ЕП: Спремне за велика дела!

Женска рукометна репрезентација стартује на Европском првенству против Пољакиња.

Остали спортови 30.11.2018 | 16:45
ЕП: Спремне за велика дела!
На папиру, Пољска је најслабија репрезентација у Групи А, али мораће српске рукометашице да улогу благог фаворита докажу и на паркету дворане у Нанту. За изабранице Љубомира Обрадовића данас креће Европско првенство. Систем такмичења је такав да је свака победа битна, тријумф над Пољакињама отвара врата друге рунде што је примарни циљ Србије на шампионату у Француској.

Прошле године, наша селекција је на Светском првенству у Немачкој била одлична у групној фази, али су Црногорке биле кобне у осмини финала. На том првенству најбоља играчица Србије Андреа Лекић је била ровита, није била максимално спремна, а када не игра нова звезде ЋСМ Букурешта онда и Србија тешко може да рачуна на висок пласман.

"Нема фаворита у нашој групи, све репрезентације су приближног квалитета. Добро познајем репрезентацију Пољске. Кључ победе је заустављање њихове најбоље рукометашице Каролине Кудлач Глоц", рекла је Лекићева за сајт Рукомтног савеза Србије.

Слично размишља и селектор Љубомр Обрадовић.

"Играмо против озбиљне репрезентације. Пољакиње су снажне, искусне. Три бека су доста висока и покретна. Кудлач игра дуго година, Биздра Арчук је била у Будућости, имају десног бека Кобилинску из немачког Мецингена, високог пивота, у одбрани играју 6-0. Имамо ми своје адуте и квалитете. Спремни смо и на промене зонских формација. На припремама је било доста ствари којима можемо да будемо задовољни. Јована Стоиљковић је остала сама на позицију левог бека после свих повреда, ту сада Тамару Радојевић и Андреу Лекић адаптирамо, а радује ме повратак Драгане Цвијић која ће нам бити од користи у оба правца", рекао је Обрадовић пред старт Европског првенства.

Први ривал репрезентације Србије у групи А у Нанту најбоље резултате остварио је на Светским првенствима 2013. у Србији и 2015. у Данској. Предвођене данским тренером Ларсом Расмусеном, Пољакиње су два пута биле четврте на планети. Управо их је репрезентација Србије савладала 24:18 у полуфиналу СП 2013. године у београдској Арени. То је и једини званични меч двеју репрезентација. Пре четири године, Пољска је славила против Србије 27:25 у пријатељском мечу.

Пољакиње су у паду претходних година. На последњем Европском првенству у Шведској нису прошле у други круг, завршиле су такмичење на 15. месту. Најбољи пласман на ЕП је пето место 1998. године. Највећа звезда екипе је бек Каролина Кудлач Глоц, која је најбољи стрелац националног тима свих времена са 884 постигнута гола. Пут Нанта кренуло је 17 играчица Србије, али у протоколу има места за 16. За деби на шампионату Старог континента прекобројна је трећи голман Марина Пантић.

У другом мечу групе прштаће у деулу Скандинавки, Данкиња и Швеђанки. Прошле године Шведска је била боље на СП у Немачкој 26:23. У припремним мечевима пред старт ЕП Швеђанке су поражене два пута на свом терену од Црне Горе 32:30 и 30:28. Данска је прошле недеље убедљиво победила Мађарску 23:16, али је поражена од два главна фаворита за титулу, Норвешке 28:22 и Француске 22:20.

Црна Гора је рукометна велесила када су у питању даме и увек иде на медаљу. У односу на шампионат света у Немачкој прошле године шведски стручњак на клупи Црногорки Пер Јохансен сада ће моћи да рачуна на Мајду Мехмедовић и Анђелу Булатовић. У два меча у Шведској, где су забележене победе блистала је Ђурђина Јауковић која је постигла чак 20 голова. Пред шампионат некадашње европске шампионке имале су проблема са повредама. Милена Раичевић није играла последњи меч у Лиги шампиона због проблема са раменом, иста повреда је дуго мучила Катарину Булатовић. Ипак, два врхунска бека биће спремна за утакмицу са Словенкама, којима се дају најмање шансе за пролазак даље из “групу смрти” у којој су још светске шампионке Францускиње и олимпијске победнице Рускиње.

Словенке ће предводити капитен, десни бек Ана Грос, која брани боје француског Бреста и талентовани леви бек Тјаша Станко. Већина играчица бране боје најбољег словеначког клуба Крим Меркатора.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар