja na poziciji plejmejkera, koju će za Grčku "popuniti" danas odsutni Stefan Jović i Vasilije Micić. Oni će od subote biti na treninzima Đorđevićevog sastava i njihov i Lučićev dolazak biće jako važan pred meč koji je ovim porazom dobio dodatnu težinu.

Uz kobne padove u odbrani, "orlovi" su prečesto ostajaio bez odgovora za ofanzivne sekvence Izraela. U presudnim momentima birali su teža rešenja i dok je meč odmicao gubili su snagu za borbu.

Na drugoj strani, iskusni Gaj Pnini je u drugom poluvremenu ubacio 15 od svojih 18 poena (pet trojki!), raznovrsni plejmejker Tamir Blat (sin Dejvida Blata) ubacio je deset poena, uz devet asistencija i čak sedam ukradenih lopti....

Što se srpskog tima tiče, na početku je u napadu "vukao" Miroslav Raduljica (12 poena), posle pauze je ofanzivnu energiju doneo Marko Simonović (13), pred kraj se "minusom" najteže mirio najefikasniji, Dragan Milosavljević (17), ali je sve to bilo daleko od kontinuiteta, neophodnog za uspeh na teškom gostovanju.

Epilog je četvrti poraz "orlova" i nastavak borbe na svetskoj smotri u Aziji. Izraelci su ostali u igri i ponovo učinili aktivnom borbu za treću kartu u našoj grupi.

Put ka plasmanu na Svetsko prvenstvo u Kini postaje sve teži i trnovitiji. Srbija je doživela poraz od Izraela u Tel Avivu, pa će biti pod velikim pritiskom do kraja kvalifikacija. Izabranici Aleksandra Đorđevića propustili su šansu da zadrže sve u svojim rukama i zavise isključivo od svojih rezultata, tako da bi utakmica sa Grčkom u ponedeljak praktično mogla da bude sudbonosna za srpski nacionalni tim - 83:74 (29:24. 14:21, 16:15, 24:14).

Izralci su napravili prevagu energiji i organizaciji igre, koja je predstavljala pravu noćnu moru zaĐorđevićev tim. Domaćin je pogađao onda kada je trebalo, bolje je otvorio i zatvorio utakmicu i na kraju zasluženo slavio. Srbija je meč okončala sa 22 izgubljene lopte, što je previše da bi se slavilo na jednom ovakvom gostovanju.

Orlovima je bila potrebna jedna čitava četvrtina da se naviknu na ritam koji je uspostavio domaćin. Problemi sa organizacijom naših napada donekle su stali onda kada je proradila odbrana, a za to je u drugoj deonici bio zaslužan kapiten Crvene zvezde Branko Lazić. On je svojom neverovatnom energijom stopirao nalete Izraela i značajno uticao na organizaciju napada selekcije Odeda Kataša.

Sa druge strane, važnu ulogu na startu meča odigrao je Stefan Birčević, koji je jedini pronalazio način da se odupre domaćinu i odgovori šutevima spolja, a kasnije su mu se priključili Milosavljević, Simonović i Raduljica. Izabranici Aleksandra Đorđevića tako su dobili dovoljno napadačkih aduta i donekle uspeli da iskontrolišu meč.

Ipak, problemi su ponovo nastali u drugom polvremenu, kada je dosta pao kvalitet košarke. Nosioci igre kod srpskog tima su posustali, a ponovo je proradio šut Izreala. Novi nalet domaćina predvodio možda i najbolji igrač ovog tima Džejk Koen, a kada mu se priključio sjajni Gaj Pnini put ka pobedi je postao drastično teži, a na kraju i potpuno nemoguć.

Veteran Pnini je na kraju bio i najefikasniji sa 18 postignutih poena (5/7 za tri), Koen je postigao tri manje, dok su Zosman i Blat ubacili po 10.

Milosavljević je bio na nivou sa 17 poena, Simonović je stao na 13, a Raduljica na 12.

Utakmica sa Grčkom igra se u ponedeljak od 20.15 u dvorani Aleksandar Nikolić.

IZRAEL - SRBIJA 83:74
/29:24. 14:21, 16:15, 24:14/

IZRAEL: Di Bartolomeo 7, Arijel, Blat 10, Doson 9, Pnini 18, Koen 14, Zalmanson 7, Čubrevič, Levi 2, Ginat 6, Zosman 10.

SRBIJA: Simonović 13, Jelovac 2, Milosavljević 17, Raduljica 12, Birčević 10, Lazić 3, Jovanović, Đoković, Avramović 6, Dobrić, Gagić 4, Peno 7.

ko s kim do kraja:

u ponedeljak, 3. decembra

Gruzija - Izrael 16.00
Srbija - Grčka 20.15

četvrtak, 21. februar

Izrael - Nemačka
Estonija - Srbija

nedelja, 24. februar

Srbija - Izrael

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar